Ulei de masline aromatizat: 5 retete gustoase si sanatoase

Cum uleiul de măsline este plin de beneficii și este folosit în bucătărie de tot mai mulți oameni, mai ales în salate, dar și în alte preparate, ne-am gândit să îți propunem modalități de a-l face și mai aromat. Iată cum - ai nevoie de ulei de măsline, câteva ierburi aromate și condimente și sticle înalte.

Uleiul de măsline este un ingredient de bază în bucătăria mediteraneeană, despre care se știe că este benefic pentru sănătatea inimii. Potrivit unui studiu recent, în comparație cu alte grăsimi alimentare, uleiul de măsline este superior în gestionarea biomarkerilor clinici, inclusiv scăderea tensiunii arteriale și a LDL colesterolului, creșterea colesterolului HDL, îmbunătățirea controlului glicemic și gestionarea greutății. Efectele protectoare ale uleiului, spun cercetătorii, se datorează mai degrabă conținutului său de polifenoli decât conținutului de grăsimi mononesaturate. 

Măcar pe timp de vară, înlocuiește untul și alte grăsimi de origine animală pe care poate le folosești la gătit cu uleiul de măsline, pentru a te bucura de efectele sale bune. În general, două linguri de ulei de măsline pe zi sunt excelenete pentru a extrage beneficiile și pentru a ține greutatea sub control. Atenție, dacă mănânci și alte grăsimi de-a lungul unei zile și vrei să ai grijă la numărul de kilograme, e bine să mai scazi din cantitatea de ulei consumată.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Uleiul de măsline aromatizat, un plus de savoare în bucătărie

Pentru un plus de savoare, poți prepara mai multe tipuri de ulei de măsline aromatizat, care vor transforma până și cele mai banale preparate culinare în adevărate opere de artă. Modul de preparare este de regulă prin încălzirea la foc mic, astfel încât aromele să se întrepătrundă cu cele ale uleiului. Întrucât mulți oameni sunt îngrijorați cu privire la posibilitatea ca, prin preparare termică, uleiul de măsline să elibereze compuși toxici, trebuie știut că, deși este dificil să se determine punctul exact de fum al uleiului, un interval sigur este de 190-207 grade Celsius, conform studiilor.

Acest lucru îl face o alegere sigură pentru majoritatea metodelor de gătit, inclusiv pentru fierberea acestuia sau utilizarea în tigaie. Poți verifica temperatura cu ajutorul termometrului de bucătărie, cu infraroșu, în timp ce preparați ulei de măsline aromatizat.

Este bine să limitezi expunerea la fierbere a uleiului pentru 20-30 de minute, întrucât conform unor studii, încălzirea uleiului de măsline la 240 grade Celsius timp de 90 de minute a redus cantitatea de oleocanthal cu 19% conform unui test chimic și cu 31% conform unui test de gust. Într-un alt studiu, prăjirea simulată timp de 24 de ore a redus unii compuși benefici. În schimb, expunerea timp de 10 minute la cuptorul cu microunde sau fierbere au avut doar efecte minore.

Urmele compușilor din uleiul de măsline sunt, de asemenea, responsabili pentru o parte din aromă. Prin urmare, supraîncălzirea uleiului de măsline poate elimina o parte din gustul acestuia.

Ulei de măsline aromatizat cu coajă de lămâie

Un ulei astfel aromatizat este excelent pentru salate.

Cantități

Ai nevoie de trei sferturi de cană de ulei de măsline, coaja de la o lămâie de tip bio, care are pe etichetă faptul că nu conține pesticide sau alți conservanți. Atenție, coaja se curăță, nu se răzuiește! 

Metodă de preparare

Pune uleiul și coaja de lămâie într-un vas, la foc foarte mic. Lasă-le pe foc 20 de minute, amestecând din când în când cu o lingură. Scoate coaja de lămâie cu un clește, apoi strecoară uleiul într-un vas curat. În acesta mai poți pune alte coji de lămâie, proaspete, pentru decor. Lasă-l în frigider timp de două săptămâni pentru a-și definitiva aroma.

Ulei de măsline cu ierburi aromate

Acest ulei aromatizat merge foarte bine peste cartofi la cuptor, pește la cuptor sau în omlete.

Cantități

Ai nevoie de trei sferturi de cană de ulei de măsline, un pumn de ierburi aromatice (rozmarin, salvie, fenicul)

Metodă de preparare

Spală și usucă ierburile. Într-un vas, la foc mic, pune uleiul, împreună cu ierburile. Amestecă din când în când. După jumătate de oră, strecoară uleiul într-un vas curat. Pentru decor, poți pune câteva crenguțe de verdeață uscată.

Ulei de măsline cu chili

Acest ulei dă un gust mai intens ochiurilor, fripturilor dar și salatelor de crudități.

Cantități

Ai nevoie de trei sferturi de cană de ulei de măsline și un pumn de ardei chili (ardei iute) tăiat în bucățele.

Într-un vas, la foc mic, pune uleiul împreună cu bucățelele de ardei iute. Amestecă din când în când. După jumătate de oră, strecoară uleiul într-un vas curat. 

Ulei de măsline cu busuioc 

Și acest ulei merge bine cu cartofi, pește, dar și peste pizza sau paste.

Cantități

Ai nevoie de trei sferturi de cană de ulei de măsline extravirgin, câteva crenguțe de busuioc proaspăt și, opțional, doi căței de usturoi.

Metodă de preparare

Pune uleiul împreună cu crenguțele de busuioc și cățeii de usturoi tăiați pe jumătate (dacă folosești) la foc mic, într-un vas potrivit. După 20 de minute, strecoară uleiul într-un alt vas. 

Ulei de măsline aromatizat cu usturoi 

Acest ulei poate fi utilizat pentru orice preparate cărora vrei să le dai aromă de usturoi. Este ideal consumat pe tartine de pâine prăjită cu felii de roșii și avocado, dar și în supe cremă sau cu foccacia caldă, abia scoasă din cuptor.

Cantități

Ai nevoie de trei sferturi de cană de ulei de măsline extravirgin și de doi-trei căței de usturoi

Metodă de preparare

Curăță cățeii de usturoi, taie-i pe jumătate și pune-i într-un recipient de sticlă, acoperă cu ulei de măsline și închide ermetic recipientul. Dacă dorești, poți adăuga și o crenguță de rozmarin sau de cimbru ori câteva bucățele de roșie uscată. Depozitează uleiul într-un loc răcoros, departe de razele soarelui, iar după două săptămâni te poți bucura de el.

Câteva recomandări pentru prepararea uleiurilor aromatizate

Pentru ca gustul uleiurilor aromatizate să fie cât mai intens, e obligatoriu ca plantele aromatice să fie perfect uscate înainte de amestecarea cu uleiul de măsline. De asemenea, și recipientul în care prepari uleiul aromatizat trebuie să fie perfect uscat astfel încât să nu afecteze în vreun fel gustul uleiului.

Și sursa din care îți procuri plantele aromatice este importantă pentru rezultatul final. Pentru cele mai bune rezultate, folosește plante crescute de tine, în ghiveci sau în grădină ori cumpărate de la producători de încredere. Dacă nu ai posibilitatea asta, alege măcar plantele de la piață, în defavoarea celor pe care le găsești pe rafturile supermarket-urilor.

Uleiurile aromatizate preparate de tine, acasă, au un termen de valabilitate mult mai scurt decât cele din comerț, pentru că nu conțin conservanți și tot felul de aditivi care le pot prelungi valabilitatea. Pentru a reduce, însă, riscul de degradare rapidă a uleiurilor, e bine ca imediat ce deschizi recipientul pentru prima dată, să strecori uleiul și să îndepărtezi astfel orice plantă aromatică.

După ce ai preparat uleiul și l-ai mutat în alt vas, când se răcește îl poți depozita într-un recipient de sticlă care se închide ermetic.

Nu este neapărată nevoie să încălzești uleiul pentru a-l aromatiza. Poți, pur și simplu, să pui într-o sticlă plantele și condimentele dorite, să le acoperi cu ulei, să închizi bine sticla și să o lași într-un loc răcoros și întunecat timp de 1-2 săptămâni pentru a permite aromelor să se infuzeze în ulei. Uleiul infuzat trebuie păstrat în locuri răcoroase și întunecate și consumat într-un timp relativ scurt pentru a preveni râncezirea și dezvoltarea bacteriilor. 

Ce calități are uleiul de măsline în care pui plante aromatice și condimente?

Uleiul de măsline infuzat cu plante aromatice și condimente (cum ar fi rozmarin, busuioc, usturoi, chili, etc.) capătă o aromă bogată și complexă, îmbunătățind gustul preparatelor culinare. Poate fi folosit pentru a adăuga un plus de savoare salatelor, pastelor, marinadei pentru carne și legume, pâinii și altor preparate.

Uleiul de măsline extravirgin este bogat în antioxidanți, iar adăugarea plantelor aromatice și a condimentelor poate spori aceste proprietăți. Antioxidanții ajută la combaterea stresului oxidativ și la reducerea riscului de boli cronice. Atât uleiul de măsline, cât și multe dintre plantele și condimentele folosite (cum ar fi usturoiul și rozmarinul) au proprietăți antiinflamatorii, care pot contribui la reducerea inflamației în organism. Consumul moderat de ulei de măsline infuzat poate contribui la sănătatea inimii prin reducerea colesterolului LDL (cel rău) și creșterea colesterolului HDL (cel bun).

Unele plante aromatice și condimente, cum ar fi usturoiul și oregano, au proprietăți antimicrobiene și antifungice, care pot contribui la prevenirea infecțiilor și la îmbunătățirea sănătății generale. Plantele aromatice cum ar fi mentă, cimbru și busuioc, pot stimula digestia și pot ajuta la ameliorarea problemelor digestive, cum ar fi balonarea și indigestia. 

Uleiul de măsline extravirgin este o sursă bună de vitamina E și vitamina K, iar adăugarea plantelor aromatice și condimentelor poate crește conținutul de vitamine, minerale și fitochimicale benefice. Mai mult decât atât, uleiul de măsline extravirgin este o sursă bună de vitamina E și vitamina K, iar adăugarea plantelor aromatice și condimentelor poate crește conținutul de vitamine, minerale și fitochimicale benefice.

Atenție, însă, uleiurile aromatizate pe care le cumperi de-a gata din comerț pot fi cu probleme: un studiu recent a arătat că utilizarea agenților de aromatizare cu o aromă puternică poate masca defectele uleiului.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
How to prepare aromatized olive oil
https://www.oliveoilsfromspain.org/olive-oil-news/aromatized-olive-oil/
NCBI - Effect of Flavorization on Virgin Olive Oil Oxidation and Volatile Profile
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9952243/
Studiul „Effect of Flavorization on Virgin Olive Oil Oxidation and Volatile Profile”, apărut în Antioxidants (Basel). 2023 Feb; 12(2): 242. Published online 2023 Jan 21. doi: 10.3390/antiox12020242, autori: Enrique Jacobo Díaz-Montaña et al.
MDPI - Is Extra Virgin Olive Oil the Critical Ingredient Driving the Health Benefits of a Mediterranean Diet? A Narrative Review 
https://www.mdpi.com/2072-6643/15/13/2916
Studiul „Is Extra Virgin Olive Oil the Critical Ingredient Driving the Health Benefits of a Mediterranean Diet? A Narrative Review”, apărut în Nutrients 2023, 15(13), 2916; https://doi.org/10.3390/nu15132916, autori: Mary M. Flynn et al.


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0