

Trucuri care te ajuta sa gatesti mai rapid si mai sanatos
Trucuri care te ajuta sa gatesti mai rapid si mai sanatos
Trucuri care te ajuta sa gatesti mai rapid si mai sanatos
Stii deja cat de importanta pentru sanatatea ta este alimentatia sanatoasa, insa nu reusesti deloc sa schimbi modul in care gatesti si retetele pe care le prepari de ani de zile? Ei bine, poate ca ai impresia ca gatitul sanatos dureaza mai mult sau este mai complicat, insa aceste trucuri iti vor face viata mult mai usoara.
Pentru a-ti fi usor sa gatesti un preparat sanatos la orice ora e bine sa ai intotdeauna la indemana ingrediente sanatoase. Asadar, trebuie sa iti modifici lista de cumparaturi. Renunta la mezeluri si inlocuieste-le cu carne slaba de pui, peste sau curcan, care se gateste foarte repede ori cu conserve de ton sau de sardine. Dulciurile inlocuieste-le cu fructe proaspete, fie ele de provenienta locala, fie exotice. Renunta la condimentele nesanatoase care potenteaza aroma preparatului, insa care contin o sumedenie de substante chimice daunatoare si alege, mai degraba, plante aromatice si condimente in ghiveci sau proaspete.
Trucuri care te ajuta sa gatesti mai rapid si mai sanatos
Congeleaza ierburile in ulei de masline – pentru a economisi timp poti spala ierburile aromatice o data la cateva saptamani, le poti toca, iar apoi le poti pune in forme de cuburi de gheata, amestecate cu ulei de masline. Congeleaza amestecul de ulei si ierburi aromatice si foloseste cuburile la nevoie, in functie de preparatul gatit. Poti congela marar, patrunjel, busuioc, maghiran sau orice alte ierburi iti doresti in ulei de masline.
Planuieste-ti mesele la inceput de saptamana – planuindu-ti mesele inca de la inceputul saptamanii, vei face cumparaturile cu atentie si vei achizitiona numai produse sanatoase.
Toaca legumele in avans – la inceputul fiecarei saptamani, fa-ti timp pentru a spala, toca si congela toate legumele de care vei avea nevoie in saptamana care incepe. Poti toca si congela morcov, ceapa, usturoi, ardei gras ori telina, pentru a avea intotdeauna legumele necesare prepararii unui fel de mancare la indemana. Astfel, vei economisi timp si gatitul va parea o joaca de copil.
Foloseste retete de gatit intr-o singura tigaie – de multe ori renunti la gatit tocmai pentru ca stii ca vei murdari o gramada de vase si vei pierde apoi foarte mult timp pentru a le spala. Poti evita muntele de vase murdare alegand retete care se gatesc intr-o singura tigaie. Ghiveciul de legume, ostropelul si tocana sunt cateva exemple de preparate care se gatesc intr-o singura tigaie.
Fa-ti un stoc de alimente uscate – daca ai mereu in dulap orez, paste integrale, malai sau tarate, iti va fi usor sa incropesti o masa rapida si sanatoasa in momentele in care nu ai chef sa mergi la cumparaturi.
Adapteaza retetele in functie de nevoile tale – e bine sa respecti retetele atunci cand gatesti, insa avand in vedere ca iti doresti sa gatesti sanatos si stii regulile de baza ale unei alimentatii corecte, poti adapta reteta astfel incat sa devina mai sanatoasa, Spre exemplu, redu cantitatea de ulei sau de unt folosita la jumatate si alege intotdeauna uleiuri sanatoase. De asemenea, poti reduce cantitatea de zahar folosita ori poti inlocui zaharul cu alternative mai sanatoase precum mierea sau cu indulcitori pe baza de stevie.
Inlocuieste sosurile nesanatoase cu alternative naturale si benefice pentru organism – renunta complet la sosurile pe baza de maioneza sau alte ingrediente nesanatoase. Poti prepara un sos sanatos pe baza de piure de avocado cu ierburi aromatice. Acest sos poate fi folosit si pe post de dressing pentru salate.
Foloseste o tigaie de calitate atunci cand gatesti – folosind o tigaie antiaderenta de calitate superioara atunci cand gatesti vei putea sa reduci considerabil cantitatea de ulei folosita la gatit. De asemenea, ideal ar fi sa ungi carnea cu ulei inainte de a o pune in tigaie, nu sa incalzesti uleiul in tigaie si apoi sa adaugi carnea. Acest lucru este valabil si in cazul legumelor.
Prepara prajituri si produse de patiserie vegane – pentru a prepara prajituri cu mai putine calorii, dar si sarace in grasimi saturate, poti renunta la oua, unt si lapte atunci cand prepari prajituri. Spre exemplu, pentru a inlocui un ou intr-o reteta, amesteca 1 lingurita de seminte de in cu 3 linguri de apa si lasa amestecul sa se ingroase pret de 5 minute. Semintele de in au jumatate din caloriile oualor si aproape deloc grasimi saturate. Un alt truc folosit de vegani in prepararea prajiturilor consta in inlocuirea a ½ cana de ulei cu ½ cana de sos de mere neindulcit. Aceasta inlocuire te scuteste de aproape 900 de calorii.
Sursa foto: Shutterstock