Infecția cu Salmonella: simptome, tratament, prevenție
Infecția cu Salmonella: simptome, tratament, prevenție
Infecția cu Salmonella: simptome, tratament, prevenție
Infecția cu bacteria Salmonella, care se manifestă prin vomă, diaree, crampe abdominale, se poate preveni prin spălatul pe mâini, mai ales înainte de masă și prin gătirea adecvată a oălor și cărnii.
În întreaga lume, Salmonella este una dintre principalele cauze ale diareei. Alte simptome comune ale infecției includ crampe abdominale și vărsături. Există multe tipuri de bacterii Salmonella, care pot provoca o serie de boli, inclusiv febra tifoidă și gastroenterita. Majoritatea persoanelor infectate cu Salmonella au simptome ușoare și se recuperează fără tratament, dar altele necesită îngrijiri la spital.
Ce este Salmonella
Salmonella este un tip de bacterie care poate provoca boli diareice la om. Există peste 2.500 de subtipuri, unele sunt prezente la animale, dar pot afecta și oamenii. Mai puțin de 100 de tulpini de bacterii Salmonella sunt susceptibile să infecteze oamenii.
Ce simptome apar după infecția cu Salmonella
Simptomele apar de obicei între 6 ore și 6 zile de la infecția inițială și durează 4-7 zile, conform CDC. Acestea includ: diaree, crampe la stomac și dureri abdominale, febră bruscă, greaţă și, în unele cazuri, vărsături. Unele tulpini de Salmonella pot infecta urina, sângele, oasele, articulațiile și sistemul nervos, inclusiv lichidul spinal și creierul și pot da complicații severe. Unele persoane infectate cu Salmonella experimentează dureri articulare, cunoscute sub numele de artrită reactivă, care pot dura luni sau ani și se pot transforma în artrită cronică.
Cum se produce infecția cu Salmonella
Bacteriile Salmonella trăiesc în intestinele păsărilor, animalelor și oamenilor. Majoritatea infecțiilor la om se dezvoltă după consumul de alimente sau apă potabilă care a fost contaminată de fecale. Cum se poate contacta Salmonella?
Carnea, fructele de mare și ouăle crude sau gătite incomplet. Contaminarea poate apărea în timpul procesării acestora. De exemplu, recoltarea fructelor de mare în ape contaminate este o cauză comună a infecției cu Salmonella. De asemenea, infecția se poate răspândi dacă o persoană se ocupă de carnea crudă contaminată, apoi atinge alte alimente fără să se spele pe mâini. Ouăle pot conține bacterii, iar gătirea poate reduce riscul de infectare. Cu toate acestea, unele sosuri populare, precum maioneza, pot conține ouă crude.
Fructe și legume contaminate. Udarea legumelor cu apă contaminată sau spălarea legumelor și fructelor cu apă contaminată poate duce la infecția cu Salmonella .
Lipsa de igienă. Dacă suprafețele din bucătărie nu se curăță bine și persoanele care pregătesc masa nu se spală pe mâini în timpul pregătirii alimentelor, după utilizarea băii și după schimbarea scutecelor unui copil, poate apărea infectarea. Când o persoană are bacteriile pe mâini, le poate răspândi prin atingerea altor persoane, a alimentelor care se consumă crude sau prin atingerea obiectelor și suprafețelor utilizate frecvent.
Reptilele sau amfibienii ca animale de companie. Cele mai multe reptile și amfibieni poartă Salmonella în intestine fără să se îmbolnăvească, însă aceste bacterii se elimină în excremente. Bacteriile pot apoi să se răspândească rapid pe pielea lor și pe orice lucru cu care intră în contact, inclusiv cușca, sau, dacă sunt lăsate libere prin casă, cu jucăriile, haine, mobilierul și suprafețele casnice. Reptilele nu ar trebui adoptate ca animale de companie de interior dacă în casă există copii sub 5 ani, femei însărcinate, persoane în vârstă sau persoane cu sistem imunitar slăbit.
Factorii de risc pentru infecția cu Salmonella
Infecțiile cu Salmonella sunt mai frecvente vara decât iarna. În general, persoanele cu cele mai mari riscuri de infecție sunt copiii, persoanele în vârstă, persoanele cu sistem imunitar slăbit și gravidele. Dacă o femeie dezvoltă o infecție cu Salmonella în timpul sarcinii, pot exista riscuri suplimentare. Deshidratarea și lipsa nutrienților care rezultă din infecție pot dăuna mamei și fătului. În aproximativ 4% dintre infecțiile cu Salmonella în timpul sarcinii, bacteriile se răspândesc în sânge, ceea ce poate duce la sepsis intrauterin, o afecțiune care poate pune viața în pericol.
Cum se tratează infecția cu Salmonella
Simptomele gastroenteritei induse de Salmonella dispar de obicei fără tratament după 4-7 zile. Tratamentele pot include:
- lichide pentru a preveni deshidratarea
- medicamente antimotilitate pentru a reduce crampele și pentru a opri diareea
- antibiotice pentru simptome severe sau dacă bacteriile au intrat în circulația sangvină sau sunt susceptibile de a face acest lucru.
Medicul nu va prescrie întotdeauna antibiotice pentru Salmonella. Oamenii de știință au stabilit că o utilizare excesivă a acestora poate duce la rezistența la antibiotice, iar acest lucru crește riscul reapariției infecției.
Cum se poate preveni infecția cu Salmonella
O igienă bună este esențială pentru prevenirea infecției cu Salmonella. Recomandările sunt următoarele:
Spălarea mâinilor. Spălatul pe mâini trebuie efectuat regulat și corect, cu săpun și apă, timp de cel puțin 20 de secunde. Dacă apa și săpunul nu sunt disponibile, se va folosi un gel cu alcool sanitar cu o concentrație de 70% , cum este Guard X. Spălatul pe mâini este deosebit de important mai ales înainte de a pregăti mâncare sau înainte de a mânca, după folosirea toaletei, după ce schimbi scutecele unui copil, după atingerea animalelor de companie și a altor animale, după grădinărit.
Manipularea alimentelor. Când e vorba de mâncare, menține alimentele fierte și pe cele crude separate, depozitează alimentele crude într-un frigider pe rafturile de sub alimentele gata de consum, spălă bine fructele și legumele crude înainte de a le mânca, gătește bine alimentele, în special carnea și ouăle, păstrează ustensilele de gătit și suprafețele de lucru curate, evitați să bei apă netratată, de exemplu, din râuri și lacuri. De asemenea, când cumperi ouă, asigură-te că provin de la un furnizor care le păstrează la frigider. Acasă, este important să păstrezi ouăle la o temperatură nu mai mare de 4°.
Animale de companie. Reptilele sau amfibienii, ca animale de companie, nu ar trebui ținute în casă dacă există persoane în vârstă, femei însărcinate, copii foarte mici sau persoane cu sistem imunitar slăbit.
Dacă cineva dintr-o gospodărie manifestă simptome de infecție cu Salmonella, hainele, lenjeria de pat și prosoapele trebuie spălate la o temperatură cât mai înaltă, iar vasul de toaletă, robinetele, chiuveta și clanța ușii de la baie trebuie curățate foarte bine cu detergent și apă caldă și igienizate cu un dezinfectant de uz casnic.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - Salmonella
https://www.cdc.gov/salmonella/general/index.html