

Salata de camp sau fetica: beneficii si retete
Salata de camp sau fetica: beneficii si retete
Salata de camp sau fetica: beneficii si retete
Salata de camp, cunoscuta si sub denumirea de fetica, are o multime de beneficii pentru sanatate si poate fi introdusa cu usurinta in dieta ta. Fetica se gaseste in supermarketuri sub denumirea de “valeriana”, datorita denumirii sale stiintifice de “valerinella locusta”, insa nu trebuie confundata cu valeriana officinalis, folosita pentru efectele sale calmante, care nu poate fi consumata in salate.
Fetica infloreste la inceputul primaverii si se regaseste mai ales pe coasta Marii Mediterane, in Franta, insa si in Africa sau Asia. Ideal este sa fie culeasa inainte sa infloreasca. Aceasta are o aroma discreta de nuca si este adesea folosita la pepararea salatelor.
Valori nutritionale 56 g de salata de camp
Calorii: 12
Proteine: 1,12 g
Grasimi: 0,22 g
Carbohidrati: 2,02 g
Vitamina C: 21,4 mg
Fier: 1,22 mg
Vitamina B6: 0,153 mg
Potasiu: 257 mg
Beneficii salata de camp
Salata de camp reduce numarul de trigliceride, inflamatia, riscul bolilor cardiace, al problemelor digestive si de aparitie a cancerului. Aceasta contine cu 30% mai mult fier decat spanacul, ajuta la combaterea oboselii, a depresiei si stresului.
Imbunatateste vederea – vitamina A din salata de camp previne problemele de vedere ce apar odata cu imbatranirea. Totodata, previne si uscaciunea ochilor, simptom deranjant.
Intareste sistemul imunitar – consumul de fetica stimuleaza buna functionare a sistemului imunitar, prevenind infectiile si patrunderea germenilor in organism.
Benefica in sarcina – datorita continutului ridicat de fier, salata de camp previne nasterea prematura. Totodata, aceasta ajuta si fatul sa atinga greutatea normala inainte de nastere.
Accelereaza metabolismul – fetica are un continut bogat in vitamina B6, care are abilitatea de a metaboliza nutrientii pentru extragerea energiei.
Benefica pentru osteoporoza – manganul care se regaseste in salata de camp ajuta la repararea oaselor si la mentinerea densitatii acestora in parametri normali.
Cum se consuma salata de camp
- Cruda, adaugata in salate
- Oparita si servita pe post de garnitura
- Adaugata in supe
- Adaugata in sandvisuri
- Gatita alaturi de spanac
- In omleta
Reteta de salata de fetica cu parmezan si nuci
Pentru 4 portii ai nevoie de: 1 lingura de mustar, 1 lingura de otet balsamic, ¼ cana de ulei de masline extravirgin, 8 cani de fetica, 60 g de parmezan ras, 1 para taiata cuburi, 1/3 cana de nuci prajite, 1 ceapa verde marunita
Amesteca mustarul si otetul balsamic intr-un bol, adauga apoi treptat uleiul si asezoneaza dressingul obtinut cu sare si piper dupa gust.
Intr-un bol mai mare, amesteca fetica cu parmezanul, cu para, cu nucile si cu ceapa verde, adauga apoi dressingul si serveste.
Reteta salata calda cu fetica si branza de capra
Pentru 4 portii ai nevoie de: 2 cani de broccoli, 1 cana de sparanghel taiat pe jumatate, 2 inguri de otet balsamic, 1 lingurita de mustar, 1 lingurita de usturoi pisat, sare si piper, ¼ cana de ulei de masline si inca o lingura, ¼ ceapa rosie maruntita, 8 cani de fetica, 60 de grame de branza de capra taiata bucati
Opareste broccoli-ul si sparanghelul. Intr-un bol, amesteca otetul, mustarul, usturoiul, sarea si piperul, iar apoi toarna treptat ¼ cana de ulei de masline.
Separat, incinge intr-o tigaie lingura de ulei de masline ramas si caleste ceapa rosie pret de 3 minute, Adauga apoi fetica si amesteca incontinuu pret de 1 minut. Apoi, amesteca fetica cu sparanghelul si broccoli-ul oparite, adauga dressingul si serveste salata obtinuta cu bucati de branza de capra deasupra.
Sursa foto: Shutterstock