9 întrebuințări inedite ale bicarbonatului de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este o substanță alcalină cu foarte multe întrebuințări în medicină, fiind, în primul rand, utilizat pentru corectarea acidozei în funcționarea deficitară a rinichilor, dar și în indigestie și aciditate gastrică, creșterea performanței legate de exercițiile fizice, combaterea candidozei orale și a nivelului de potasiu ridicat în sânge sau a litiazei urinare.

Bicarbonatul de sodiu este un compus chimic anorganic, din categoria sărurilor; mai precis, este sarea monosodică a acidului carbonic cu proprietăți de alcalinizare și de înlocuire a electroliților, și se prezintă sub formă de pulbere cristalină albă inodoră sau bulgări.

Bicarbonatul de sodiu se descompune în fluide, inclusiv în sânge și urină, pentru a forma sodiu și bicarbonat. Această defalcare face fluidul alcalin, ceea ce înseamnă că este capabil să neutralizeze acidul. Această capacitate de a neutraliza acidul ajută la tratarea afecțiunilor legate de aciditatea ridicată a fluidelor corporale.

Utilizarea bicarbonatului pentru sănătate

Oamenii folosesc bicarbonat de sodiu de multă vreme pe piele pentru arsurile chimice, dar și pentru curatarea dinților de tartru, îndepărtarea cerumenului, calmarea eczemelor sau a leziunilor obținute în urma unor înțepături de insecte, la contactul cu anumite substanțe otrăvitoare - precum iedera, mâncărimi ale pielii cauzate de dermatite sau psoriazis.

Bicarbonatul de sodiu este utilizat și în medicina de urgență ca agent valoros în tratamentul, managementul și terapia acidozei lactice, prelungirii timpului QRS și a altor tulburări cardiace.

Bicarbonatul de sodiu se injectează intravenos (IV) pentru resuscitarea inimii, funcționarea deficitară a rinichilor, toxicitatea generată de cocaină, pentru a preveni afectarea rinichilor cauzată de coloranții utilizați în timpul unor examene cu raze X, otrăvirea cu anumite medicamente pentru alergii, revigorarea nou-născuților, otrăvirea cu pesticide, prevenirea  efectelor secundare ale chimioterapiei, detensionarea mușchilor și acumularea de lichid în plămâni cauzată de o anumită substanță chimică.

Pe lângă aceste aplicații extinse în medicină, bicarbonatul de sodiu este nelipsit din orice bucătărie, însă nu toate gospodinele știu câte întrebuințări poate avea acest aparent banal ingredient. La gătit, la curățenie, în rutina de beauty și chiar și pe post de remediu pentru problemele gastrice, bicarbonatul de sodiu pare să fie de ajutor într-o multitudine de situații.

Moduri de utilizare a bicarbonatului de sodiu la domiciliu

1. Împrospătarea respirației

Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit și pentru împrospătarea respirației, pe post de apă de gură. Amestecă 1 linguriță de bicarbonat cu o ceașcă de apă și clătește-ți gura cu acest amestec dimineața și seara.

2. Curățarea urechilor

La persoanele cu exces de cerumen, utilizarea picăturilor cu bicarbonat de sodiu de două ori pe zi timp de 5 zile înainte de curățarea urechilor la medicul ORL, cu spălări saline sau cu apă oxigenată, poate ajuta la eficientizarea tratamentului. 

3. Albirea dinților

Folosirea ocazională - o dată la două săptămâni - a bicarbonatului de sodiu pe periuța de dinți poate ajuta la îndepărtarea mecanică a tartrului de pe dinți și la menținerea unui pH neutru în gură, care ține la distanță depunderile ulterioare. Și în cabinetele de stomatologie poate fi utilizat în cadrul curățării profesionale. Nu este însă recomandat să se folosească această metodă de albire mai des de o dată, de două ori pe lună, pentru că bicarbonatul poate fi prea abraziv pentru smalțul dinților. Poți clăti în schimb gura, periodic, cu o soluție de bicarbonat de sodiu dizolvat în apă.

3. Exfolierea pielii

Pentru o piele catifelată, e necesară exfolierea, pentru ca celulele moarte să fie îndepărtate. Amestecă 3 părți de bicarbonat de sodiu cu apă minerală fără bule sau cu apă termală și masează-ți apoi, ușor, cu mișcări circulare și blânde, pielea, în principal în zona T - frunte, nas, bărbie, dar și la nivelul jumătății obrazului, sub pomeți, unde se acumulează, de regulă, mai multe celule moarte. Clătește la final pielea cu apă călduță și bucură-te de rezultate.

4. Calmarea arsurilor și a iritațiior de la nivelul pielii

În multe situații, leziunile pruriginoase generate de dermatite, afecțiuni precum psoriazis, urticarii, arsuri solare pot fi ameliorate cu ajutorul tamponării cu soluții de bicarbonat de sodiu. Dizolvă 1-2 lingurițe de bicarbonat de sodiu într-un pahar de apă călduță, pe care apoi o poți ține la frigider pentru ca senzația de răcorire să fie și mai puternică. 

5. Calmarea durerii generate de aftele bucale și leziunile generate de candidoză orală

Apa de gură cu bicarbonat de sodiu calmează durerea cauzată de aftele bucale și, prin schimbarea pH-ului intraoral, inhibă dezvoltarea coloniilor de Candida, responsabile de limba încărcată și leziunile dureroase de la nivelul mucoasei interne a obrazului, vălului palatin și amigdalelor. Clătește gura cu amestecul de apă și bicarbonat, o dată pe zi, până când afta se vindecă.

6. Curățarea suprafețelor

Bicarbonatul de sodiu nu numai că are capacitatea de a curăța petele de pe suprafețe, însă îndepărtează și mirosurile neplăcute. Pentru a folosi bicarbonat pentru curățarea cuptorului, a blatului de bucătărie, a chiuvetei, a cuptorului cu microunde sau a plitei de la aragaz, nu trebuie să faci altceva decât să prepari o pastă din bicarbonat și apă. Folosește apoi pasta pe post de produs de curățare și vei observa rezultatele imediat.

De asemenea, poți utiliza bicarbonatul amestecat cu oțet pentru a curăța vasul de toaletă, cada și chiuveta de la baie. Dacă vrei să desfunzi o scurgere, toarnă 4 linguri de bicarbonat cu o ceașcă de oțet, lasă 15 minute să acționeze, iar apoi toarnă un litru de apă fierbinte.

7. Îndepărtarea petelor de pe covor

Prepară o soluție pe bază de bicarbonat de sodiu și oțet și folosește-o pentru a curăța petele de pe covoare, apoi aspiră.

8. Curățarea fructelor și a legumelor

Dacă îți faci griji din cauza pesticidelor cu care sunt tratate fructele și legumele pe care le consumi, e bine să știi că acestea pot fi îndepărtate în proporție de aproape 100% cu ajutorul bicarbonatului. Înmoaie fructele și legumele într-un recipient cu apă, în care ai dizolvat în prealabil bicarbonat de sodiu. Un studiu făcut pe această temă a concluzionat faptul că 12-15 minute petrecute în apa cu bicarbonat de sodiu sunt suficiente pentru îndepărtarea completă a pesticidelor de pe legume și fructe.

9. Odorizant pentru pantofi

Pune câte o lingură de bicarbonat de sodiu într-un săculeț din tifon, apoi introdu fiecare săculeț în câte un pantof. Lasă bicarbonatul să absoarbă mirosurile neplăcute peste noapte și bucură-te a doua zi de mirosul proaspăt din încălțări.

La ce mai poate fi bun bicarbonatul de sodiu?

Neutralizează mirosurile din frigider

Se mai întâmplă ca unele alimente din frigider să fie expirate și să înceapă să se strice, iar mirosul lor poate persista mult timp după ce golești și speli frigiderul. Bicarbonatul de sodiu poate ajuta la împrospătarea unui frigider care miroase neplăcut prin neutralizarea mirosurilor, eliminând particulele de miros în loc să le mascheze. Pentru a încerca acest truc, după ce ai curățat frigiderul, umple o ceașcă cu bicarbonat de sodiu și las-o înăuntru peste noapte.

Poate scoate mirosurile neplăcute din cameră

Nu toate odorizantele comerciale elimină mirosurile neplăcute. Unele pur și simplu eliberează molecule de parfum care maschează alte mirosuri. În plus, mai puțin de 10% dintre odorizantele au o listă de ingrediente, iar acest lucru este problematic dacă ești sensibil la substanțele chimice care se găsesc în odorizante.

Bicarbonatul de sodiu este o alternativă sigură la odorizantele comerciale, deoarece nu conține substanțe chimice industriale și neutralizează particulele de miros. 

Pentru a crea odorizant cu bicarbonat de sodiu, ai nevoie de:

  • un borcan mic
  • 1/3 cană de bicarbonat de sodiu
  • 10-15 picături dintr-un ulei esențial la alegere (mentă, lavandă etc.)
  • o bucată de pânză subțire sau hârtie
  • o sfoară sau o panglică

Pune bicarbonatul de sodiu și uleiurile esențiale într-un borcan. Acoperă borcanul cu bucata de pânză sau hârtie, apoi leagă-l cu șnur și pune-l în camera de zi, dormitor, baie sau bucătărie. Când parfumul începe să se estompeze, scutură borcanul.

Agent de albire pentru rufe

Bicarbonatul de sodiu poate fi și o modalitate ieftină de albire și curățare a rufelor. Acest lucru se întâmplă pentru că este un alcaliu - adică o sare solubilă - care poate ajuta la îndepărtarea murdăriei și a petelor. Conform cercetărilor mai vechi, un alcaliu precum bicarbonatul de sodiu funcționează prin interacțiunea cu acizii din pete atunci când este dizolvat în apă. Pentru a-l încerca, adaugă 1/2 cană (cam 110 grame) de bicarbonat de sodiu la cantitatea obișnuită de detergent de rufe. 

Curăță obiectele de argint

Bicarbonatul de sodiu este o alternativă la îndemână la soluțiile comerciale de curățare a obiectelor de argint. Vei avea nevoie doar de câteva ingrediente suplimentare:

  • o tavă de copt din aluminiu sau o tavă de copt tapetată cu folie de aluminiu
  • 1 cană (250 ml) de apă clocotită
  • 1 lingură (cam 20 grame) de bicarbonat de sodiu
  • 1/2 cană (125 ml) de oțet alb

Adaugă bicarbonatul de sodiu în tava de aluminiu și toarnă încet oțetul. Apoi, pune apa clocotită. Scufundă obiectele de argint în tava de copt. Petele ar trebui să înceapă să dispară aproape imediat. Poți scoate majoritatea articolelor de argint din tavă în decurs de 30 de secunde, dar ar putea fi nevoie să stea în amestec până la 1 minut dacă sunt foarte oxidate. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIH - Sodium bicarbonate
https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Sodium-bicarbonate
Pub Med - Sodium bicarbonate: A review and its uses in dentistry
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30409952/
Studiul „Sodium bicarbonate: A review and its uses in dentistry”, apărut în Indian J Dent Res. 2018 Sep-Oct;29(5):672-677. doi: 10.4103/ijdr.IJDR_30_17, autori: Sathyasree Madeswaran, Sivakumar Jayachandran


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0