Prunele uscate pot preveni fracturile

Poate părea o constatare venită mai degrabă din zona medicinei populare, însă îndemnul: “mananca 3-4 prune uscate pe zi pentru a preveni fracturile și osteoporoza“ vine de la doctor Bahram H. Arjmandi, profesor la una dintre cele mai prestigioase Universități medicale americane, respectiv Departamentul de nutriție, produse alimentare și Științe, Colegiul de Științe Umane din Florida.

În ce constă studiul

Două grupuri de de cercetători din Florida State și Oklahoma State University au testat timp de 12 luni două grupuri de femei aflate la menopauză. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Primul grup, format din 55 de femei, a fost instruit să consume 100 de grame de prune uscate (aproximativ 10 prune) în fiecare zi, în timp ce al doilea-un grup de control comparativ de 45 de femei au consumat 100 grame de mere uscate. Toți participanții studiului au primit, de asemenea, doze zilnice de calciu (500 miligrame) și vitamina D (400 unităti internaționale). 

Femeile din grupul care a consumat prune uscate au avut densitatea minerală osoasă semnificativ mai mare în cubitus (una din cele două oase lungi antebrațului) și a coloanei vertebrale, în comparație cu grupul care a mâncat mere uscate. 

Acest lucru, după spusele prof. Arjmandi, s-a datorat în parte capacității prunelor uscate de a suprima rata de resorbție osoasă, sau distrugerea osului, care la menopauză și în general, la persoanele în vârstă, tinde să depăsească rata de formare a noilor celule osoase. 

Rezultatele studiului ”Efectele comparative ale efectleor prunelor uscate versus mere uscate, la femeile aflate în menopauza” a fost publicat și în British Journal of Nutrition.  

În Statele Unite aproximativ 8 milioane de femei au osteoporoză din cauza încetării bruște a producției de hormon ovarian, la debutul menopauzei.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Și la noi în țară situația este dramatică-una din trei femei cu vârsta de peste 50 de ani suferă o fractură din cauza osteoporozei, cele mai comune fiind așa numitele “ tasari vertebrale”. Boala este considerată "epidemia silențioasă" pentru că, de cele mai multe ori, ea se manifestă doar atunci când apar complicațiile, fractura de șold fiind cea mai gravă dintre ele. 
  
"În primii cinci pană la șapte ani de  post-menopauză, femeile sunt expuse riscului de a pierde din densitatea  osoasă, la o rată de 3 pană la 5 procente pe an", a spus Arjmandi. "Cu toate acestea, osteoporoza nu este o afecțiune destinată exclusiv femeilor și în jurul vârstei de 65 de ani, și bărbații încep să resimtă pierderea de os, cu aceeași rapiditate ca și femei." 

Beneficiile prunelor uscate

Arjmandi încurajează oamenii care sunt interesați de menținerea sau imbunătătirea sănătătii oaselor lor să conștientizeze efectul extraordinar pe care îl are acest aliment simplu și ieftin, prunele uscate, asupra densitătii osoase. 
  
"Nu așteptați pană când se produce  o fractură sau sunteți diagnosticați cu osteoporoză și vi se prescriu  medicamente", a spus Arjmandi. "Faceți ceva semnificativ și practic dinainte. Oamenii ar putea începe să consume două-trei prune uscate pe zi și creșteți  treptat pană la, probabil, șase sau zece pe zi. Prunele pot fi consumate în toate formele, la micul dejun, că deșert ori gustări și pot fi incluse într-o varietate de rețete." 
  
"De-a lungul carierei mele, am testat numeroase fructe, inclusiv smochine, curmale, căpsuni și stafide, și nici unul dintre ele nu au un efect atât de miraculos asupra densitătii osoase, că prunele uscate,", a declarat Bahram H. Arjmandi,  
  
"Toate fructele și legumele au un efect pozitiv asupra nutriției, dar în ceea ce privește sănătatea oaselor, beneficiile acestui aliment special sunt excepționale."  În plus, faceți mișcare, plimbări zilnice pe jos, nu neglijați aportul de calciu, vitamina D și încercați să reduceți alte zaharuri prelucrate pentru menținerea unei glicemii și greutăți normale.

Un nou studiu recent vine sa confirme aceste constatari. Efectuat la un grup de femei aflate în postmenopauză, studiul sugerează că un consum zilnic de prune uscate bogate în nutrienți poate fi benefic pentru sănătatea oaselor, reducând factorii inflamatori care contribuie la osteoporoză. Cercetarea a fost prezentată in Philadelphia la reuniunea anuală a Societății Americane de Fiziologie (APS) la Experimental Biology 2022.

Femeile aflate la menopauză au niveluri mai scăzute de estrogen, ceea ce declanșează o creștere a inflamației în organism, care poate contribui și la pierderea osoasă.

Cercetările anterioare au arătat că extractele de polifenoli din prunele uscate- compuși vegetali care acționează ca antioxidanți și reduc inflamația -promovează niveluri mai scăzute de stres oxidativ și inflamație într-un tip de celulă osoasă numită osteoclaste. Într-un nou studiu, cercetătorii de la Programul de Fiziologie Integrativă și Biomedicală și de la Departamentele de Științe Nutriționale și Kinesiologie de la Universitatea de Stat din Pennsylvania au explorat efectele prunelor uscate asupra sănătății oaselor după menopauză.

Femeile aflate în postmenopauză cu un scor de densitate minerală osoasă care a fost definit ca fiind scăzut – un marker al osteoporozei – au fost împărțite în trei grupuri:

  • Un grup a mâncat 50 g de prune uscate (aproximativ șase prune) pe zi, timp de 12 luni.
  • Un al doilea grup a mâncat 100 g de prune uscate (aproximativ 12 prune) zilnic timp de 12 luni.
  • Un grup de control nu a mâncat prune uscate.

Echipa de cercetare a analizat probele de sânge prelevate de la toți voluntarii înainte și după studiu și a constatat reduceri semnificative ale markerilor inflamatori în ambele grupuri de mâncare de prune uscate, comparativ cu grupul de control.

Descoperirile sugerează că un consum de șase până la 12 prune pe zi poate reduce mediatorii proinflamatori care pot contribui la pierderea osoasă la femeile aflate în postmenopauză. Astfel, prunele ar putea fi o intervenție nutrițională promițătoare pentru a preveni creșterea nivelului mediatorilor inflamatori adesea observată ca parte a procesului de îmbătrânire.

In plus, prunele proaspete sau uscate, combat constipatia care se instaleaza odata cu inaintarea in varsta  si sustin un tranzit intestinal sanatos. Trebuie

Daca te confrunti cu osteoporoza mergi la o consultatie la un medic endocrinolog sau reumatolog pentru a gasi cele mai bune solutii. Iti poti face o programare chiar acum, aici, pe DOCTIME

  

Sursă foto: Shutterstock

Surse:

The Role of Prunes in Modulating Inflammatory Pathways to Improve Bone Health in Postmenopausal Women, 2022, Janhavi J Damani,  Mary Jane De Souza,  Hannah L VanEvery,  Nicole C A StrockConnie J Rogers

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0