Dieta cu legume si fructe de toamna

Toamna inseamna, pentru unii dintre noi, mai mult decat bogatia pe care o au alte anotimpuri. Din septembrie si pana in noiembrie, recoltele de toamna scot la iveala o varietate de fructe si legume sanatoase si delicioase, pe care e bine sa le incluzi mai des in dieta ta, incepand de la dovleacul mare, si pana la mere sau pere.

Pentru a te bucura de ceea ce are toamna mai bun sa iti ofere, citeste lista de mai jos cu fructe si legume de toamna care nu trebuie sa lipseasca in aceasta perioada din dieta ta.

Merele

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Aceste favorite ale toamnei, dulci si gustoase, sunt bogate in antioxidanti, care te ajuta sa previi unele boli cronice si care incetinesc procesul de imbatranire. Specialistii spun ca exista anumite soiuri de mere care au concentratii mai mari de fenoli si flavonoizi, insa cu cat mananci mai multe mere, indiferent de soi, cu atat mai bine. In plus, toamna poti face si gemuri de mere, jeleuri si poti prepara o multime de deserturi sau compoturi, insa nu uita ca cel mai bine este sa consumi aceste fructe crude.

Sfecla rosie

Poate ca este disponibila la supermarket tot anul, insa nu uita ca sfecla rosie are cel mai bun gust toamna. Pe langa culoarea rosie, ca de ridiche, poti gasi si sfecla galbena sau alba. Cand mergi la cumparaturi ori la piata, cauta sfecla cu bulbul tare, ferm si neted, cu frunze (daca are) de un verde aprins si care sa nu fie ofilite. Poti sa coci sfecla in cuptor si sa te bucuri de betaina, un compus care te paote ajuta sa previi bolile de inima si bolile hepatice. Tot sfecla contine nutrati, care pot creste fluxul sangvin catre creier.

Varza alba si cea de Bruxelles

Bogate in vitaminele A si C, varza alba si sora ei mai mica, varza de Bruxelles, au concentratii mari de glucozinolati, care lupta contra cancerului. Glucozinolatii sunt cei care le dau acestor legume aroma inconfundabila.

Perele

Aceste fructe dulci se incadreaza in doua categorii majore: europene si asiatice. In unele tari ale lumii, sunt mai comune soiurile de pere europene. Perele contin fibre solubile, care ajuta la scaderea colesterolului "rau" (LDL). Pentru a te bucura de acea doza zilnica de fibre si pentru a-ti potoli pofta de ceva dulce, mananca, ca gustare, o para intreaga sau include mai multe pere in retetele tale de deserturi ori cocktailuri.

Dovlecii mari placintari

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Membrii din familia dovleacului au o istorie bogata si foarte multe beneficii pentru sanatate (ca sa nu mai zicem de rolul lor in sarbatoarea de Halloween). Dovleacul este una dintre cele mai bune surse de alfa caroten si de beta caroten, care pot fi transformate in retinol pentru a incuraja dezvoltarea celulelor si pentru a te ajuta sa ai o vedere mai buna. Semintele de dovleac sunt, de asemenea, o sursa buna de acid alfa-linolenic, un acid gras Omega-3 care poate ajuta pacientii cu boli de inima, cu hipertensiune sau cu colesterolul mare.

Cartofii dulci

Aceste legume de culoare portocalie au cea mai buna aroma pe perioada toamnei, cand sunt in plin sezon. La fel ca unele soiuri de dovleac (precum dovleacul spaghetti), cartofii dulci sunt bogati in beta caroten, care poate preveni deficienta de vitamina A, poate contribui la o mai buna sanatate a ochilor tai si poate genera producerea de retinol. De asemenea, cartofii dulci sunt o sursa buna de vitamina C, iar atunci cand sunt consumati cu tot cu coaja, un cartof mediu poate avea un aport de aproape 4 grame de fibre alimentare.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0