

Nucile si semintele, sanatoase doar daca sunt fara sare si fara ulei
Nucile si semintele, sanatoase doar daca sunt fara sare si fara ulei
Nucile si semintele, sanatoase doar daca sunt fara sare si fara ulei
Medicii nutritionisti recomanda nucile si semintele si le incadreaza la categoria „gustari sanatoase”, insa uneori alegem multe dintre aceste gustari fara sa stim ca au in compozitie mari cantitati de sare si de ulei. Important este sa facem deosebirea intre cele crude si cele prajite si sa le alegem variantele cele mai sanatoase.
Avand un continut mare de proteine, grasimi sanatoase, vitamine si minerale, nucile si semintele pot fi un aliat de seama in dieta oricarei persoane – daca sunt consumate in stare cruda. Cu toate acestea, nucile si semintele sarate contribuie la aportul zilnic de sare, factor care poate influenta tensiunea arteriala. Persoanele care au un risc crescut de hipertensiune arteriala ar trebui sa aleaga foarte rar nuci si seminte sarate si sa opteze, in schimb, pentru variantele nesarate, pentru a se bucura din plin de beneficiile acestor superalimente.
Nucile si semintele, mai bune in stare cruda
Nu de putine ori, nutritionistii indeamna populatia sa aleaga nucile crude si nesarate. Motivul are legatura cu scaderea in greutate. Pentru o valoare nutritionala mai mare, dar si pentru a da jos kilogramele, cei care vor sa slabeasca stiu ca este important sa aleaga nucile si semintele in stare cruda, fara adaos de sare si de ulei si fara sa le prajeasca. Din pacate, sarea contribuie la cresterea tensiunii arteriale si de multe ori ne „imbie” sa consumam nucile si semintele pe nerasuflate, chiar in cantitati mari.
Semintele si nucile prajite, de evitat
Nucile care sunt acoperite cu o crusta crocanta sau sunt prajite in ulei sunt de evitat, deoarece adeseori sunt preparate in uleiuri hidrogenate nesanatoase. In plus, nucile acoperite de un strat generos de ulei vor avea un continut mai mare de grasimi si de calorii si, prin urmare, nu sunt recomandate persoanelor care vor sa scada in greutate.
Multe persoane care se lupta cu kilogramele in plus si-au alcatuit un set de reguli, pe care le respecta atunci cand vine vorba de cumpararea nucilor si semintelor din comert. De pilda, nu cumpara nuci sarate, prajite, glazurate, acoperite cu un strat generos de miere sau zahar si nici nuci ori seminte cu arome speciale. Procesul de prajire a nucilor transforma grasimile si le converteste in grasimi nesanatoase. Iar cele mai multe adaosuri – daca va uitati pe lista de ingrediente - sunt arome artificiale, chimicale si conservanti si au un continut bogat de sodiu. Cel mai indicat ar fi sa optati pentru nucile crude.
Dezavantajele nucilor sarate
Desi o portie de 28 de grame de migdale crude nu are aproape deloc sodiu, aceeasi portie de migdale prajite si sarate aduce 186 miligrame de sare. 28 de grame de mix de nuci nesarate are doar 3 miligrame de sodiu, dar aceeasi portie de mix de nuci aduce 98 de miligrame de sodiu la aportul zilnic. Aceste cantităţi pot părea mici, dacă le luăm ca atare, dar dacă o persoană consumă mai mult de 30 de grame de nuci si seminte zilnic, pe langa alte alimente procesate si de la fast food, aportul de sare va creste vertiginos.
Topul celor mai sanatoase nuci si seminte
Migdalele sunt bogate in vitamina E, magneziu, cupru, vitamina B2 si fosfor si au un continut mare de proteine. Cea mai mare parte din grasimile din migdale sunt grasimi mononesaturate.
Alunele caju sunt bogate in antioxidanti, grasimi mononesaturate si fosfor; totodata, au un continut mai mic de grasimi comparativ cu multe alte nuci.
Semintele de in au un continut ridicat de acizi grasi Omega-3 benefici, mai ales ca au proprietati antiinflamatoare. Contin vitamina B6, fibre si mangan.
Arahidele sau alunele de pamant au un continut mare de grasimi mononesaturate, flavonoide, antioxidanti si acid folic. Totodata, au o concentratie mare de vitamina B3.
Semintele de dovleac au un continut mare de acizi grasi esentiali, potasiu, magneziu, fosfor si vitamina K. Aceste seminte pot fi benefice pentru persoanele care sufera de artrita si ii ajuta pe cei care au colesterolul marit.
Semintele de susan sunt o sursa excelenta de vitamina B1, grasimi mononesaturate si fitosteroli care inhiba productia de colesterol.
Semintele de floarea-soarelui sunt bogate in acid linoleic, fibre, magneziu si fitosteroli. Cei din urma inhiba absorbtia intestinala a colesterolului.
Nuca este bogata in acizi grasi Omega-3, mangan si cupru. Miezul de nuca, totodata, contine un aminoacid esential folosit de organism pentru a crea oxidul nitric, care este necesar pentru mentinerea vaselor de sange cat mai flexibile.
Sursa foto: Shutterstock