Masa de Sărbători: cu ce condimentam carnea pentru a fi gustoasă, dar sănătoasă?

Mâncarea este necesară pentru supraviețuire, dar trebuie să ne și bucurăm de gustul ei. Consumatorii de carne rareori o mănâncă simplă, ca atare, de cele mai multe ori fiind nevoie de condimente pentru a-i da un gust savuros. Ce condimente se potrivesc fiecărui tip de carne, mai ales că se apropie masa de Sărbători?

În comerț, există o sumedenie de condimente și amestecuri de condimente pe care le poți folosi pentru aromarea cărnii pe care o gătești, însă dacă citești eticheta acestora rămâi surprins de numărul de potențatori de aromă și conservați chimici pe care îi conțin. Din fericire, există o mulțime de ierburi și condimente simple pe care le poți combina cum dorești și le poți folosi în siguranță pentru a condimenta carnea pe care o prepari pentru masa de Sărbători, fără să îți pui în pericol sănătatea ta și, mai ales, pe cea a copiilor tăi.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Rozmarin, oregano și cimbru, un trio imbatabil pentru condimentarea cărnii

Tulpinile de rozmarin, dar și frunzele de oregano sau de cimbru oferă o aromă intensă cărnii gătite; aceste ierburi se combină foarte bine cu grăsimea lăsată de carnea de porc sau de miel. În ceea ce privește peștele, ideale sunt tulpinile de busuioc și de coriandru. 

Înainte de a găti, masează bine carnea cu ierburile alese, apoi lasă-le și pe acestea în vasul în care gătești, pentru a elibera și mai multă savoare pe parcursul procesului de gătire. De asemenea, poți marina carnea cu o zi înainte: faci un amestec de ierburi și condimente (piper, boia) și puțin ulei, masezi bine carnea și o lași la frigider într-un vas acoperit până e gata de a fi preparată.

Pentru o aromă puternică, poți să condimentezi carnea și imediat ce ai luat-o de pe foc sau ai scos-o din cuptor. Un amestec format din usturoi mărunțit și cimbru, la care poți adăuga și un strop de unt, va oferi cărnii gătite o aromă aparte, foarte intensă. Friptura este ideală pentru o post-condimentare, mai ales dacă este preparată pe grătar și se usucă puțin la suprafață, întrucât untul topit va facilita pătrunderea aromei de usturoi și cimbru în carne.

Și aromele orientale dau gust bun cărnii

Aromele orientale, precum ghimbirul și sosul de soia, merg de minune cu somonul și cu puiul, indiferent de metoda de preparare a acestora. Peștele alb, pe de altă parte, capătă o aromă deosebită dacă este masat cu o pastă făcută din zeamă de lime, ardei iute și puțin mango. Dacă pentru masa de Sărbători vrei să faci ceva deosebit cu creveți, îi poți asezona cu pătrunjel, usturoi și zeamă de lămâie, însă poți alege și o variantă mai exotică, pe bază de avocado și usturoi.

Ce condimente se folosesc pentru fiecare tip de carne?

Multe persoane vor să știe ce condimente pentru carnea de porc să cumpere sau ce condimente pentru pui, însă noi ți-am pregătit o listă mai vastă, chiar și pentru cărnuri mai puțin utilizate, cum ar fi cea de vânat. Pentru că există mai multe condimente care avantajează un anumit tip de carne, am făcut această listă pentru ca tu să știi exact ce poți folosi în funcție de carnea pe care o gătești. 

În cele din urmă, însă, a găti înseamnă și a experimenta și a testa diverse gusturi. Fiecare persoană poate avea preferințele ei subiective, așa că ești liber să încerci pentru masa de Sărbători diverse alte combinații care crezi că s-ar potrivi cu gusturile tale.

Condimente pentru carnea de pui

În general, pentru a da un gust bun cărnii de pui, se recomandă busuioc, frunze de dafin, coriandru, scorțișoară, pudră de curry, usturoi, măghiran, mentă, ceapă, ardei iute, pătrunjel, rozmarin, nucșoară, salvie, șofran, cimbru, tarhon, boia.

Condimente pentru carnea de curcan

Carnea de curcan se împacă bine cu ierburi și condimente precum chimenul, ardeiul iute roșu, boiaua afumată, salvia și cimbrul.

Condimente pentru carnea de gâscă și de rață

Gâsca și rața au gust foarte asemănător, doar că gâsca are o carne mai grasă. Cele două merg asezonate cu rozmarin, cuișoare și salvie, dar și cu coajă de lămâie sau de portocală.

Condimente pentru carnea de porc

Preparatele din carne de porc capătă savoare dacă le adaugi cimbru, boia, semințe de țelină, cuișoare, chimen, ghimbir, pudră de muștar, coriandru, boabe de ienupăr, salvie.

Condimente pentru carnea de vițel

Carnea de vițel poate fi asezonată cu cimbru, piper negru, pudră de curry, mărar, ghimbir, lămâie, măghiran, mentă, oregano, boia, pătrunjel, șofran, salvie și tarhon.

Condimente pentru carnea de vită

Poți da gust cărnii de vită cu busuioc, cimbru, piper cayenne, piper negru, chimen, pudră de muștar, usturoi, ceapă, oregano, rozmarin și cimbru.

Condimente pentru carnea de miel

Carnea de miel va fi mai gustoasă și sănătoasă dacă o asezonezi cu busuioc, scorțișoară, chimion, usturoi, măghiran, mentă, ceapă, oregano, rozmarin, salvie, cimbru, semințe de susan.

Ce condimente se potrivesc cu cărnurile cu aromă mai puternică?

Condimente pentru carnea de oaie

Carnea de oaie are un miros specific extrem de puternic, care are nevoie să fie îmblânzit cu unele ierburi. Pe lângă usturoi, poți condimenta carnea de oaie cu turmeric, coriandru, chimen și rozmarin. Și menta este o alegere bună pentru această carne cu gust bogat, deoarece dă o senzație de răcorire.

Condimente pentru vânat

În cazul în care ai cumpărat vânat (mistreț, cerb, căprioară etc.) pentru masa de Sărbători, poți folosi la preparare fructe de ienupăr, pentru a da o ușoară aciditate, salvie într-o cantitate mică, deoarece poate căpăta un gust prea pronunțat, frunze de dafin - acestea nu adaugă prea multă aromă cărnii de vânat, ci acționează în schimb pentru a tăia din aroma prea puternică a unor astfel de cărnuri, boabe de piper verde, mai ales pentru carnea de căprioară și ardei verde.

Cum condimentezi peștele și fructele de mare?

Condimente pentru pește

Peștele devine mai gustos dacă îl condimentezi cu frunze de dafin, piper cayenne, pudră de curry, semințe de țelină, arpagic, mărar, chimen dulce, zeamă de lămâie, măghiran, mentă, pudră de muștar, ceapă, ardei iute, pătrunjel, boia, șofran, salvie, semințe de susan, tarhon, cimbru și turmeric. Păstrăvul merge bine cu salvie, somnul se potrivește excelent cu oregano, codul beneficiază de asocierea cu anasonul, iar halibutul devine mai gustos dacă este condimentat cu scorțișoară.

Condimente pentru fructele de mare

Fructele de mare se potrivesc bine cu lămâia și lemongrass-ul, cu pudra de usturoi și cea de ceapă, cu cimbrul și semințele de țelină. Homarul, crabul, creveții și racii se asociază bine cu tarhonul.

Rețetă de friptură de porc cu gin și coriandru

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Dacă vrei să încerci o friptură mai aparte de sărbători, îți propunem următoarea rețetă, în care drept condimente pentru carnea de porc sunt folosite ienupărul, rozmarinul și coriandrul.

Ingrediente pentru două porții:

Două felii de carne de porc pentru friptură
2 boabe de ienupăr
4 linguri de gin
1 cățel de usturoi
1 crenguță de rozmarin
1 linguriță de semințe de coriandru
3 linguri ulei de măsline
150 ml suc proaspăt de mere
4 linguri de iaurt grecesc
Sare după gust
Salată de varză crudă sau murată

Mod de preparare:

Zdrobește boabele de ienupăr grosier folosind un pistil și un mojar sau un sucitor. Încălzește ginul într-un ibric mic, apoi toarnă-l peste boabele de ienupăr și lasă-le la infuzat timp de 20 de minute.

Folosind tot un pistil și un mojar, pisează usturoiul, acele de rozmarin scoase de pe crenguță și semințele de coriandru, precum și boabele de ienupăr scoase din gin (dar nu arunca ginul, pentru că vei avea nevoie de el ulterior) și apoi amestecă-le cu 2 linguri de ulei de măsline. Întinde amestecul de condimente și ulei peste carnea de porc, masând bine, și lasă carnea la marinat într-un castron acoperit câteva ore – iar dacă ai timp, chiar peste noapte.

După ce carnea este marinată, pune uleiul rămas într-o tigaie mică, antiaderentă, până este foarte fierbinte. Adaugă carnea de porc și gătește rapid pe ambele părți până devine aurie. Toarnă apoi ginul rămas după scurgerea boabelor de ienupăr – acesta se fierbe și dispare, eliminând gustul de alcool. Apoi, toarnă sucul de mere și adu la fierbere mișcând bucățile de carne pentru a nu se lipi.

Dă focul mai mic și acoperă tigaia pe jumătate cu un capac. Lasă să fiarbă totul cam 10 minute sau până când consideri că s-a fiert carnea de porc pe gustul tău și sosul este redus, dar nu prea gros. Scoate carnea pe o farfurie. În sosul rămas în tigaie pune iaurtul grecesc și așteaptă să înceapă să fiarbă din nou. După 1-2 minute, ia sosul de pe foc și condimentează cu sare după gust, apoi pune-l peste carne. Servește la masă carnea de porc și sosul, alaturi de o salată de varză crudă sau murată.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Spices Inc - What spices go with what meat?
https://www.spicesinc.com/p-510-what-spices-go-with-what-meat.aspx
BBC Goodfood - Pork steaks with gin & coriander sauce
https://www.bbcgoodfood.com/recipes/pork-steaks-gin-coriander-sauce


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0