Febra Sarbatorilor: cum faci fata stresului din aceasta perioada

Asa cum spune si expresia, pare in unele cazuri o afectiune, o reactie a sistemului imunitar in fata virusurilor sau bacteriilor de tot felul. Avem pe de-o parte imaginea idilica, usor feerica si zaharisita a sarbatorilor cu fulgi mari de nea, cu o zapada care nu presupune si frig si zloata, iar pe de alta parte constientizam efortul imens pe care-l presupune realizarea unei copii cat mai fidele a ceea ce gandim ca ar trebui sa fie sarbatorile de iarna.

Pun pariu ca multi dintre voi s-au asezat epuizati, chiar in ziua de Craciun, si s-au intrebat ce anume i-a lovit si i-a determinat sa alerge bezmetici prin magazine, parcari supraglomerate, suprapreturi la care eviti sa te uiti, ce virus sau bacterie le-a invadat sistemul si a declansat febra cu pricina? Apoi vine si constatarea ca vine luna Ianuarie, luna in care facturile vin la fel, fara urma de discount.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

E o reclama pe TV, la o banca americana, in care se vorbeste despre dreptul inalienabil al omului de a-si cauta fericirea. Poate ca asta este bresa prin care ne invadeaza febra sarbatorilor, senzatia ca vom gasi fericirea. Ei bine, de-aici si dezamagirea ulterioara. Nu prin agitatia asta epuizanta ajungem acolo si constatam acest lucru chiar in toiul sarbatorilor cand, daca am manca din tot ce am gatit, am face indigestie.

Aveti in minte doua tipuri de case? O casa in care se cumpara mereu lucruri de care este neaparat nevoie, iar toate lucrurile astea se hranesc cu spatiul in care sunt asezate, depozitate. Arunci o privire care oboseste imediat, pentru ca ochiul si mintea incearca si distinga, sorteze si sa inteleaga. Si mai este si un alt tip de casa in care sunt putine lucruri, ingrijite, asezate parca acolo unde trebuiau sa fie de la inceputul lumii. Ei bine, ochiul priveste mangaios si suntem cuprinsi de o stare de calm si bine.

Cea de a doua casa este protejata de febra sarbatorilor sau a cumparaturilor, este un spatiu care ne contine cu calm si empatie.

Cand vorbim despre cumpatare, avem deseori senzatia ca este pentru cei in varsta, sau zgarciti, ca este o forma de abstinenta care ne impiedica drumul spre fericire. Si cam gresim, pentru ca in perioada de sarbatori de iarna sau primavara, fericirea dupa care ne tot uitam este o insula din interiorul nostru si, daca o cautam cu atata disperare in exterior, putem uita unde este localizata, de fapt.

Cum sa fim mai cumpatati in perioada sarbatorilor

Sa ne gandim ca nu este singura ocazie cu care putem face cadouri: de multe ori, goana dupa fericire sta impachetata, cu funda, sub forma unor cadouri. Ce sa cumpar pentru mama, sora, copilul? Cum sa gasesc cel mai cel cadou? Cum sa modific bugetul pentru a-mi permite tot ce doresc? Sa ne amintim ca Sarbatorile nu sunt despre cadouri, ci despre timp petrecut impreuna. Cadouri putem face nu doar acum, ci si de zile de nastere, zile de nume, sau pur si simplu, de drag.

Sa nu ne lasam vrajiti de oferte si vitrine: perioada Sarbatorilor incepe cu reduceri, apoi continua cu nevoia noastra de a cumpara mai mult, si mai mult. Ne spunem in gand "Si ce daca le cumpar pe toate acum? Lasa ca imi vor ajunge si la anul, sau poate ani buni de acum incolo..." Si asa umplem cosuri de cumparaturi dupa cosuri de cumparaturi, avand scuza perioadei magice din an cand totul este permis.

Sa ne gandim mereu ce este cu adevarat important: sanatatea, prezenta celor dragi, copiii zambind, momentele de liniste in care nu ne gandim la probleme, joaca in zapada, impodobitul bradului, gatitul in familie. Nimic nu trebuie sa fie perfect, si este in puterea noastra sa stabilim ce este de ajuns pentru noi.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Daca ar trebui sa va dau un sfat, desi le consider putin inutile, atunci v-as spune sa va bucurati de viata pe care o aveti, cu toate neajunsurile ei, sa sarbatoriti cu cumpatare si soare in suflet alaturi de cei dragi. V-ati gandit vreodata ca fiul sau fiica dvs ar putea fi mai incantati de fete senine si vesele in jurul lor decat de nu stiu ce cadou sofisticat? 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0