Cum învingi singurătatea și îți păstrezi optimismul de Crăciun?

Uneori, este ușor să uităm că perioada în care ne aflăm, cea a sărbătorilor de iarnă, poate fi cea mai dificilă din an pentru persoanele care nu au nicio rudă apropiată sau pentru persoanele care se simt singure din diverse motive, cum ar fi cei care se confruntă cu probleme de depresie. Este important, însă, de reținut că singuratatea poate fi învinsă.

Motivele pentru care apare sentimentul de singurătate în preajma sărbătorilor

Te-ai întrebat vreodată de ce, în perioada de Crăciun sau de Revelion, o persoană se poate simți mai singură ca de obicei? În definitiv, aceste sărbători sunt ocaziile perfecte pentru a ne aduna laolaltă, de a socializa, de a ne simți bine și de a ne reaminti și a fi recunoscători pentru lucrurile care ne fac viața frumoasă. însă dacă o persoană suferă de singurătate, în general, de ce, de sărbători, sentimentul de singurătate pare să se accentueze, chiar dacă este înconjurată de oameni dragi?

Psihologii sunt de părere că singurătatea este sau pare a fi mai intensă în timpul sărbătorilor de iarnă din cauza tuturor poveștilor, reportajelor și articolelor din mass-media care descriu sărbătorile (precum Crăciunul și Revelionul) ca pe un moment perfect pentru reuniunile cu cei dragi, prietenii și familia.

Experții în sănătate mintală susțin că această caracterizare a sărbătorilor de iarnă oferă o perspectivă nerealistă persoanelor ale căror familii nu intră în tiparele tradiționale, din varii circumstanțe. Decesul, divorțul, neînțelegerile, problemele financiare, separarea din diverse motive - toate acestea, precum și alți factori, ne pot afecta  și ne pot face să ne simțim izolați și singuri de sărbători.

Crăciunul și Revelionul au un fel aparte de a ne aminti de lucruri din trecut, făcându-ne, pe mulți dintre noi, să comparăm sărbătorile din prezent cu altele, mai reușite, din trecut sau cu sărbătorile “perfecte” ilustare în reclame la televizor sau pe social media. Potrivit psihoterapeuților, ceea ce vedem (de pildă, orașul decorat cu beculețe și magazinele frumos împodobite), ceea ce mirosim și cântecele pe care le auzim de sărbători ne aduc aminte de copilărie, când ne aflam în sânul familiei, și astfel se creează un contrast dureros, în comparație cu singurătatea actuală.

Invață cum să iei "taurul" de coarne, adică să controlezi sentimentele și situațiile în care te afli

În loc să te temi de izolarea și de singurătatea pe care le simți, de obicei, de sărbători, o alternativă benefică este să te gândești că există o sumedenie de lucruri pe care le poți face pentru a-ți păstra optimismul de Craciun și pentru a micșora intensitatea acestor sentimente. Doar așa vei ajunge la un echilibru emoțional care poate duce la împlinirea personală mult dorită. Iată ce ne sugerează, în acest sens, experții în psihologie:

1. Recunoaște-ți singurătatea în loc să o negi

Sentimentele tale sunt reale și merită să fie explorate și consumate. Dacă simți că nu poți împărtăși cu familia sau cu prietenii lucrurile prin care treci, ia în considerare ideea de a discuta cu un terapeut, care te poate ajuta să îți faci ordine în sentimente.

2. Anticipează-ți singurătatea și planifică lucruri și activități pentru a umple timpul mort

Ia din nou legătura cu prieteni cu care nu ai mai vorbit de mult, sau creează o întâlnire de socializare și invită oamenii dragi să participe, chiar dacă este vorba de o simplă cină la tine acasă. Orice prilej de activitate care îți aduce plăcere și presupune întâlnirea cu oameni apropiați este o idee bună pentru a umple spațiile libere din rutina ta zilnică. 

3. Bucură-te de sărbători într-un mod diferit

Dacă știi că statul acasă sau participarea la un eveniment în familie îți poate produce o stare de disconfort care îți va accentua sentimentul de singurătate, mai bine înarmează-te pentru o excursie și pleacă undeva alături de o persoană dragă, precum un prieten apropiat. Daca simți că te stresează sau te deprimă întregul proces de cumpărat și oferit cadouri, sau să faci pregătiri pentru sărbători, renunță la aceste sarcini sau alege să le împarți cu alți oameni dragi ție și nu te încărca în mod inutil cu prea multe obiective. De multe ori, agitația din magazine, de dinainte de sărbători, poate pune o presiune nedorită, mai ales dacă în momentul de față nu te simți foarte bine pe plan emoțional. Nu uita că nu ești obligată să faci nimic din ce nu îți dorești, iar cei care contează cu adevărat pentru tine, vor înțelege acest lucru. 

4. Ai grijă de tine

Fă tot ceea ce poți pentru a reduce stresul din viața ta de zi cu zi și, în schimb, fă loc pentru lucruri, ritualuri și activități care te relaxează și îți aduc o reală bucurie. Odihnește-te din plin, mănâncă alimente bune la gust și hrănitoare, vizitează un muzeu sau mergi la un film nou, optează pentru o ședință de masaj, pregătește-ți o baie cu multă spumă – pe scurt, fă tot ceea ce iți place, ce ți se pare în siguranță și ce îți aduce un plus de confort.

5. Limitează consumul de alcool

Alcoolul are efecte negative daca e consumat pe un fond nepotrivit, deoarece îți poate amplifica sentimentele de tristețe, de singurătate și de depresie. Cel mai bine este să consumi cât mai puține băuturi alcoolice, mai ales când ești singură.

6. Ajută pe cineva care are nevoie, oferă o mână de ajutor fără să aștepți ceva în schimb

Voluntariatul este un antidot puternic pentru sentimentul de singurătate, deoarece îți trezește sentimente pozitive și te face să te simți mai valoroasă, precum și mai utilă. În spiritul sărbătorilor, care presupun și recunoștința pentru lucrurile bune din viața noastră, alocă o parte din timpul și din efortul tău pentru a le face celor mai puțini norocoși o bucurie, donând haine, alimente sau bani. Astfel, vei putea crea conexiuni reale cu alți oameni și vei avea o perspectivă mai bună asupra vieții. De asemenea, vei câștiga un sentiment neprețuit de pace interioară.

Indiferent de planurile pe care le ai pentru aceste sărbători, trebuie să ai mereu în minte că tu controlezi "scenariul" pentru cum îți vei petrece sărbătorile, iar singurătatea nu trebuie să joace un rol central în această perioadă frumoasă a anului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursă foto: Shutterstock

Bibliografie:
Net Doctor - Lonely this Christmas? 11 joyful ways to spend the festive season solo
https://www.netdoctor.co.uk/healthy-living/wellbeing/a30208805/lonely-christmas/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0