Condimente care te ajuta sa slabesti

Condimentele ne ajută să oferim savoare mâncării și deseori ne salvează de excesul de sare, grăsimi sau substanțe nesănătoase care oferă gustul plăcut preparatelor. Însă cercetările au dovedit că acestea ne ajută și să slăbim, prin eliminarea toxinelor și grăsimilor rele din organism.

Iată ce condimente ar trebui să consumi!

Turmeric (curcumina)

Consumul de turmeric crește temperatura organismului, ceea ce favorizează topirea și eliminarea grăsimilor în exces. În plus, anumite studii au dovedit că poate ține sub control fluctuațiile hormonale din timpul ciclului menstrual, iar ingredientul activ din acest condiment, curcumina, are şi alte beneficii pentru sănătate, printre care şi stimularea metabolismului.

Atenție! Turmericul este în general sigur, dar poate provoca probleme gastrointestinale dacă este consumat în exces.

Ce tip de metabolism ai?

Scorțișoară

Din punct de vedere chimic, substanțele din scorțișoară ajută la scăderea nivelului de zahăr din organism. Oferă o senzație de sațietate și reduce pofta de mâncare, iar aroma plăcută te poate ajuta să „păcălești” pofta de dulciuri. În felul acesta, este un aliat de nădejde pentru slăbit. 

Atenție! Scorțișoara este în general sigură pentru majoritatea oamenilor, dar dacă ai diabet, discută cu medicul.

Chimion

O cercetare recentă a dovedit că folosirea zilnică a chimionului în preparate a ajutat femeile supraponderale să piardă până la de trei ori mai multă grăsime corporală. O singură linguriță de chimion este suficientă, iar avantajul este că aroma acestuia se potrivește în foarte multe mâncăruri: salate, supe, sosuri și tocănițe, cartofi la cuptor, etc.

Atenție! Reține totuși că condimentul este considerat sigur, dar trebuie consumat cu moderație. Consumat în exces poate duce la efecte secundare, cum ar fi sângerări, complicații respiratorii și dermatită, potrivit unei recenzii din noiembrie 2018 1.

Ghimbir

În țara noastră ghimbirul este folosit mai mult pentru ceaiuri, însă rolul acestuia de condiment ar trebui să fie valorificat mai mult, fiindcă reglează nivelul zahărului din sânge și reduce grăsimea ca și turmericul, prin încălzirea organismului. 

Folosește ghimbir pentru a marina carnea, în sosuri, salate și smoothie.

O revizuire a 14 studii umane a arătat că suplimentarea cu ghimbir a scăzut semnificativ atât greutatea corporală, cât și grăsimea de pe abdomen 2.  O altă revizuire a 27 de studii pe oameni, animale și eprubete a concluzionat, de asemenea, că ghimbirul poate ajuta la slăbit prin creșterea metabolismului și arderea grăsimilor, scăzând simultan absorbția grăsimilor și apetitul 3.

Atenție! Ghimbirul poate avea efecte secundare precum disconfort abdominal, arsuri la stomac, diaree și iritație a gurii și gâtului, așa că ai grijă la cât ghimbir adaugi în preparatele culinare, potrivit Centrului Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă (NCCIH). Și ar trebui evitat dacă ai boala de reflux gastroesofagian (BRGE).

Piper negru

Poate unul dintre cele mai comune condimente folosite în bucătărie este și printre cele mai sănătoase. Piperul negru ajută la eliminarea toxinelor din organism și arde grăsimile, iar studii recente au arătat și că previne formarea de noi celule grase.

Un mic studiu din aprilie 2018, publicat în ​Food & Function​ sugerează că piperul negru poate reduce apetitul 4. Un grup de 16 persoane a primit o băutură cu piper negru și o băutură care nu conținea condimente înainte de masă. Băutura cu piper negru a redus senzația de foame și a dat senzația de saturație.  

În cele din urmă, se crede că piperul negru nu numai că are o mulțime de alte beneficii pentru sănătate, ci ajută și la absorbția curcuminei, conform specialiștilor.

Usturoiul

Chiar dacă îţi provoacă o respiraţie urât mirositoare, dacă mănânci mai mult usturoi, acesta te poate ajuta să "topeşți" mai multă grăsime de pe corp, potrivit unui studiu efectuat pe şoarecii de laborator.

Cardamomul

Acesta este un alt tip de condiment cu efect termogenic, ceea ce înseamnă că ajută la creşterea temperaturii corpului şi la stimularea metabolismului. Un condiment favorit în bucătăria indiană, cardamomul este fantastic atunci când e combinat cu nucşoara, scorţişoara, cuişoarele şi ghimbirul pentru a obţine un amestec homemade pentru preparatele tale.

Piperul roşu (obţinut din ardeii iuţi Cayenne)

Dacă ţi s-a întâmplat vreodată să adaugi accidental o cantitate prea mare din acest condiment în mâncărurile tale, atunci ştii că piperul roşu este un ingredient care te încălzeşte la propriu. Asta înseamnă că, în mod similar turmericului, piperul cayenne creşte temperatura corpului tău, ajutând la stimularea metabolismului şi arderilor. De fapt, dacă adaugi la mâncare piper roşu, acesta te poate ajuta să arzi până la 100 de calorii la o masă, potrivit nutriţioniştilor.

Capsaicinoidele, substanțele care se găsesc în ardeii iute și extractele de ardei iute sunt responsabili pentru îmbunătățirea metabolismului. Potrivit unui studiu din 2018, acestea au beneficii asupra grăsimii corporale și a masei de grăsime 5

Totuși, sunt necesare studii suplimentare pentru a explora beneficiile farmacologice, fiziologice și metabolice ale consumului de capsaicinoide.

Atenție! Consumul în exces de ardei iute poate duce la diaree, greață, vărsături, dureri abdominale și senzație de arsură. Poate duce, de asemenea, la arsuri la stomac, așa că ar trebui evitat dacă ai reflux gastroesofagian (GERD).

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Paprika sau boia

Pe lângă condimentele enumerate aici, şi boiaua contribuie la scăderea în greutate. Potrivit specialiştilor, paprika sau boiaua nu doar că îţi stimulează metabolismul, dar acest condiment roşu (dulce sau picant), care de obicei este folosit mai mult în scop decorativ, poate, totodată să îţi reducă pofta de mâncare şi să îţi scadă tensiunea arterială.

Paprika poate fi presărată pe numeroase preparate şi mâncăruri. Încearcă să foloseşți boia pe carnea de peşte, pui sau poate pentru a da un plus de culoare "banalului" piure de cartofi.

Rozmarin

Aprobat în Europa pentru tratamentul diferitelor afecțiuni, rozmarinul este folosit de ani de zile pentru beneficiile sale medicinale.

Rozmarinul este bogat în acid carnosic antioxidant și există unele dovezi că această proprietate a plantei poate ajuta la combaterea senzației de foame și poate ajuta la pierderea în greutate, dar studiile sunt limitate, deoarece majoritatea au fost făcute pe animale.

Atenție! Rozmarinul este în general considerat sigur atunci când este consumat în dozele recomandate. Cu toate acestea, au existat raportări ocazionale de reacții alergice. Datorită conținutului de ulei volatil, cantitățile mari de frunze de rozmarin pot provoca reacții adverse grave, inclusiv vărsături, spasme, comă și, în unele cazuri, edem pulmonar (lichid în plămâni).

Deoarece dozele mai mari de rozmarin pot provoca avort spontan, femeile însărcinate și care alăptează nu ar trebui să ia suplimente cu rozmarin. Dar este sigur să fie consumat ca condiment în alimente.

Persoanele cu hipertensiune arterială, ulcere, boala Crohn sau colită ulceroasă nu ar trebui să consume rozmarin. Uleiul de rozmarin poate fi toxic dacă este ingerat și nu trebuie administrat niciodată pe cale orală.

Busuioc

Busuiocul a câștigat popularitate în țările occidentale, deoarece a fost asociat cu scăderea zahărului din sânge și a nivelului de lipide, precum și a tensiunii arteriale.

Acest condiment este legat de prevenirea creșterii în greutate și de scăderea nivelurilor de cortizol legate de stres în studiile pe animale, potrivit unei cercetări mai vechi. Se spune că este un adaptogen, care ar putea calma și mai mult nervii atunci când țin dietă. Și are un conținut scăzut de calorii, ceea ce îl poate face un ceai bun pentru cei care fac dietă.

Atenție! Potrivit specialiștilor, ar trebui să stai departe de acest condiment dacă ești alergic la mentă, deoarece provin din aceeași familie.

Eugenolul este ingredientul activ al plantei. Atunci când este consumat în exces, poate provoca greață, bătăi rapide ale inimii, respirație superficială, sânge în urină sau spută, arsuri în gât, amețeli, convulsii și comă.

În cele din urmă, ar trebui să fii atent/ă la busuioc dacă ai glicemie scăzută.

Schinduf

Schinduful este o plantă care se găsește în Marea Mediterană, Orientul Mijlociu, India, China și, mai recent, Canada. Semințele schindufului sunt un ingredient comun în mâncărurile indiene, utilizate pe scară largă în rețetele de curry, amestecurile de condimente și unele supe de legume.

Deoarece este atât de bogat în fibre, schinduful te poate ajuta să te simți sătul mai mult timp, ceea ce ajută la gestionarea greutății, potrivit unei lucrări din martie 2019, publicată în Jurnalul AOAC International 6.​ Ar putea, de asemenea, să stimuleze insulina și să încetinească absorbția zaharurilor în stomac, motiv pentru care unele persoane cu diabet îl folosesc pentru a ajuta la gestionarea nivelului de zahăr din sânge, dar sunt necesare studii mai ample pentru a confirma aceste asocieri.

Un mic studiu din septembrie 2014​ a constatat că schinduful a scăzut nivelul zahărului din sânge după masă și a crescut senzația de sațietate în rândul persoanelor supraponderale și obeze. Totuși, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a măsura efectul său asupra insulinei.

Atenție! Schinduful poate provoca diaree și reacții mai grave, cum ar fi probleme de respirație. Persoanele care sunt însărcinate nu ar trebui să ia schinduf și poate fi nesigur pentru persoanele cu cancere sensibile la hormoni, cum ar fi cancerul de sân. De asemenea, poate interacționa cu anumite medicamente, așa că discută cu medicul înainte de a consuma semințe de schinduf.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Cumin (Cuminum cyminum L.) is a safe approach for management of lipid parameters: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials”, Phytother Res. 2018 Nov;32(11):2146-2154. doi: 10.1002/ptr.6162. Epub 2018 Aug 8., Amir Hadi, Hamed Mohammadi, Zohreh Hadi, Neda Roshanravan, Marzieh Kafeshani
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30088304/
2 Studiul „The effects of ginger intake on weight loss and metabolic profiles among overweight and obese subjects: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials”, Food Science and Nutrition Volume 59, 2019 - Issue 11Najmeh Maharlouei, Reza Tabrizi, Kamran B Lankarani, Abbas Rezaianzadeh, Maryam Akbari, Fariba Kolahdooz, Maryam Rahimi, Fariba Keneshlou, Zatollah Asemi
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29393665/
3 Studiul „A systematic review of the anti-obesity and weight lowering effect of ginger (Zingiber officinale Roscoe) and its mechanisms of action”, Phytother Res. 2018 Apr;32(4):577-585. doi: 10.1002/ptr.5986. Epub 2017 Nov 29.,Vahideh Ebrahimzadeh Attari, Aida Malek Mahdavi, Zeinab Javadivala, Sepideh Mahluji, Sepideh Zununi Vahed, Alireza Ostadrahimi
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29193411/
4 Studiul „Black pepper-based beverage induced appetite-suppressing effects without altering postprandial glycaemia, gut and thyroid hormones or gastrointestinal well-being: a randomized crossover study in healthy subjects”, Food Funct., 2018, 9, 2774-2786, Yoghatama Cindya Zanzer, Merichel Plaza, Anestis Dougkas, Charlotta Turner, Elin Östman 
https://pubs.rsc.org/en/content/articlehtml/2018/fo/c7fo01715d
5 Studiul „Capsaicinoids supplementation decreases percent body fat and fat mass: adjustment using covariates in a post hoc analysis”, BMC Obes. 2018; 5: 22., James Rogers, Stacie L. Urbina, Lem W. Taylor, Colin D. Wilborn, Martin Purpura, Ralf Jäger, Vijaya Juturu
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6088424/
6 Article „Health Benefits of Culinary Herbs and Spices”, Journal of AOAC INTERNATIONAL, Volume 102, Issue 2, 1 March 2019, Pages 395–411, https://doi.org/10.5740/jaoacint.18-0418

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0