Ghidul tipurilor de PAINE: ce calitati nutritionale are fiecare

Painea este o sursa bogata de carbohidrati, la fel ca si orezul, cearealele ori pastele. Majoritatera surselor de carbohidrati provin din cereale, fie ele procesate sau neprocesate. Cerealele procesate poarta denumirea de alimente rafinate – in timpul procesarii, majoritatea nutrientilor sunt indepartati.

Cerealele integrale sunt recomandate intrucat acestea contin, pe langa carbohidrati, si o cantitate mare de fibre, proteine, dar si alti nutrienti importanti pentru organism.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Painea alba face parte din categoria alimentelor procesate, iar painea din cereale integrale este o varianta mai sanatoasa, dar si mai indicata daca doresti sa slabesti ori sa iti mentii greutatea.

Printre beneficiile pe care le are painea din cereale integrale se afla si reducerea inflamatiei, reducerea riscului aparitiei bolilor cardiace, dar si ameliorarea unor probleme de natura gastrointestinala.

Pentru ca tu sa alegi cea mai potrivita paine pentru tine si pentru familia ta, iata o lista cu valorile nutritionale ale mai multor tipuri de paine.

 

 

Painea alba

Painea alba este preparata din faina alba, procesata, ceea ce inseamna ca majoritatea calitatilor nutritionale au fost eliminate in timpul procesului de rafinare. Unii producatori insa adauga vitamine si minerale precum vitamina K, fier, calciu, dar si fibre dietetice si proteine in timpul prepararii painii. Oricum ar fi, daca vrei sa scapi de cateva kilograme in plus, painea alba nu e pentru tine.

Valori nutritionale pentru 1 felie (25 g)

Calorii: 66

Grasimi: 1 g

Colesterol: 10 mg

Sodiu: 170 mg

Carbohidrati: 13 g

Fibre dietetice: 1 g

Zahar: 1 g

Proteine: 2 g

Vitamina A: 0%

Vitamina C: 0%

Calciu: 2% din doza zilnica recomandata

Fier: 5% din doza zilnica recomanata

Vitamina K: 1% din doza zilnica recomandata

 

Painea neagra

Painea neagra este facuta din faina integrala, ceea ce inseamna ca este bogata in vitamine, minerale si fibre, comparativ cu painea alba.

Valori nutritionale pentru 1 felie (39 g)

Calorii: 90

Grasimi: 1,5

Colesterol: 170 mg

Sodiu: 0 g

Carbohidrati: 19 g

Fibre dietetice: 1 g

Zahar: 4 g

Proteine: 3 g

Vitamina A: 0%

Vitamina C: 0%

Calciu: 0%

Fier: 0%

 

 

Paine integrala

Painea din cereale integrale nu este aceeasi ca painea multicereale. Prima este facuta dintr-un singur tip de cereale integrale, in timp ce a doua este obtinuta prin combinarea mai multor cereale.

Valori nutritionale pentru o felie  (24 g)

Calorii: 69

Grasimi: 1 g

Colesterol: 0 mg

Sodiu: 110 mg

Carbohidrati: 11 g

Fibre dietetice: 2 g

Zahar: 2 g

Proteine: 3 g

Vitamina A: 0%

Vitamina C: 0%

Calciu: 3%

Fier: 4%

 

Bagheta alba frantuzeasca

Acest tip de bagheta nu contine grasimi saturate sau colesterol si reprezinta o sursa bogata de fibre dietetice si carbohidrati. Bagheta frantuzeasca poate inlocui painea la ocazii speciale, insa nu este bine sa o consumam zilnic intrucat are un continut caloric dublu fata de painea normala. Daca vrei sa scapi de kilogramele in plus, bagheta nu este o optiune pentru tine.

Valori nutritionale pentru 60 g

Calorii: 180

Grasimi: 1 g

Colesterol: 0 mg

Sodiu: 440 mg

Carbohidrati: 36 g

Fibre dietetice: 1 g

Zahar: 0 g

Proteine: 6 g

Vitamina A: 0%

Vitamina C: 0%

Calciu: 0%

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Fier: 0%

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0