Quinoa cu legume, o reţetă simplă şi gustoasă

Când ne gândim la civilizaţiile precolumbiene primele imagini ce ne vin în minte sunt cu siguranţă construcţiile spectaculoase din piatră ridicate în zone greu accesibile de-a lungul Anzilor Cordilieri din America de Sud precum şi cele din America Centrală.

 

Quinoa, planta sacră a incașilor

Însă aceste popoare au lasat în urma lor şi o zestre culinară bogată în care s-au integrat mai târziu influenţele venite din Lumea Veche, dând naştere astfel actualelor bucătarii din cele 2 Americi. Părăsim Mexicul continuându-ne călătoria culinară spre sud şi ne oprim azi în Peru. În ultimii ani, gastronomia peruană a fost recunoscută ca fiind una din cele mai variate şi mai bune din lume. Rădăcinile incaşe şi influenţele spaniole, asiatice şi africane au fuzionat într-un amestec divers de cereale indigene, condimente, carne, peşte şi fructe de mare. Este o îmbinare unică între cultură, tradiţii şi arome de pe 4 continente în care toate elementele coexistă armonios şi se îmbogaţesc reciproc.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Planta sacră a incaşilor, quinoa, este un superaliment bogat în nutrienţi extrem de valoroşi şi ocupă un loc important în bucătăria peruană. Este o sursa extraordinară de calciu ( mai uşor de asimilat de organism decât cel din lapte) şi una completă de proteine (mai uşor de digerat decat cele din carne). Nu conţine gluten, putând fi consumată şi de cei cu alergii la cereale.

Există numeroase varietăţi de quinoa, însă cea mai apreciată dintre toate este Quinoa Real care are bobul mare şi o încărcătură nutriţională sporită. Seminţele sunt rotunde, de mărimea celor de mei şi se găsesc într-o paleta largă de culori, de la roşu la mov la verde şi galben, cea de culoare alb-gălbui fiind cea mai comună.

Azi vă propunem să încercaţi un preparat din quinoa cu legume rumene şi sos iute, care poate fi oricând o opţiune sănătoasă şi savuroasă pentru cei care postesc şi nu numai. Este o reţetă uşor de făcut, deschisă, în care vă puteţi lăsa purtaţi de inspiraţia momentului. Să trecem aşadar la treabă.  

Quinoa cu legume

Ingrediente pentru o porţie:

-  200 g quinoa

-  5 g morcov

-  10 g pătrunjel, ţelina sau păstârnac ( după gust)

-  5 g ardei gras

 
 

-  5 g inele de ceapă

-  30 g ciuperci

-  sare

-  piper

-  1-2 linguriţe de pesto roşu sau verde ( după gust)

-  busuioc verde

Preparare:

Quinoa care se găseşte pe piaţă este de regulă spălată, însă înainte de a o găti trebuie clătită foarte bine pentru a fi siguri ca aţi înlăturat complet orice urmă de saponină, un compus chimic care formează un fel de peliculă cu aspect de spumă de săpun, ce protejeaza seminţele când sunt în creştere, dar care imprimă şi un gust amar dacă nu este îndepărtată. Se scurge într-o sită şi dacă pelicula nu s-a desprins de pe seminţe, le frecaţi puţin până când se înlătură complet acea coajă.

Se găteşte la fel ca orezul, cu timp de preparare însă la jumatate. La fiert quinoa îşi triplează volumul. Are o textură uşoară, pufoasă şi gust cu aromă uşoară de alună.   În 400 ml de apă sau supă de legume dată în clocot se pun la fiert cele 200 g de quinoa timp de 10-15 minute până când seminţele devin translucide, iar germenii ies ca un fel de coadă din coajă. La final se amestecă cu 1–2 linguriţe de pesto roşu sau verde pentru gust. Separat se rumenesc uşor legumele împreună cu ciupercile, se adaugă mirodenii după gust, după care se aşează frumos peste quinoa.

Se serveşte caldă cu busuioc proaspăt şi câţiva stropi de ulei aromat cu usturoi.   Fiind o reţetă versatilă în care puteţi să vă jucaţi cu ingredientele, amestecul de legume, sosul şi  mirodeniile se pot personaliza în funcţie de preferinţele fiecăruia. Poftă mare!  

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0