Painea integrala te ajuta sa previi hiperglicemia

Diabeticii pot mânca pâine, dar e bine de știut de care anume. Este important ca pacienții diagnosticați cu diabet de tip 2 să știe care este cel mai bun tip de pâine în cazul lor, pentru a preveni astfel episoadele de hiperglicemie și pentru a ține boala sub control.

Specialiștii în diabet și boli metabolice sunt de acord că diabetul de tip 2 poate fi controlat prin reducerea consumului de zahăr și al altor alimente care contribuie la valori mari ale glicemiei, cum ar fi carbohidrații rafinați. Deși pâinea este la categoria carbohidrați, există un anumit tip de pâine care, potrivit experților, ar putea să prevină hiperglicemia.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Carbohidrații și diabetul

În diabetul de tip 2, glicemia (cantitatea de glucoză care există în sânge) crește prea mult, iar pentru a reduce valorile acesteia, pacienții sunt sfătuiți să mănânce mai puține alimente cu zahăr și cât mai puține alimente considerate nesănătoase. 

Tot la capitolul alimente interzise intră dulciurile, băuturile carbogazoase îndulcite cu zahăr și ciocolata, cât și alte tipuri de carbohidrați, cum ar fi pâinea albă. De ce? Deoarece carbohidrații se descompun în organism pentru a crea glucoză și, prin urmare, pot cauza o creștere a glicemiei.

Cerealele integrale, utile în diabet

Pâinea albă este un tip de carbohidrat care poate cauza hiperglicemie, însă asta nu înseamnă, potrivit nutriționiștilor, că persoanele cu diabet trebuie să elimine din alimentația lor toate tipurile de pâine. În realitate, pâinea din făină integrală ar putea fi chiar un aliment benefic pentru pacienții cu diabet. Potrivit studiilor științifice, consumul a trei porții zilnice de produse din cereale integrale reduce riscul de diabet cu 32%.

Oamenii de stiință au descoperit un risc redus în ceea ce privește incidența de diabet de tip 2 asociat cu 2 până la 3 porții pe zi (între 60 și 90 de grame pe zi) de pâine integrală sau alte produse din cereale integrale, însă riscul nu s-a redus mai mult în ciuda unui aport mai mare de produse pe bază de grâu ori cereale integrale.

Totodată, cercetătorii au subliniat că un aport regulat de cereale integrale a fost asociat nu numai cu un risc redus de diabet de tip 2, ci și de boală arterială coronariană (numită și cardiopatie ischemică) și de obezitate.

Experții sugerează că acest risc redus apare deoarece aceste cerealele integrale au un indice glicemic mai mic decât carbohidrații rafinați, ca de exemplu pâinea albă. Indicele glicemic este cel care măsoară capacitatea carbohidraților de a crește nivelul de zahăr din sânge. Cu cât indicele glicemic este mai mare, cu atât un aliment va crește mai repede glicemia. 

Așadar, pacienții diabetici sunt sfătuiți să înlocuiască produsele din cereale rafinate (cum ar fi pâinea albă sau pastele albe) cu produse din cereale ori grâu întreg, pentru că aceasta este o modalitate simplă, dar eficientă de a avea o stare mai bună de sănătate inclusiv în caz de diabet.

De ce pâinea integrală este opțiune mai bună în diabet?

Cerealele integrale conțin cu până la 75% mai mulți nutrienți decât cerealele rafinate, pentru că alimentele care conțin forma integrală a boabelor, după cum sugerează și numele, conțin toate părțile acelui bob, însă când sunt rafinate și procesate, se pierd mulți nutrienți și mare parte din conținutul de fibre. O felie de pâine din grâu integral îți asigură același conținut de fibre pe care ți l-ar asigura două felii și jumătate de pâine albă.

Pâinea din grâu integral este o sursă excelentă de fibre insolubile, care, la rândul lor, pot ajuta pacientul în ce privește controlul glicemiei. Pâinea integrală are un indice glicemic mai scăzut decât cea albă, prin urmare, este o variantă mai bună când ai diabet. Pâinea albă este cea care face ca glicemia să crească rapid, ajungându-se la hiperglicemie, de aceea ar trebui evitată.

De ce să alegi fibre insolubile în alimentație?

Fibrele insolubile sunt de fapt carbohidrați complecși care, spre deosebire de alte tipuri de carbohidrați, nu pot fi digerate. Pe măsură ce acestea trec prin sistemul digestiv, ele asigură un volum mare materiilor fecale, fiind mai ușor de eliminat. Creșterea cantității de fibre din alimentație te poate ajuta să controlezi diabetul.

Câți carbohidrați pot mânca diabeticii?

Centrele SUA pentru Prevenirea și Controlul Bolilor recomandă persoanelor cu diabet zaharat să obțină aproximativ 45% din caloriile zilnice din carbohidrați, însă e bine ca aceștia să fie complecși. Această regulă cu 45% este una generală, deoarece au început să apară dovezi din studii cum că aportul de mai puțini carbohidrați are rezultate mai bune pentru controlul diabetului - deci cu cât mai puțini, cu atât mai bine.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Pentru cei cu diabet, a mânca bine nu este doar o chestiune de numărare a gramelor și a caloriilor, important fiind și consumul alimentelor hrănitoare. Cum spuneam, carbohidrații simpli intră rapid în fluxul sangvin și pot duce la o creștere mai mare a nivelului de zahăr din sânge în comparație cu carbohidrații complecși, de aceea trebuie pus accentul pe aceștia din urmă.

Carbohidrații complecși se găsesc în cartofi, cereale integrale și porumb și furnizează nutrienți și fibre care durează mai mult pentru a fi digerate. 

Carbohidrați simpli se găsesc în alimente rafinate, cum ar fi gustări, bomboane, sifon și deserturi, dar și în fructe și lapte. 

O modalitate de a face acest lucru este să urmezi o dietă ketogenică săracă în carbohidrați și bogată în grăsimi, care, în general, nu permite să mănânci mai mult de 50 de grame de carbohidrați pe zi. Când organismul nu are carbohidrați, are mai puțină glucoză în sânge pentru energie. Pentru a supraviețui, corpul intră într-o stare numită cetoză, în care produce cetone care îi permit să folosească grăsimea drept sursă alternativă de energie în locul glucozei. Persoanele care urmează dieta ketogenică mănâncă în principal carne, crustacee, ouă, nuci, legume și brânzeturi.

Dieta mediteraneeană, un stil alimentar potrivit în diabet

O variantă și mai sănătoasă de alimentație care poate fi adoptată în diabet este dieta mediteraneeană, mai ales că aceasta este bună și pentru inimă, potrivit mai multor cercetări.

Acest stil alimentar oferă mai multe alimente de care organismul diabeticului are nevoie, cum ar fi legume, cereale integrale și  grăsimi sănătoase, și mai puține alimente de care acesta nu are nevoie, cum ar fi carne roșie, carbohidrați rafinați și produse cu zahăr.

Participanții la cercetări care au urmat diete mediteraneene cu indice glicemic scăzut, cu conținut scăzut de carbohidrați și bogate în proteine au avut parte de un control mai bun al zahărului din sânge, așa cum a fost indicat de scorurile mai mici la analiza hemoglobinei glicozilate Hb A1c (A1C este o măsură a nivelului mediu de zahăr din sânge pe o perioadă de trei luni). În plus, aceste persoane au observat beneficii suplimentare semnificative și anume faptul că au slăbit și că le-au scăzut valorile colesterolului.

Dieta mediteraneeană presupune un consum mai mare de legume, fructe și produse din cereale integrale (pâine integrală, paste integrale, orez brun), alături de cantități moderate de leguminoase, proteine slabe, cum ar fi peștele și carnea de pui sau curcan fără piele, precum și mici cantități de ulei de măsline, nuci și semințe ca surse de grăsime. Fiind bogată în grăsimi mononesaturate și fibre, ajută la reglarea colesterolului și a zahărului din sânge la persoanele cu diabet.

Una dintre principalele complicații ale diabetului este boala cardiovasculară, inclusiv atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale și, în plus, boala este adesea asociată cu hipertensiunea arterială și colesterolul mărit, ambii factori care cresc riscul de boli de inimă. O dietă mediteraneeană protejează inima prin scăderea și controlul tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol.

Exemplu de meniu mediteraneean în diabet

Ziua 1

Mic dejun: iaurt grecesc cu migdale mărunțite și zmeură sau alte fructe de pădure
Prânz: salată verde cu boabe fierte de năut, quinoa și un ou fiert tocat, asezonată cu vinegretă (ulei, oțet, sare, piper, ceapă verde).
Gustare: o mână de nuci și o pară
Cină: paste integrale cu sos de carne tocată de curcan, broccoli și roșii, asezonat cu sare, piper, pătrunjel
Desert: o piersică

Ziua 2

Mic dejun: omletă cu spanac și brânză și o felie de pâine integrală
Prânz: supă de linte, alături de o salată verde
Gustare: o felie de pâine integrală cu ricotta și o smochină feliată
Cina: grătar de pui, dovlecei, vinete, asezonate cu mujdei de usturoi
Desert: compot de mere fără zahăr

Ziua 3

Mic dejun: shakshuka (ochiuri în sos de roșii, ceapă, usturoi, ardei iute) cu o felie de pâine integrală
Prânz: salată de năut, quinoa, castraveți cruzi, ardei gras, salată verde, asezonată cu sare, zeamă de lămâie și ulei de măsline
Gustare: o mână de semințe de floarea-soarelui, crude sau coapte
Cină: o felie de carne slabă de miel la cuptor cu cartof și fasole verde
Desert: un grepfrut

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Diabetes UK – Wholegrains and diabetes
https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/enjoy-food/carbohydrates-and-diabetes/wholegrains-and-diabetes-
Diabetes UK – Mediterranean Meal Plan
https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/enjoy-food/eating-with-diabetes/meal-plans/mediterranean
NCBI – Effect of Consumption of Whole-Wheat Breads on FBS, HbA1c, and Blood Lipids in Patients with Type 2 Diabetes
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8531422/
Studiul „Effect of Consumption of Whole-Wheat Breads on FBS, HbA1c, and Blood Lipids in Patients with Type 2 Diabetes”, apărut în Prev Nutr Food Sci. 2021 Sep 30; 26(3): 269–274. Published online 2021 Sep 30. doi: 10.3746/pnf.2021.26.3.269, autori: Javad Nazari et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0