Dovlecelul, gustos si sanatos
Dovlecelul (cucurbita pepo) provine din America Centrală și este apreciat în întreaga lume, fiind ușor de preparat și de integrat în diverse preparate. Are o aromă delicată și este vedeta mâncărurilor, în special în bucătăria mediteraneană.
La noi în țară se găsesc în piețe și magazine mai multe soiuri de dovlecei, printre care și dovlecel de vară (pe care americanii îl numesc zucchini), însă indiferent de mărime, culoarea cojii sau a miezului, toți dovleceii au aceleași efecte benefice pentru sănătatea noastră. Iar acestea nu sunt deloc puține.
Iată ce beneficii au dovleceii!
Dovleceii sunt bogați în vitamine și minerale
Dovlecelul conține substanțe active atât în miez, cât și în coajă. De aceea, este bine să le consumi împreună, mai ales fiindcă și coaja se gătește foarte ușor. Dovleceii au puține calorii și conțin peste 90% apă, atunci când sunt proaspeți.
Cele mai importante substanțe din compoziția dovleceilor sunt potasiul, fosforul și manganul, însă nu putem omite vitaminele B1, B6, vitamina C, cuprul, magneziul, acidul folic, zincul, fierul, calciul, vitaminele A și K.
Dovleceii stimulează digestia și mențin sănătatea tractului digestiv
Fiindcă este bogat în apă, dovlecelul este un bun diuretic, favorizând eliminarea apei din organism. În acest mod, consumul de dovlecel ajută la buna funcționare a rinichilor, ficatulului și colonului.
Dovleceii conțin și foarte multe fibre, esențiale pentru reglarea tranzitului intestinal. Specialiștii recomandă dovlecei în caz de diaree, constipație, indigestie și chiar probleme hepatice. Datorită texturii ușoare și a faptului că se digeră rapid, dovlecelul poate fi consumat și de persoanele care suferă de gastrită sau de ulcer gastric.
Dovlecelul tânăr conține pectină, iar la maturitate conține celuloză. Pe cât posibil, încercați să consumați dovlecei proaspeți. Îi recunoașteți ca fiind mai grei din cauza conținutul mare de apa și mai tari la atingere.
Dovleceii au efect antiinflamator
Dovleceii fac minuni împotriva inflamației din întregul organism. Substanțele active din compoziția dovlecelului luptă împotriva radicalilor liberi, blochează procesele degenerative și au efect calmant.
Datorită aportului de vitamine și de minerale, dar și acestui rol antiinflamator, dovleceii se recomandă atât cu efect de prevenție, dar și în perioadele de convalescență, ca adjuvant pentru o vindecare mai rapidă.
Dovleceii mențin sănătatea ochilor și a sistemului nervos
Vitaminele din complexul B, importante pentru sănătatea sistemului nervos, sunt disponibile din plin în dovlecel. Consumul regulat îmbunătățește memoria, atenția, previne îmbătrânirea prematură a celulelor și instalarea bolilor degenerative ale sistemului nervos.
Luteina din dovlecei este utilă pentru prevenția sau tratarea problemelor ușoare de vedere. De altfel, dovlecelul este una dintre legumele recomandate persoanelor care petrec mult timp în fața calculatorului sau își concentrează vederea într-un punct fix perioade lungi de timp.
Reține și că dovlecelul poate să contribuie la o vedere mai bună. Oamenii de știință spun că dovlecelul ne oferă atât betacaroten, cât și vitamina C, ambele substanțe fiind aliați care susțin sănătatea ochilor.
În plus, dovleceii conțin și antioxidanți, precum luteina și zeaxantina, care pot reduce riscul unor afecțiuni oculare legate de vârstă înaintată. Cercetările arată că acești antioxidanți se pot acumula în retină, îmbunătățind vederea și reducând riscul de afecțiuni oculare. Totodată, dietele bogate în luteină și zeaxantină pot să scadă riscul de a dezvolta cataracta, o afecțiune în care cristalinul este modificat, care poate duce la o calitate slabă a vederii.
Dovlecii ar putea preveni apariția cancerului
Să nu uităm nici de nutrienții pe care îi găsim în dovlecel. Acesta ne oferă atât vitamine, cât și minerale și alți compuși chimici benefici, cum ar fi polifenolii. Aceștia acționează precum antioxidanții, care ne protejează celulele împotriva daunelor radicalilor liberi.
Un studiu recent arată că o dietă bogată în multe fructe și legume proaspete ar putea scădea riscul apariției unor anumite tipuri de cancer, cu precădere cancerul de plămâni, cancerul de sân, de colon sau de rect 1.
Dovlecii alină grețurile matinale
Așa cum am văzut, dovleceii sunt bogați în vitamine și minerale. Iar numeroase cercetări au arătat că vitamina B6 ar putea ameliora grețurile matinale în primul trimestru al sarcinii.
Dovleceii ar putea preveni îmbătrânirea tenului
Vitamina C, care se găsește în dovlecel este responsabilă pentru producția de colagen, proteina care are ca scop menținerea elasticității pielii. Mai mult decât atât, vitamina C are proprietăți antioxidante, protejând pielea de radiațiile ultraviolete nocive 2.
Dovleceii sunt benefici și pentru oase
Specialiștii spun că un mineral esențial pentru sănătatea oaselor este potasiul. Dovleceii conțin potasiu și magneziu, despre care oamenii de știință spun că sunt benefici pentru densitatea minerală osoasă. În concluzie, ambele minerale scad riscul de fracturi osoase și osteoporoză. În plus, un alt mineral care se găsește în oase, calciul, este și el prezent în dovlecel. Un motiv în plus ca să incluzi dovlecii în alimentație, nu?
Rețeta mea preferată de dovlecei
Îți propun o rețetă simplă și delicioasă pentru jumătăți de dovlecei umpluți cu legume și ciuperci la cuptor, care păstrează savoarea și dulceața dovlecelului, dar și mare parte din proprietățile lui.
Ai nevoie de:
- 2 dovlecei medii
- 200g ciuperci (de exemplu, ciuperci champignon)
- 1 ceapă mică, tocată
- 1 ardei gras, tocat
- 2 căței de usturoi, tocați
- 1/2 cană de brânză feta sau brânză de capră, sfărâmată
- 2 linguri de ulei de măsline
- Sare și piper după gust
- Oregano sau alte ierburi preferate pentru arome
Mod de preparare:
- Preîncălzește cuptorul la 200°C.
- Spală dovleceii și taie-i pe jumătate pe lungime. Scoate miezul cu o lingură, lăsând o adâncitură pentru umplutură. Păstrează miezul pentru a-l folosi mai târziu.
- Toacă miezul dovleceilor, ciupercile și ceapa în bucăți mici.
- Într-o tigaie, încălzește uleiul de măsline și adaugă ceapa tocată. Călește până devine ușor transparentă.
- Adaugă ciupercile și miezul de dovlecei tocat în tigaie. Gătește timp de aproximativ 5-7 minute, până ce legumele se înmoaie și își reduc volumul. Adaugă usturoiul tocat și ardeiul gras. Gătește încă 2-3 minute.
- Îndepărtează tigaia de pe foc și adaugă brânză sfărâmată în amestecul de legume. Amestecă bine. Gustă și ajustează sarea și piperul după gust. Adaugă oregano sau alte ierburi preferate pentru aromă.
- Așează jumătățile de dovlecei golite într-o tavă unsă sau acoperită cu hârtie de copt. Umple fiecare jumătate de dovlecel cu amestecul de legume și ciuperci.
- Acoperă tava cu un capac și pune-o în cuptorul preîncălzit unde trebuie să stea timp de aproximativ 20-25 de minute.
- După ce dovleceii sunt fragezi și umplutura este bine încălzită, scoate capacul și mai lasă dovleceii în cuptor pentru aproximativ 5-10 minute, până ce suprafața devine ușor rumenită.
- Scoate tava cu dovleceii din cuptor și lasă-i să se răcească puțin. Poți servi dovleceii umpluți ca aperitiv sau alături de o salată proaspătă ori cu un sos răcoros de iaurt în care ai amestecat frunzulițe uscate de mentă și oregano, sare și piper.
Aceasta este o rețetă de bază, dar poți personaliza umplutura cu legumele și condimentele tale preferate. Asigură-te doar că verifici regulat dovleceii în timpul coacerii pentru a nu-i supragăti.
Rețete dovlecei sau cum îi poți include în preparatele tale culinare
Dovlecelul este un ingredient simplu, care poate fi consumat atât crud, cât și gătit. Există câteva modalități simple prin care îl poți include în preparatele pe care le mănânci la masă:
• Îl poți adaugă crud în salate.
• Îl poți găti sub formă de tocană, împreună cu alte legume și fructe de vară, pentru a face faimosul ratatouille.
• Dacă vrei, poți umple câțiva dovlecei cu orez, linte sau alte legume, apoi îl poți da la cuptor.
• Pentru un preparat stir-fry simplu, este suficient să adaugi puțin ulei de măsline într-o tigaie și să sotezi feliile de dovlecel.
• Îl poți fierbe, apoi îl poți omogeniza la blender, pentru a-l încorpora în supe.
• Servește dovlecelul ca garnitură, făcut pe grătar sau grill sau sotat, cu puțin usturoi și ulei de măsline.
• Dacă nu suferi de afecțiuni gastrointestinale și nu îți fac rău prăjelile, poți prepara felii de dovlecel pane, o gustare prăjită în ulei.
• Poți prepara din dovlecel, cu un accesoriu de bucătărie, precum spaghetele sau îl poți tăia felii subțiri, pentru a înlocui foile de lasagna atunci când faci acest preparat.
• Dacă dorești, poți folosi dovlecel ras în diverse rețete de pâine, clătite, brioșe sau prăjituri pufoase.
Alergii și efecte adverse
Potrivit specialiștilor de la Colegiul American de Alergie, Astm și Imunologie, pacienții cu sindromul de alergie orală se pot confrunta cu diverse simptome atunci când consumă dovlecei, precum mâncărimi în jurul gurii sau a gâtului.
Sindromul de alergie orală apare din cauza unei reacții încrucișate dintre alergenii găsiți atât în polen (cum ar fi mesteacănul, ambrozia), cât și în fructele crude, legume sau nuci. Dovlecelul conține niște compuși amari care se numesc cucurbitacine, care pot da crampe stomacale și diaree la anumite persoane. Dacă te confrunți cu astfel de simptome, nu mai amâna consultul medical de specialitate.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Estimates of the current and future burden of cancer attributable to low fruit and vegetable consumption in Canada”. Prevent Med. 2019; Poirier AE, Ruan Y, Hebert LA, et al.
https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0091743519300891
2 Studiul „The Profile of Selected Antioxidants in Two Courgette Varieties from Organic and Conventional Production”, Antioxidants (Basel). 2020 May, Klaudia Kopczyńska, Renata Kazimierczak, Dominika Średnicka-Tober, Marcin Barański, Zdzisław Wyszyński, Katarzyna Kucińska, Aneta Perzanowska, Paweł Szacki, Ewa Rembiałkowska,Ewelina Hallmann
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7278829/
FoodData Central. U.S. Department of Agriculture - Squash, summer zucchini, includes skin, raw
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169291/nutrients
American College of Allergy, Asthma, and Immunology - Oral allergy syndrome
https://acaai.org/allergies/allergic-conditions/food/pollen-food-allergy-syndrome/
Te-ar mai putea interesa și...