Varza roșie: beneficii și contraindicații

Toate soiurile de varză au un conținut ridicat de vitamina C și un conținut scăzut de calorii. O jumătate de cană de varză conține aproximativ 45% din cantitatea zilnică recomandată de vitamina C, dar doar 14 calorii. Varza este, de asemenea, o sursă bună de fibre și alte vitamine și minerale, în special vitamina A și potasiu.

Varza roșie conține substanțe numite antocianine, care sunt responsabile de culorile roșu-portocaliu până la albastru-violet găsite în multe fructe și legume. Studiile bazate pe populație au legat un aport mai mare de antocianine și fitochimicale de un risc mai mic de boli cardiovasculare.

Varza roșie, denumită și varză purpurie, deoarece frunzele sale sunt de un violet-roșcat închis, aparține plantelor din genul Brassica. Acest grup include legume dense în nutrienți, cum ar fi broccoli, varză de Bruxelles și varză furajeră. 

Varza roșie are un gust similar cu varza verde. Cu toate acestea, soiul purpuriu este mai bogat în compuși vegetali benefici care au fost legați de beneficii pentru sănătate, cum ar fi oase mai puternice și o inimă mai sănătoasă. Se crede, de asemenea, că varza roșie scade inflamația și protejează împotriva anumitor tipuri de cancer. Mai mult decât atât, este o legumă incredibil de versatilă, care poate fi savurată crudă, gătită sau fermentată și adăugată la o varietate de preparate culinare și este una dintre cele mai rentabile modalități de a adăuga antioxidanți benefici în dieta ta.

Varza roșie, bogată în nutrienți

Deși este săracă în calorii, varza roșie conține o cantitate impresionantă de substanțe nutritive. O cană de varză roșie tocată, crudă, adică 89 de grame, conține: calorii, proteine, carbohidrați, fibre, vitamina C, vitamina K, vitamina B6, vitamina A, potasiu, tiamină, riboflavină. Varza roșie oferă, de asemenea, cantități mici de fier, calciu, magneziu, fosfor, cupru și zinc.

Varza roșie este o sursă excelentă de antioxidanți și alți compuși benefici care ajută la protejarea împotriva deteriorării celulare. Printre antioxidanții prezenți în varza roșie se numără vitamina C, carotenoizi și  flavonoizi, cum ar fi antocianine și kaempferol. 

Cercetările sugerează că nivelurile de antioxidanți din varza purpurie sunt de aproximativ 4,5 ori mai mari decât cele găsite în soiurile de varză verde. Mai mult, varza purpurie este unul dintre alimentele care oferă cele mai ridicate niveluri de antioxidanți pe cost unitar, per unitatea de consum.

Este, de asemenea, o sursă bună de sulforafan, un compus bogat în sulf care se formează atunci când varza crudă este tăiată sau zdrobită. Sulforafanul menține la sănătatea inimii și are proprietăți de combatere a cancerului.

Varza roșie, ajutor pentru combaterea inflamației

S-a constatat că anumite soiuri de varză purpurie au redus markerii inflamației intestinului cu 22-40%. În plus, studiile pe animale raportează că sulforafanul, compusul benefic al sulfului găsit în multe legume crucifere, poate fi de răspunzător pentru efectele sale antiinflamatorii. Mai mult decât atât, aplicarea frunzelor de varză pe piele pare, de asemenea, să reducă inflamația. De exemplu, adulții cu artrită care și-au înfășurat genunchii în frunze de varză o dată pe zi au raportat că au simțit dureri semnificativ mai mici până la sfârșitul studiului1 de 4 săptămâni. Cu toate acestea, învelișurile de varză au redus durerea mai puțin eficient decât un gel antidurere cu aplicare locală. De asemenea, frunzele de varză par să reducă durerile, umflăturile și inflamațiile sânilor cauzate de aportul crescut de lapte și de fluxul sangvin, în perioada postnatală timpurie.

Varza roșie și sănătatea inimii

Varza roșie poate, de asemenea, să susțină o inimă sănătoasă datorită conținutului său în antociani, ce sunt antioxidanți  care conferă legumei culoarea sa caracteristică. S-a constatat că femeile care consumă în mod regulat cantități mari de alimente bogate în antocianină pot să aibă un risc cu 11-32% mai mic de a dezvolta un atac de cord, comparativ cu cele care mănâncă mai puțin dintre aceste alimente.

Consumul mai mare de antocianină poate fi, de asemenea, legat de scăderea tensiunii arteriale și de un risc mai scăzut de a avea boli de inimă.Varza roșie conține mai mult de 36 de tipuri de antociani.

Varza roșie poate întări oasele

Varza roșie este bogată în vitaminele C și K1, ambele fiind esențiale pentru construirea și menținerea oaselor puternice și sănătoase. Varza roșie conține, de asemenea, cantități mai mici de substanțe nutritive benefice pentru os, cum ar fi calciu, mangan și zinc.

Varza roșie, o soluție împotriva anumitor tipuri de cancer

Varza roșie poate ajuta la protejarea împotriva anumitor tipuri de cancer, deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a investiga aceste efecte. Experții consideră că acest lucru se poate datora faptului că conține sulforafan și antociani, adică doi compuși cercetați pentru proprietățile lor de combatere a cancerului.

Cercetările leagă aportul mare de legume crucifere, inclusiv varza, cu un risc cu 18% mai mic de a dezvolta cancer de colon. Dietele bogate în legume crucifere au fost, de asemenea, corelate cu un risc mai scăzut de cancer de sân.

Mai mult, există dovezi care sugerează că sulforafanul găsit în varza roșie și în alte legume crucifere, poate ajuta la distrugerea celulelor canceroase sau la prevenirea creșterii și răspândirii acestora.
Studiile efectuate pe celule și animale sugerează că antocianinele, care se găsesc în fructele și legumele roșii, albastre și violete, inclusiv în varza roșie, pot avea efecte anticanceroase similare. 

Varza roșie poate îmbunătăți funcția intestinului

Există dovezi că varza poate reduce inflamația intestinului și reduce mucozita intestinală, ce reprezintă o afecțiune în care leziunile se dezvoltă în intestin, adesea ca efect secundar al tratamentului împotriva cancerului. Varza este, de asemenea, o sursă bună de fibre, care îți menține intestinul sănătos și îl ajută să digere mai ușor, alimentele.

În plus, fibrele insolubile ce reprezintă aproximativ 70% din fibrele conținutului de varză, adaugă volum scaunului și ajută alimentele să se deplaseze mai ușor prin intestin, reducând riscul de constipație. Varza roșie poate ajuta la îmbunătățirea sănătății intestinului prin prevenirea leziunilor intestinale și tratarea ulcerelor. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a investiga aceste efecte.

Varza roșie întărește sistemul imunitar

Varza roșie este bogată în vitamina C, care este un foarte puternic antioxidant. Vitamina C catalizează producția de celule albe din sânge care formează prima linie de apărare împotriva microbilor dăunători. Producerea necontrolată de radicali liberi în organismul tău poate afecta sistemul imunitar. Antioxidanții precum Vitamina C te ajută să lupți împotriva acestor radicali înainte ca ei să poată provoca deteriorări grave și totodată, ajută la formarea colagenului, care este esențial în protejarea țesuturilor corpului tău.

Varza roșie te ajută să slăbești

Varza roșie inclusă în dieta ta îți va îmbunătăți aportul de calorii și te va ajuta să slăbești, datorită faptului că această legumă este săracă în calorii și bogată în fibre dietetice, ceea ce ajută la îmbunătățirea digestiei. De asemenea, te face să te simți mai sătul și te împiedică să mănânci în exces.

Varza roșie are proprietăți anti-aging

Varza roșie are un număr de antioxidanți care acționează împotriva radicalilor liberi dăunători din corpul tău și anulează semnele de îmbătrânire pe care acești radicali liberi le pot provoca. Antioxidanții prezenți în varza roșie ajută la reducerea ridurilor, la regenerarea celulelor pielii, îți protejează pielea de daunele provocate de soare și păstrează elasticitatea pielii datorită abundenței de vitamina A.

Varza roșie are grijă de ochii tăi

Când consumi varză roșie, corpul primește 33% din necesarul zilnic de vitamina A, ce este livrată în 3 forme diferite, cum ar fi betacarotenul, luteina și zeaxantina. Betacarotenul este transformat în retinol, o formă de vitamina A, ce ajută celulele oculare să detecteze lumina și să o transforme în impulsuri nervoase. Vitamina A ajută, de asemenea, la prevenirea degenerescenței maculare și a formării cataractei.

Varza roșie, un ajutor în Alzheimer

Varza roșie poate proteja capacitatea cognitivă a oamenilor și, prin urmare, ajută la prevenirea sau cel puțin întârzierea apariției bolilor cronice, cum ar fi boala Alzheimer. În gapt, s-a demonstrat că această legumă are proprietăți antioxidante și anticolinesterazice, ceea ce ar putea ajuta la prevenirea sau atenuarea efectelor negative ale bolii Alzheimer.

Contraindicații consum varză roșie

Varza roșie este inclusă în categoria alimentelor goitrogenice al căror consum inhibă absorbția iodului, de aceea nu este recomandat pacienților cu hipotiroidism, care manifestă un deficit de iod. De asemenea, consumul de varză roșie trebuie limitat de pacienții diabetici, deoarece afectează nivelul zahărului din sânge.

Pot fi alergic la varza roșie?

O reacție alergică ușoară poate include simptome precum senzația de mâncărime la nivelul limbii sau gurii, strănutatul sau rinoreea. Dacă ai aceste simptome după ce ai consumat varză, discută cu medicul tău.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
1.Studiul „Efficacy of Cabbage Leaf Wraps in the Treatment of Symptomatic Osteoarthritis of the Knee: A Randomized Controlled Trial”, publicat în The Clinical journal of pain 32.11 (2016): 961-971,  autori: Lauche, Romy, et al, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26889617/
Harvard Health Publishing: „Vegetable of the month: Red cabbage”, https://www.health.harvard.edu/heart-health/vegetable-of-the-month-red-cabbage


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0