Pudra de Maca, ideală pentru un regim de viață sănătos

Rădăcina de Maca e un superaliment consumat în special de sportivi și de adepții unui stil de viață sănătos, mai ales de către vegetarieni. Numită și ginseng peruvian, a fost cultivată încă din antichitate în Peru și a fost folosită de multe culturi drept potențator al fertilității și libidoului, în special pentru bărbați.

Capacitățile vindecătoare ale pudrei de maca au făcut-o să fie dorită în multe scopuri și unii o adaugă în alimentația zilnică în ideea că ajută și silueta. Chiar dacă nu s-a demonstrat că are un aport clar în acest sens, o parte dintre efectele pe care le are asupra sănătății duc, totuși, printre altele, la pierderea în greutate. Se pare că are un efect benefic și asupra stării generale, folosindu-se ca energizant când există condiții de stres și chiar și dezechilibre hormonale.

Rădăcina de Maca conține zaharuri și proteine. Sub forma deshidratată, devine bogată în minerale, acizi grași și amino-acizi. Seamănă cu o ridiche mai mare, iar culoarea ei poate fi crem, galbenă, roz deschis, mov sau neagră. Pudra se obține prin măcinare, după ce a fost deshidratată. Se poate consuma crudă sau fiartă și sunt bune în alimentație și frunzele ei. Maca există și sub formă de pastile și capsule, însă e recomandat consumul ei sub formă de pudră, în sucuri, iaurt, lapte cu cereale, salate de fructe, shake-uri sau smoothie-uri. Poate fi adăugată chiar și în supe, dar și în prăjituri, în special cele pe bază de cacao, întrucât aceasta îi crește proprietățile. Având efect energizant, se recomandă să fie consumată în prima parte a zilei.

Recomandările experților DOC.ro

Bine de știut despre pudra de Maca:

  • A existat o perioadă în care Maca era mai valoroasă decât aurul, în perioada în care spaniolii au cucerit America de Sud. 
  • Era cândva folosită ca afrodisiac, considerandu-se că are darul de a crește potența masculină, dar și fertilitatea feminină. 
  • Pudra de Maca poate fi un remediu pentru femeile care au menstruația neregulată, contribuind la reglarea acesteia. 
  • Este de ajutor și pentru combaterea durerilor menstruale. 
  • Organele interne, creierul, sistemul reproducător și sistemul endocrin sunt și ele revitalizate, echilibrandu-se în mod natural starea generală. 
  • Osteoporoza și anemiile sunt afecțiuni a căror vindecare e grăbită de consumul de Maca. 
  • Este bună și pentru femeile aflate la menopauză, ajutând la ușurarea efectelor obișnuite. 
  • Ajută circulația sângelui, astfel că e potrivită și pentru persoanele cărora li se umflă picioarele, mai ales în timpul verii.

Cum ne ajută în obținerea unei siluete perfecte?

Consumul de pudră de Maca dă energie și forță, mărește capacitatea de rezistență a corpului, așa că e ideală pentru sportivi, dar și pentru cei care fac mișcare în scopul de a pierde din kilogramele în plus. Astfel, nu slăbești consumând pudra de Maca, însă ai mai multă energie pentru a te ține de un program de slăbit sănătos. Pentru bărbați, în mod special, accelerează procesul de dezvoltare a mușchilor, atunci când aceștia sunt antrenați corect cu ajutorul aparatelor de fitness. În plus, conține opt aminoacizi esențiali, care reduc colesterolul. Potasiul din Maca ajută la metabolizarea carbohidraților și proteinelor.

Alte beneficii ale pudrei de Maca

Îmbunătățirea funcției sexuale 

Pudra de Maca este adesea folosită pentru a îmbunătăți funcția sexuală și fertilitatea la bărbați și femei. Unele studii au arătat că pudra de Maca poate crește libidoul și poate îmbunătăți calitatea spermei la bărbați, în timp ce la femei poate îmbunătăți simptomele menopauzei și să ofere beneficii pentru fertilitate.

Susținerea sistemului imunitar

Pudra de Maca poate ajuta la susținerea sistemului imunitar datorită conținutului său de vitamine și minerale esențiale, precum și a compușilor de plante cu proprietăți antioxidante. Aceste proprietăți pot ajuta la prevenirea stresului oxidativ și a inflamației în corp, ceea ce poate reduce riscul de boli cronice.

Menținerea sănătății hormonale

Pudra de Maca este adesea utilizată pentru a menține sănătatea hormonală la femei și bărbați. Acest lucru se datorează compușilor de plante din Maca care pot ajuta la echilibrarea nivelurilor de hormoni, inclusiv estrogenul și testosteronul.

Reducerea simptomelor de anxietate și depresie 

Pudra de Maca poate ajuta la reducerea simptomelor de anxietate și depresie datorită conținutului său de aminoacizi și compuși de plante care pot ajuta la stimularea neurotransmițătorilor cerebrali, cum ar fi dopamina și serotonina.

 

 

Poate să o consume oricine?

Nu este indicată în cazul femeilor însărcinate, nici pentru persoane care suferă de insomnii, întrucât, la fel ca ciocolata și celelalte produse pe bază de cacao, mărește energia, în special dacă este asociată cu acestea. Hipertensivitatea și afecțiuni ale glandei tiroide sunt deasemenea pe lista motivelor care fac să fie neindicat consumul de Maca. Nu e indicat nici să fie consumată în cantități foarte mari, caz în care poate avea efecte adverse ca palpitații, transpirație, senzație de căldură.

Înghețată naturală cu Maca, banane și căpșune

Iată mai jos și o delicioasă rețetă de desert cu pudră de Maca:

Ingrediente:

  • două, trei banane bine coapte
  • o jumătate de kilogram de căpșune
  • o lingură de pudră de Maca
  • opțional, zahăr vanilat și/sau puțină scorțișoară măcinată.

Mod de preparare

Dacă ai un aparat de înghețată, e simplu: respecți instrucțiunile. Dacă nu, decojești bananele, le pui într-o caserolă acoperită și le bagi la congelator pentru minimum un sfert de oră. Le scoți apoi și le pasezi cu o furculiță sau direct în blender, împreună cu căpșunele spălate și curățate. Adaugi pudra de Maca în amestec. Îl dai apoi din nou la congelator, timp de minimum cinci minute. Poți să folosești și alte combinații de fructe, cum ar fi afine cu banane, unt de arahide cu banane sau banane cu stafide și fulgi de cocos.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Use of Maca Powder ( Lepidium meyenii) as Feed Additive in Diets of Laying Quails at Different Ages: Its Effect on Performance, Eggshell Quality, Serum, Ileum, and Bone Properties”, autori: Esra Tuğçe Gül, Osman Olgun, Alpönder Yıldız, Ahmet Engin Tüzün, Ainhoa Sarmiento-García - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36006333/ 
“Maca (L. meyenii) for improving sexual function: a systematic review”, autori: Byung-Cheul Shin, Myeong Soo Lee, Eun Jin Yang, Hyun-Suk Lim, Edzard Ernst - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20691074/ 
“Chemical composition and health effects of maca (Lepidium meyenii)”, autori: Sunan Wang, Fan Zhu - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30902313/ 
“Medicinal effects of Peruvian maca (Lepidium meyenii): a review”, autori: Natália da Silva Leitão Peres, Letícia Cabrera Parra Bortoluzzi, Leila Larisa Medeiros Marques, Maysa Formigoni, Renata Hernandez Barros Fuchs, Adriana Aparecida Droval, Flávia Aparecida Reitz Cardoso - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31951246/ 
“A review study on medicinal plants used in the treatment of learning and memory impairments”, autori: Nahid Jivad, Zahra Rabiei - https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2221169115300162 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0