

Pudra de Maca, ideala pentru un regim de viata sanatos
Pudra de Maca, ideala pentru un regim de viata sanatos
Pudra de Maca, ideala pentru un regim de viata sanatos
Radacina de Maca e un superaliment consumat in special de sportivi si de adeptii unui stil de viata sanatos, mai ales de catre vegetarieni. Numita si ginseng peruvian, a fost cultivata inca din antichitate in Peru si a fost folosita de multe culturi drept potentator al fertilitatii si libidoului, in special pentru barbati.
Capacitatile vindecatoare ale pudrei de maca au facut-o sa fie dorita in multe scopuri si unii o adauga in alimentatia zilnica in ideea ca ajuta si silueta. Chiar daca nu s-a demonstrat ca are un aport clar in acest sens, o parte dintre efectele pe care le are asupra sanatatii duc, totusi, printre altele, la pierderea in greutate. Se pare ca are un efect benefic si asupra starii generale, folosindu-se ca energizant cand exista conditii de stres si chiar si dezechilibre hormonale.
Radacina de Maca contine zaharuri si proteine. Sub forma deshidratata, devine bogata in minerale, acizi grasi si amino-acizi. Seamana cu o ridiche mai mare, iar culoarea ei poate fi crem, galbena, roz deschis, mov sau neagra. Pudra se obtine prin macinare, dupa ce a fost deshidratata. Se poate consuma cruda sau fiarta si sunt bune in alimentatie si frunzele ei. Maca exista si sub forma de pastile si capsule, insa e recomandat consumul ei sub forma de pudra, in sucuri, iaurt, lapte cu cereale, salate de fructe, shakeuri sau smoothieuri. Poate fi adaugata chiar si in supe, dar si in prajituri, in special cele pe baza de cacao, intrucat aceasta ii creste proprietatile. Avand efect energizant, se recomanda sa fie consumata in prima parte a zilei.
Bine de stiut:
- A existat o perioada in care maca era mai valoroasa decat aurul, in perioada in care spaniolii au cucerit America de Sud.
- Era candva folosita ca afrodisiac, considerandu-se ca are darul de a creste potenta masculina, dar si fertilitatea feminina.
- Pudra de maca poate fi un remediu pentru femeile care au menstruatia neregulata, contribuind la reglarea acesteia.
- Este de ajutor si pentru combaterea durerilor menstruale.
- Organele interne, creierul, sistemul reproducator si sistemul endocrin sunt si si ele revitalizate, echilibrandu-se in mod natural starea generala.
- Osteoporoza si anemiile sunt afectiuni a caror vindecare e grabita de consumul de Maca.
- Este buna si pentru femeile aflate la menopauza, ajutand la usurarea efectelor obisnuite.
- Ajuta circulatia sangelui, astfel ca e potrivita si pentru persoanele carora li se umfla picioarele, mai ales in timpul verii.
Cum ne ajuta in obtinerea unei siluete perfecte?
Consumul de pudra de Maca da energie si forta, mareste capacitatea de rezistenta a corpului, asa ca e ideala pentru sportivi, dar si pentru cei care fac miscare in scopul de a pierde din kilogramele in plus. Astfel, nu slabesti consumand pudra de Maca, insa ai mai multa energie pentru a te tine de un program de slabit sanatos. Pentru barbati, in mod special, accelereaza procesul de dezvoltare a muschilor, atunci cand acestia sunt antrenati corect cu ajutorul aparatelor de fitness. In plus, contine opt aminoacizi esentiali, care reduc colesterolul. Potasiul din Maca ajuta la metabolizarea carbohidratilor si proteinelor.
Poate sa o consume oricine?
Nu este indicata in cazul femeilor insarcinate, nici pentru persoane care sufera de insomnii, intrucat, la fel ca ciocolata si celelalte produse pe baza de cacao, mareste energia, in special daca este asociata cu acestea. Hipertensivitatea si afectiuni ale glandei tiroide sunt deasemenea pe lista motivelor care fac sa fie neindicat consumul de Maca.
Nu e indicat nici sa fie consumata in cantitati foarte mari, caz in care poate avea efecte adverse ca palpitatii, transpiratie, senzatie de caldura.
Iata mai jos si o delicioasa reteta de desert cu pudra de maca:
Inghetata naturala cu Maca, banane si capsune
Ingrediente:
- doua, trei banane bine coapte
- o jumatate de kilogram de capsune
- o lingura de pudra de maca
- optional, zahar vanilat si/sau putina scortisoara macinata
Mod de preparare
Daca ai un aparat de inghetata, e simplu: respecti instructiunile. Daca nu, decojesti bananele, le pui intr-o caserola acoperita si le bagi la congelator pentru minimum un sfert de ora. Le scoti apoi si le pasezi cu o furculita sau direct in blender, impreuna cu capsunele spalate si curatate. Adaugi pudra de Maca in amestec. Il dai apoi din nou la congelator, timp de minimum cinci minute. Poti sa folosesti si alte combinatii de fructe, cum ar fi afine cu banane, unt de arahide cu banane sau banane cu stafide si fulgi de cocos.
Sursa foto: Shutterstock