Cate calorii are ananasul si cum il poti integra in dieta ta?

Ananasul este un fruct pe care ar trebui să îl integrezi în dieta ta nu numai pentru că este gustos, ci și pentru că este plin de vitamine și minerale și te ajută să ai o digestie mai bună, să slăbești și să te menții. Bineînțeles, poate fi folosit și în rețete mai calorice, cu care să te răsfeți la diverse ocazii. Iată care sunt beneficiile ananasului pentru sănătate și cum îi faci loc în meniul tău obișnuit.

Ananasul este un fruct popular datorită gustului său exotic, delicios, și pentru că se poate consuma atât crud, ca atare, cât și în diferite preparate. Dacă nu te-ai gândit până acum la proprietățile și beneficiile ananasului, discutăm despre acestea în articolul de față și îți oferim câteva idei despre cum îl poți introduce în alimentația ta de zi cu zi.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ce valori nutriționale și beneficii are ananasul?

Valori nutriționale pentru 165 grame de ananas

  • Calorii: 82
  • Potasiu: 120 mg
  • Carbohidrați: 15 g, dintre care fibre dietetice 2 g și zaharuri 11 g
  • Proteine: 1 g
  • Vitamina A: 2% din doza zilnică recomandată
  • Vitamina C: 131% din doza zilnică recomandată
  • Calciu: 2% din doza zilnică recomandată
  • Fier: 2% din doza zilnică recomandată

Beneficiile ananasului

Beneficiile anansului sunt numeroase: susține activitatea sistemului imunitar, îmbunătățește digestia, are proprietăți antiinflamatorii, este bun și pentru sănătatea ficatului, ajută la menținerea sănătății oculare, reduce riscul de formare a cheagurilor de sânge și totodată te ajută să scapi de kilogramele în plus, dacă este adăugat la meniul pentru cura de slăbire - studiile pe animale au arătat că scade lipidele și adipocitele din organism.

Cum se curăță ananasul?

Întrucât se strică destul de repede după ce îl cumperi, e important să îl consumi la scurt timp după ce îl iei de pe raftul magazinului. Nu cumpăra niciodată un ananas care are un miros neplăcut, dar nici un ananas cu frunze uscate sau cu coajă pătată. Pentru a curăța ananasul, pune-l pe un tocător și folosește un cuțit bine ascuțit. Taie capacul ananasului, cu tot cu frunze. Îndepărtează apoi coaja bucată cu bucată, făcând tăieturi verticale. La final, taie ananasul în felii rotunde și îndepărtează mijlocul lemnos.

Cum să integrezi ananasul în dieta ta?

În primul rând, e important să consumi ananasul proaspăt, nu din conservă. Compotul de ananas la conservă conține zaharuri, dar și o serie de conservanți care nu sunt tocmai buni pentru sănătate, de aceea e bine să rămâi la varianta fructului proaspăt. Ananasul poate fi consumat ca atare, pe post de gustare între mese. Întrucât conține o cantitate mare de zahăr, nu se recomandă consumarea acestuia alături de alte fructe, în salate.

Poți mânca însă ananasul și sub altă formă - iată câteva idei:

  • Pune cuburi de ananas într-un iaurt sărac în grăsimi și ai obținut fie un mic dejun gustos, fie o gustare rapidă între principalele mese ale zilei.
  • Amestecă ananas mărunțit cu brânză cottage sau ricotta pentru o gustare sățioasă.
  • Folosește ananasul pe post de ingredient în smoothie-uri din legume.
  • Prepară o salată de legume, în care adaugi și câteva cuburi de ananas proaspăt.
  • Pune ananasul pe grătar pentru o gustare dulce deosebită.
  • Încorporează ananasul în supe sau tocane cu tentă exotică.

Câteva informații despre istoria ananasului și cultivare

  • Ananasul a fost descoperit de europeni în anul 1493, pe insula Guadeloupe din Caraibe.
  • Încercările europenilor de cultivare a ananasului au fost eșuate, până când aceștia și-au dat seama că fructul are nevoie de un climat tropical și au renunțat să cultive acest fruct pe continentul european.
  • Hawaii este singurul stat din SUA în care se cultivă ananas; prima dată a fost cultivat aici în secolul al XVIII-lea. Se mai cultivă ananas și în țări precum Thailanda, China, Brazilia și Mexic.
  • În fabricile care produc conserve de ananas nu se aruncă nicio bucată a acestui fruct - din coajă, frunze și alte reziduuri se produc oțet, alcool și hrană pentru animale.
  • Ananasul este un fruct care se regenerează - asta înseamnă că poți planta frunzele acestuia și va crește un alt fruct.
  • Pentru a fi gata de cules, ananasul are nevoie de 18‑20 de luni ca să se dezvolte complet.
  • Ananasul conține bromelaină și este singurul fruct comestibil care conține această mixtură de enzime. Datorită conținutului de bromelaină, ananasul este extrem de eficient în frăgezirea cărnii, așa că este adesea folosit în marinade. Acest complex de enzime contribuie la reducerea inflamației din corp (deci poate fi util persoanelor care suferă de artrită, de exemplu) și susține digestia.

Cum am discutat, beneficiile ananasului sunt demne de luat în seamă însă, dacă observi că ai alergie la ananas (unele persoane pot avea alergie la bromelaină), oprește consumul și cere sfatul medicului de familie. Pacienții cu gastrită sau ulcer pot constata că acest fruct le agravează simptomele, așa că e bine să limiteze consumul sau chiar să îl evite. Există și suplimente cu bromelaină care, însă, pot să interfereze cu administrarea medicmentelor; deci, dacă ești în vreun tratament medicamentos și iei și suplimente cu bromelaină, întreabă medicul dacă este vreun pericol de interacțiune.

Rețete cu ananas

Dacă nu ești la cura de slăbire, îți propunem și câteva rețete cu ananas cu care să te răsfeți în câte un weekend sau la o ocazie specială. 

Prăjitură întoarsă cu ananas

Iată o prăjitură simplu de pregătit, gustoasă, pe care să o împarți cu prietenii.

Ingrediente

  • 200 g unt nesărat, la temperatura camerei
  • 100 g de melasă
  • 1 linguriță de scorțișoară pudră
  • 1 linguriță de pastă de boabe de vanilie
  • 1 ananas, descojit, tăiat în sferturi, cu miezul îndepărtat, apoi tăiat în felii de 2 cm
  • 100 g de zahăr brun
  • 2 ouă mari, plus un albuș de ou, bătut
  • 1 ½ linguriță de praf de copt
  • 200 g de făină integrală
  • 100 ml de lapte la alegere
  • Iaurt grecesc pentru servire (opțional)

Mod de preparare

Încinge cuptorul la 180 de grade Celsius. Pune 4 linguri de unt într-o formă de tort de 22 cm și dă la cuptor să se topească. Scoate forma și amestecă melasa, scorțișoara și ½ de linguriță de pastă de vanilie. Aranjează ananasul în amestecul de zahăr, unt și mirodenii, amestecând puțin pentru a-l acoperi. Încearcă să umpli toate golurile cu bucăți de ananas, astfel încât să nu se poată vedea prea mult din baza formei.

Într-un castron, bate zahărul brun și untul rămas cu un tel sau un mixer până ce amestecul devine ușor și pufos. Adaugă ouăle și albușul, pe rând, și restul de vanilie. Urmează praful de copt și un praf de sare, apoi făina și laptele, amestecând pentru a se încorpora ambele și până se totul se omogenizează.

La final, toarnă aluatul în tigaie peste ananas. Coace prăjitura timp de o oră. După ce scoți tava din cuptor, se lasă să se odihnească 5 minute, apoi se răstoarnă pe un platou. Ca metodă de servire, se poate tăia câte o felie caldă, peste care se pune o lingură generoasă de iaurt grecesc. Sau, prăjitura poate fi lăsată în tavă până se răcește complet, și apoi tăiată și servită mesenilor.

Curry de rață cu ananas

Iată și o rețetă exotică, potrivită pentru un prânz de weekend în famile.

Ingrediente

  • 6 pulpe de rață
  • 2 linguri de zahăr brun 
  • 4 linguri de pastă de curry roșu
  • 1 cutie mare de lapte de cocos
  • 1 lingură de coajă rasă de lămâie
  • 1 ananas mic, curățat de coajă, fără miezul lemnos și tăiat în cuburi
  • 1 ardei iute roșu mic, fără semințe și feliat fin, pentru servire (opțional)

Mod de preparare

Încinge cuptorul la 180 de grade Celsius.

Pe aragaz, prăjește fără ulei pulpele de rață, într-o tigaie sau o cratiță rezistentă la cuptor, la foc mic, timp de 10-15 minute bune, întorcându-le până se colorează peste tot. Scoate pulpele din tigaie, pune zahărul în grăsimea din tigaie și amestecă până se caramelizează, apoi adaugă pasta de curry și amestecă totul 2-3 minute. Pune și laptele de cocos și jumătate de cană de apă. Amestecă și lasă puțin la fiert până vezi că se omogenizează totul, apoi adaugă și coaja rasă de lămâie.

Pune înapoi în tigaie pulpele de rață, acoperă cu un capac și dă vasul la cuptor timp de o oră și jumătate, până când pulpele de rață sunt fragede. O să vezi că s-a format un strat de grăsime, pe care o poți îndepărta cu o lingură. Curry-ul poate fi și lăsat la frigider, caz în care va fi mai ușor de îndepărtat grăsimea.

După ce ai scos grăsimea suplimentară, pune tigaia din nou pe foc, adaugă ananasul și lasă la fiert 2 minute. Gustă și vezi dacă simți nevoia să pui sare, piper etc. În ultimul moment, amestecă jumătate din ardeiul iute în curry, apoi oprește focul și pune și restul de ardei iute. Curry-ul se poate servi pe pat de orez cu frunze proaspete de coriandru, tocate, pe deasupra.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
BBC Goodfood - Pineapple recipes
https://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/pineapple-recipes
NCBI - Physiological and molecular study on the anti-obesity effects of pineapple (Ananas comosus) juice in male Wistar rat
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6170270/
Studiul „Physiological and molecular study on the anti-obesity effects of pineapple (Ananas comosus) juice in male Wistar rat”, apărut în Food Sci Biotechnol. 2018 Oct; 27(5): 1429–1438. Published online 2018 Apr 11. doi: 10.1007/s10068-018-0378-1, autori: Samir A. El-Shazly et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0