Smochine - 5 beneficii pentru organism
Smochinele și frunzele de smochin sunt pline de substanțe nutritive care oferă o varietate de beneficii potențiale pentru sănătate. Acestea pot susține digestia, pot reduce riscul de boli de inimă și pot ajuta la gestionarea nivelului de zahăr din sânge. Să aflăm mai multe despre smochine, ce beneficii au și cine ar trebui să le consume cu precauție.
Smochinele sunt fructe originare din zona mediteraneeană, dar cultivate în multe părți ale lumii. Acestea provin din smochin, denumit științific Ficus carica. Smochinele sunt cunoscute pentru gustul lor dulce și textura lor particulară. Acestea sunt adesea consumate proaspete, dar pot fi folosite și în diferite preparate culinare, cum ar fi salate, deserturi sau chiar în combinație cu carne și brânzeturi. Aceste fructe sunt cunoscute pentru valoarea lor nutritivă, fiind o sursă bună de fibre, vitamine (cum ar fi vitamina A, vitamina K și vitaminele din complexul B) și minerale (cum ar fi potasiul, magneziul și fierul). De asemenea, smochinele conțin antioxidanți și alte compuși benefici pentru sănătate.
O analiză recentă a mai multor studii a arătat că, din literatura științifică disponibilă despre smochine, reiese că antocianinele, rutina și carotenoidele sunt clasele fitochimice primare reprezentate în smochine, deși sunt prezenți și alți compuși fenolici. Soiurile mai închise la culoare și smochinele proaspete (neprelucrate) tind să aibă o densitate mai mare de fitochimice selectate; cu toate acestea, zona de creștere, soiul, timpul de recoltare și practicile agronomice joacă de asemenea un rol în compoziția și conținutul fitochimic al fructelor.
Smochine: ce beneficii au pentru sănătate?
Smochinele și frunzele de smochin au mai multe presupuse beneficii, cum ar fi susținerea sănătății digestive, îmbunătățirea sănătății inimii și gestionarea glicemiei.
1. Smochinele susțin sănătatea digestivă
Smochinele au fost folosite din vechime ca remediu la domiciliu sau ca tratament alternativ pentru probleme digestive precum constipația. Aceste fructe conțin fibre, care pot contribui la promovarea sănătății digestive prin înmuierea scaunului, reducerea constipației și prin faptul că servesc ca sursă de hrană pentru bacteriile sănătoase care populează intestinul.
În studiile efectuate pe animale, extractul sau pasta de fructe de smochin au ajutat la accelerarea mișcării alimentelor prin tractul digestiv, reducând constipația și îmbunătățind simptomele tulburărilor digestive, cum ar fi colita ulcerativă.
Un studiu efectuat pe 150 de persoane cu sindrom de colon iritabil cu constipație a constatat că acelea care au consumat aproximativ 4 smochine uscate (45 grame) de două ori pe zi au prezentat o reducere semnificativă a simptomelor - inclusiv durere, balonare și constipație - comparativ cu un grup de control. Mai mult, un studiu similar efectuat pe 80 de persoane a constatat că suplimentarea cu aproximativ 300 grame de pastă de fructe de smochin zilnic timp de 8 săptămâni a scăzut semnificativ constipația, comparativ cu un grup de control.
2. Smochinele pot îmbunătăți sănătatea vasculară și a inimii
Smochinele pot îmbunătăți valorile tensiunii arteriale și ale nivelul de grăsime din sânge, ceea ce poate spori sănătatea vasculară și poate reduce riscul de boli de inimă.
Un studiu a constatat că extractul de smochine poate avea unele beneficii cardiovasculare: a scăzut tensiunea arterială la șobolanii cu tensiune arterială normală, precum și la cei cu niveluri crescute. Studiile efectuate pe animale au arătat, de asemenea, îmbunătățiri ale nivelului colesterolului total, al colesterolului HDL (bun) și ale trigliceridelor atunci când animalelor li s-au administrat suplimente cu extract de frunze de smochin.
Cu toate acestea, într-un studiu de 5 săptămâni efectuat pe 83 de persoane cu colesterol rău (LDL) ridicat, cercetătorii au observat că la participanții care au adăugat zilnic aproximativ 14 smochine uscate la dieta lor nu s-au observat modificări ale nivelului de grăsimi din sânge, comparativ cu un grup de control. Sunt necesare mai multe studii umane pentru a înțelege mai bine relația dintre smochine și sănătatea inimii.
3. Smochinele pot ajuta la gestionarea nivelului de zahăr din sânge
Un mic studiu publicat în 1998, realizat pe 10 persoane cu diabet de tip 1, a constatat că ceaiul din frunze de smochin consumat împreună cu micul dejun le-a scăzut nevoia de insulină. În luna în care au băut ceai din frunze de smochin, dozele de insulină ale participanților la studiu au scăzut cu aproximativ 12%.
Mai mult, un studiu mai recent a constatat că băuturile care conțin doze mari de extract de fructe de smochin au avut un indice glicemic mai mic decât băuturile fără extract de fructe de smochin, ceea ce înseamnă că aceste băuturi ar avea un efect favorabil asupra nivelului de zahăr din sânge.
Însă fructele de smochin - în special smochinele uscate - sunt bogate în zahăr și pot crește nivelul zahărului din sânge pe termen scurt. Așadar, persoanele care au probleme cu gestionarea nivelului de zahăr din sânge ar trebui să limiteze aportul de smochine uscate.
4. Frunzele de smochin par să aibă proprietăți anticanceroase
Multe studii în eprubetă au cercetat efectele frunzelor de smochin asupra celulelor canceroase, iar rezultatele par promițătoare. S-a demonstrat că frunzele de smochin și latexul natural din plantele de smochin prezintă activitate antitumorală împotriva celulelor canceroase provenite de la oameni (cancer de colon, cancer de sân, de col uterin și de ficat).
Acest lucru nu înseamnă, însă, că un consum de smochine sau de ceai din frunze de smochin vor avea aceleași efecte. Studiile în eprubetă oferă un punct de plecare promițător, dar sunt necesare studii cu participanți umani pentru a evalua modul în care ingerarea smochinelor sau a frunzelor de smochin afectează creșterea cancerului.
5. Extractul din fructe de smochin poate susține sănătatea pielii
Smochinele pot avea unele efecte benefice asupra pielii, în special la persoanele cu dermatită alergică sau cu piele uscată afectată de mâncărime ca urmare a alergiilor.
Un studiu efectuat pe 45 de copii cu dermatită a constatat că o cremă cu extract de smochine uscate aplicată de două ori pe zi timp de 2 săptămâni a fost mai eficientă în tratarea simptomelor dermatitei decât crema cu hidrocortizon, tratamentul standard. De asemenea, într-un studiu în eprubetă și pe animale, s-a demonstrat că o combinație de extracte de fructe, inclusiv smochine, are efecte antioxidante asupra celulelor pielii, scade descompunerea colagenului și îmbunătățește aspectul ridurilor.
Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a stabili efectele smochinelor asupra sănătății pielii.
Atenționări în privința consumului de smochine
După ce am vorbit de smochine în termeni de beneficii, să nu uităm că acestea au și unele potențiale dezavantaje. De exemplu, deoarece sunt uneori folosite ca remediu pentru constipație, smochinele pot provoca diaree sau alte probleme digestive dacă sunt consumate în cantități mari. Fructele sunt, de asemenea, destul de bogate în vitamina K, ceea ce poate interfera cu medicamentele care diluează sângele și le pot face să fie mai puțin eficiente. De asemenea, unele persoane pot fi alergice la smochine. Dacă ai alergie la polenul de mesteacăn, este probabil să ai și alergie la smochine. Smochinii mai conțin și latex natural, la care unii oameni pot fi alergici.
Cum poți folosi smochinele și frunzele de smochin?
- Smochine proaspete. Acestea au un conținut scăzut de calorii, reprezintă o gustare excelentă și sunt un plus binevenit în salate sau deserturi. De asemenea, se poate face gem de smochine sau conserve cu smochine proaspete.
- Smochine uscate. Acestea au un conținut ridicat de zahăr și calorii, așa că ar trebui consumate cu moderație. Pot fi mai eficiente în tratarea constipației decât smochinele proaspete.
- Frunze de smochin. Deși pot fi dificil de găsit în afara magazinelor naturiste, frunzele de smochin sunt hrănitoare și pot fi folosite într-o varietate de moduri în mâncăruri, la fel ca frunzele de viță-de-vie.
- Ceai de frunze de smochin. Ceaiul din frunze de smochin se face din frunze de smochin uscate, care se găsesc în magazine specializate. Pentru a prepara un astfel de ceai, fierbe 250 ml de apă, iar când clocotește, dă focul mic și pune 1 lingură de frunze uscate de smochin. Lasă-le la fiert 5 minute, apoi oprește focul. După ce ceaiul s-a răcit puțin, strecoară și bea.
Două rețete simple cu smochine
Sendviș cu smochine
Acest sendviș sățios și hrănitor poate fi și pe gustul copiilor. Ai nevoie de două felii ovale de pâine, 50 g de cremă de brânză, 2 smochine, 2 linguri de unt de arahide. Întinzi untul de arahide pe una dintre felii și crema de brânză pe cealaltă felie iar între ele pui smochinele feliate și ai obținut un sendviș gustos și consistent.
Salată de smochine marinate și mozzarella
Ingrediente
4 smochine coapte
2 linguri oțet balsamic
1 lingură ulei de măsline extravirgin
zeama de la ½ de lămâie
sare și piper după gust
câteva frunze de mentă proaspătă
100 g mozzarella
Taie fiecare smochină pe lungime în patru felii. Prepară o marinadă amestecând oțetul, uleiul și zeama de lămâie cu sare și piper după gust. Pune feliile de smochine în mijlocul unui vas puțin adânc, să stea lipite una de alta, apoi stropește-le cu marinada și lasă-le așa sa stea la temperatura camerei timp de 30 de minute. Feliază mozzarella și amestec-o într-un bol cu frunzele tocate de mentă, apoi adaugă brânza cu mentă în vasul cu smochinele și amestecă ușor totul. Poftă bună!
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Phytochemical Composition and Health Benefits of Figs (Fresh and Dried): A Review of Literature from 2000 to 2022
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10255635/
Studiul „Phytochemical Composition and Health Benefits of Figs (Fresh and Dried): A Review of Literature from 2000 to 2022”, apărut în Nutrients. 2023 Jun; 15(11): 2623. Published online 2023 Jun 3. doi: 10.3390/nu15112623, autori: Amandeep K. Sandhu et al.
Pub Med - Comparison and Assessment of Flixweed and Fig Effects on Irritable Bowel Syndrome with Predominant Constipation: A Single-Blind Randomized Clinical Trial
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30318190/
Studiul „Comparison and Assessment of Flixweed and Fig Effects on Irritable Bowel Syndrome with Predominant Constipation: A Single-Blind Randomized Clinical Trial”, apărut în Explore (NY). May-Jun 2019;15(3):198-205. doi: 10.1016/j.explore.2018.09.003. Epub 2018 Sep 11, autori: Makan Pourmasoumi et al.
Pub Med - Abscisic Acid Standardized Fig ( Ficus carica) Extracts Ameliorate Postprandial Glycemic and Insulinemic Responses in Healthy Adults
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31370154/
Studiul „Abscisic Acid Standardized Fig ( Ficus carica) Extracts Ameliorate Postprandial Glycemic and Insulinemic Responses in Healthy Adults”, apărut în Nutrients. 2019 Jul 31;11(8):1757. doi: 10.3390/nu11081757, autori: Fiona S Atkinson et al.
Pub Med - A new topical treatment of atopic dermatitis in pediatric patients based on Ficus carica L. (Fig): A randomized, placebo-controlled clinical trial
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29154073/
Studiul „A new topical treatment of atopic dermatitis in pediatric patients based on Ficus carica L. (Fig): A randomized, placebo-controlled clinical trial”, apărut în Complement Ther Med. 2017 Dec;35:85-91. doi: 10.1016/j.ctim.2017.10.003. Epub 2017 Oct 13, autori: Shirin Abbasi et al.
Te-ar mai putea interesa și...