Băuturile alcoolice cu cele mai puține calorii

Băuturile alcoolice conțin multe calorii, de aceea e indicat să le eviți dacă vrei să scapi de kilogramele în plus, dar și dacă îți dorești să îți menții silueta. În cazul în care vrei să trișezi, ți-am pregătit un top al băuturilor alcoolice sărace în calorii.

Este mai mult decât de înțeles să vrei să te relaxezi cu o băutură la sfârșitul unei zile lungi. Deși nu este nicio rușine în acest lucru, este ușor să uiți de caloriile din lichidele pe care le sorbi. O calorie este o unitate de energie care provine din alimente și băuturi. Dacă ți evidența caloriilor din dieta ta, ar fi bine să iei în considerare băuturile alcoolice cu conținut scăzut de calorii.

Potrivit nutriționiștilor, vodca se situează pe primul loc în topul băuturilor alcoolice cu un aport caloric redus. Bineînțeles, este vorba despre vodca simplă, nu despre cocktailurile pe bază de vodcă, ce au în compoziție diverse feluri de sucuri îndulcite.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

O porție de 100 g de vodcă nu depășește 230 de calorii. Vodca nu conține îndulcitori, ci doar apă și alcool. De aceea, singurele calorii care se regăsesc în vodcă provin strict din alcool. Așadar, cu cât vodca este mai tare și are o concentrație mai mare de alcool, cu atât mai multe calorii are.

În afară de calorii, vodca nu conține niciun nutrient. Cu toate că este obținută din alimente care conțin carbohidrați, procesul de distilare îi distruge, ceea ce înseamnă că vodca conține 0 carbohidrați.

Deși vodca este o băutură săracă în calorii, conține mai multe calorii/ gram decât proteinele sau carbohidrații, ceea ce înseamnă că nu este indicat să consumi vodcă dacă ești la dietă, iar dacă alegi totuși să o faci, vei limita contitatea consumată.

Combinațiile în care consumăm băuturile alcoolice ne pot sabota și mai mult dieta. De pildă, dacă adăugăm peste vodcă și suc de portocale în pahar, aportul caloric al băuturii crește cu 111 calorii. În cazul în care adăugăm apă tonică, se adaugă 80 de calorii.

Printre băuturile alcoolice care au un aport caloric similar vodcăi se numără ginul, tequilla și whisky, acestea ocupând următoarele locuri în topul băuturilor cu puține calorii.
Potrivit Academiei de Nutriție și Dietetică, alcoolul este practic calorii goale. Caloriile din alcool se pot aduna rapid. Și, pentru că alcoolul nu oferă nutrienți și nu te umple, aceste calorii sunt de obicei în plus față de ceea ce mănânci și bei deja. Băutura, de asemenea, te poate face să te simți mai puțin inhibat, astfel încât este mai probabil să mănânci prea mult.

Ce impact are consumul de alcool asupra siluetei

Atunci când alcoolul pătrunde în organism, ficatul îl prioritizează, metabolizându-l înaintea grăsimilor și zaharurilor ingerate în prealabil. Astfel, se acumulează acizii grași, pe care organismul îi depozitează pentru mai târziu.

Alcoolul poate spori, de asemenea, poftele pentru alimente grase și bogate în calorii. Apetitul este mărit în urma consumului de alcool.

Pentru a reduce caloriile din majoritatea băuturilor, te poți juca cu proporțiile ingredientelor:

 • Adaugă mai multă gheață sau apă minerală
 • Completează băutura cu suc proaspăt de fructe (fără adaos de zahăr)
 • Încearcă un îndulcitor natural în loc de zahăr sau sirop obișnuit

Aportul caloric al celor mai consumate băuturi alcoolice

 • O bere de 330 ml are 153 calorii
 • 40 ml de lichior vin la pachet cu 165 calorii
 • un pahar de 150 ml de vin roșu are 150 calorii
 • un pahar de 150 ml de vin alb are 121 calorii
 • un pahar de 120 ml de șampanie conține 84 de calorii
 • un pahar de 90 ml de vermut are 140 de calorii.

Idei de băuturi cu mai puține calorii

Vodka soda 

Vodca cu sifon este o băutură clasică cu doar 133 de calorii într-o porție de 225 ml. Este una dintre cele mai puțin calorice băuturi mixte pe care le poți comanda.

Vin alb 

Cu doar 123 de calorii în fiecare porție de 150 ml, vinul alb poate fi o opțiune excelentă dacă dorești să reduci aportul de calorii.

Tequila cu lămâie verde 

Nu numai că tequila cu lămâie este una dintre cele mai ușoare băuturi de prepara, dar este și foarte săracă în calorii. De fapt, un shot (42 ml) de tequila cu o felie de lime are doar 99 de calorii în total.

Bere light 

În comparație cu berea obișnuită, berea light are adesea mai puține calorii și un conținut mai mic de alcool.

Gin și tonic dietetic 

Gin & tonic este o băutură populară și freș. Se poate scădea cu ușurință conținutul caloric al acestui cocktail clasic schimbând apa tonică obișnuită cu apă tonică dietetică - o alternativă fără calorii.

Rom și Cola 

Băutură cunoscută și sub numele de Cuba Libre. Pentru a reduce numărul de calorii ale acestei băuturi, înlocuiește Coca-Cola obișnuită cu Coca-Cola dietetică. O porție de 225 ml de rom și Coca-Cola dietetică conține 135 de calorii, ceea ce reprezintă cu aproximativ 33% mai puțin decât o porție obișnuită de rom și Coca-Cola.

Martini sec 

Un martini clasic constă în gin și vermut și este de obicei acoperit cu măsline sau felii de lămâie. Pentru a scădea numărul de calorii, comandă în schimb un martini sec, care conține mai mult gin și mai puțin vermut. Un martini sec preparat cu 70 ml de gin și 15 ml de vermut conține 185 de calorii.

 

 

Cum să reduci aportul caloric al băuturilor consumate

Dacă ești la dietă, dar vrei totuși să consumi, ocazional, băuturi alcoolice, nu ar strica să ții cont de următoarele recomandări:

 • înlocuiește sucurile din cocktailuri cu apă minerală;
 • adaugă gheață în băuturile servite, pentru a le dilua;
 • consumă băuturile ca atare, iar pentru aromă adaugă-le puțină zeamă de lămâie, limetă sau portocală, nu sucuri sau siropuri dulci;
 • aromatizează băuturile spirtoase cu frunze de mentă, nu cu sucuri;
 • dacă simți nevoia să îndulcești o băutură, folosește îndulcitor pe bază de ștevie;
 • bea câte un pahar de apă după fiecare pahar de alcool consumat;
 • evită să bei shoturi;
 • evită să consumi alcool la ore târzii în noapte;
 • nu consuma băuturi alcoolice pe stomacul gol;
 • evită băuturile alcoolice cu un aport caloric mare: lichiorurile, cocktailurile.

Potrivit medicilor, bărbații ar trebui să se limiteze la două băuturi alcoolice pe zi, iar femeile la una. O băutură este considerată o porție de tărie de cel mult 45 ml, un pahar de vin de 120 ml sau o bere de 330 ml. Consumul excesiv de alcool nu dăunează numai siluetei, ci și sănătății.
 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time. 
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Calories in alcohol” - https://www.nhs.uk/live-well/alcohol-advice/calories-in-alcohol/
“Calorie count - Alcoholic beverages” - https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000886.htm 


Te-ar mai putea interesa și...


Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0