Băuturile dulci nu afectează doar silueta. Ce probleme pot apărea?

În ciuda avertismentelor medicilor, consumul de băuturi dulci, mai ales cel de sucuri îndulcite cu zahăr, continuă să crească la nivel mondial, notându-se o creștere mai accelerată în ultimele decenii. De ce ar trebui să ne ferim de băuturile dulci și de excesul de zahăr, în general? Pe lângă creșterea în greutate, zahărul și îndulcitorii artificiali din sucurile de pe piață pot crește riscul de apariție a anumitor boli, printre care și cancerul. 

Încă din copilărie, multe persoane sunt obișnuite să primească alimente și băuturi cu zahăr, deși acest ingredient nu ar trebui să facă parte deloc din alimentația copiilor. Aceștia nu au pofte din naștere și nu au nevoie să mănânce produse cu zahăr rafinat sau să bea sucuri îndulcite cu zahăr din comerț, ci părinții ar trebui să le ofere fructe proaspete, eventual câte un smoothie de fructe și legume și deserturi simple cu fructe, inclusiv uscate, preparate în casă.

Aș se face că obiceiurile nesănătoase legate de zahăr, formate în copilărie, sunt aduse până la maturitate, încât adultului îi este foarte greu să renunțe la ele. Din păcate, nu doar dulciurile solide, ci și băuturile îndulcite cu zahăr, cum ar fi sucurile carbogazoase, băuturile energizante și alte băuturi răcoritoare, au fost asociate cu mai multe probleme de sănătate. 

Fiind bogate în calorii, acestea cresc riscul de obezitate. Obezitatea, la rândul ei, este asociată cu numeroase afecțiuni, precum diabetul de tip 2, boli de inimă și afecțiuni articulare. Excesul de zahăr în alimentație este asociat și cu creșterea nivelului de trigliceride în sânge și dezvoltarea cariilor dentare. Adesea, băuturile îndulcite cu zahăr nu aduc niciun aport semnificativ de nutrienți esențiali, iar consumul acestora în detrimentul băuturilor sănătoase, precum apa, poate duce la un deficit de nutrienți în dietă. Iată câteva consecințe asupra sănătății provocate de excesul de zahăr din băuturi îndulcite sau alte produse.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Băuturile dulci și cancerul

Un studiu despre efectul sucurilor asupra organismului uman realizat în Franța, derulat pe parcursul a 10 ani de consum, a avut concluzii îngrijorătoare. Autorii studiului susțin că sporirea consumului de băuturi dulci poate duce la apariția cancerului mamar (risc crescut cu 22%), dar și a cancerului în general (risc crescut cu 18%).  Alte boli asociate cu consumul frecvent de băuturi dulci sunt diabetul zaharat și bolile cardiovasculare.

Cancerul colorectal

Unele studii au sugerat o asociere între consumul ridicat de băuturi îndulcite cu zahăr și un risc crescut de cancer colorectal. Acest lucru poate fi legat de impactul negativ al zahărului asupra sănătății metabolice și a greutății corporale, care sunt factori de risc pentru cancerul colorectal.

Cancerul de sân

Există cercetări care au investigat legătura dintre consumul de băuturi îndulcite cu zahăr și riscul de cancer de sân. Unele studii au indicat o asociere, dar rezultatele sunt încă în dezbatere, iar cercetările continuă în acest domeniu.

Cancerul pancreatic

Unele cercetări au sugerat o posibilă asociere între excesul de zahăr și un risc crescut de cancer pancreatic, iar băuturile dulci au fost luate în considerare în acest context.

Alte tipuri de cancer

În general, există o îngrijorare legată de aportul excesiv de zahăr în dietă și riscul crescut de dezvoltare a cancerului în general, dar cercetările sunt în curs pentru a face mai multă lumină asupra acestor legături.

Aportul excesiv de zahăr crește riscul de boli de inimă și demență

Bolile de inimă, precum cardiomiopatia, alături de hipertensiunea arterială sunt, la rândul lor, asociate cu zahărul consumat în exces, mai ales în cazul persoanelor trecute de 45 de ani. De asemenea, riscul apariției anumitor boli neurodegenerative, precum demența senilă și boala Alzheimer, crește din cauza consumului frecvent de zahăr. 

Pericolul băuturilor dulci stă în faptul că zahărul din compoziția acestora este metabolizat diferit față de cel din alimentele solide, mult mai rapid, ceea ce îl face și mult mai dăunător. În plus, majoritatea băuturilor îndulcite din comerț nu conțin zahăr pur, ci fructoză concentrată – un înlocuitor mai ieftin și chiar mai dulce decât zahărul.

Mai mult, cantitățile de zahăr, respectiv îndulcitor artificial, sunt foarte mari în băuturile pe care le consumăm, în raport cu cât poate metaboliza organismul nostru zilnic. Având în vedere că putem metaboliza fără probleme aproximativ 6 lingurițe de zahăr pe zi, iar 330 de mililitri de suc acidulat au aproape 10 lingurițe de zahăr, este normal să ne confruntăm cu diverse afecțiuni generate de excesul de zahăr.  

Un alt aspect important este faptul că fructoza concentrată produce dependență, stimulând calea hedonică a creierului, ceea ce duce la dezechilibru alimentar și consum excesiv de alimente și băuturi dulci care ne fac să ne simțim bine.

Pe lângă felul în care asimilăm îndulcitorii, multe persoane nu știu cât de multe băuturi de pe piață, sunt, de fapt, îndulcite. Astfel, berea conține, în medie, 9 lingurițe de zahăr per sticlă. Cu cât berea este mai puternic alcoolizată, cu atât gramajul de zahăr crește. Un pahar de gin poate conține până la 3 lingurițe și jumătate de zahăr. 

Cum ne protejăm corpul de daune?

Pe lângă reducerea consumului de zahăr din alimentație, în special din băuturile dulci dar nu numai, putem lua o serie de măsuri preventive pentru o mai bună calitate a vieții.

  • Consumul de grăsimi sănătoase (Omega 3 și alte grăsimi mononesaturate, cum ar fi cele din uleiul de măsline, avocado, migdale), atât sub formă de alimente (pește, ulei de măsline, diverse nuci etc.), cât și de suplimente alimentare pe bază de ulei de pește ne protejează inima, ficatul și creierul, acționând ca un scut împotriva efectelor nocive ale zahărului. 
  • Consumul suficient de apă pentru o sănătate mai bună. Apa simplă este una dintre puținele băuturi care, garantat, nu conține zahăr. Prin urmare, merită să ne bucurăm de ea din belșug, mai ales pentru că un corp bine hidratat este unul mai sănătos. De asemenea, apa poate înlătura pofta falsă de dulce și ne ajută să ne menținem la o greutate normală.
  • Consumul de alimente fermentate este și acesta benefic. Bacteriile din borș, iaurturi (mai ales cele grecești) și brânzeturile fermentate susțin procesul de digestie și contribuie la detoxifierea naturală a organismului, devenind un aliat al ficatului, ceea ce contribuie și la buna funcționare a acestuia. 
  • Mișcarea zilnică are foarte multe beneficii pentru corp și minte. Activitatea fizică susținută este esențială pentru buna funcționare a organismului și contribuie la o viață mai lungă și mai sănătoasă. Mișcarea ne ajută inclusiv să ne menținem tractul digestiv sănătos, înlătură pofta falsă de dulce și ne susține controlul greutății. 

De ce ai mereu poftă de zahăr și cum să combați această poftă?

Pofta excesivă de zahăr poate avea mai multe cauze, iar combaterea acesteia poate implica abordarea atât a factorilor fizici, cât și a celor psihologici. Iată câteva motive posibile pentru pofta de zahăr și excesul de zahăr din alimentație și câteva sugestii pentru a gestiona situația:

Dezechilibrele nutriționale

Dacă alimentația ta nu este echilibrată și nu oferă suficienți nutrienți, corpul poate să ceară zahăr pentru a obține rapid energie. Formează-ți obiceiuri alimentare sănătoase, cu aport zilnic de mâncare hrănitoare, nu ronțăieli pline de calorii dar lipsite de substanțe nutrivite și vei începe să observi schimbările: mănâncă suficiente proteine (carne slabă, brânză slabă, ouă, fasole, linte, nuci), salate de legume proaspete, fructe crude și uscate, supe, tocănițe, pâine integrală de grâu sau de secară, grăsimi sănătoase (ulei de măsline, alune, avocado). Lasă doar pentru ocazii prăjelile, mezelurile, chipsurile, covrigeii, prăjiturile și alte dulciuri pline de zahăr.

Nivelurile de glucoză în sânge

Excesul de zahăr poate duce la fluctuații bruște ale nivelurilor de glucoză în sânge, ceea ce poate determina apariția poftei nestăvilite de zahăr. Alegerea alimentelor cu indice glicemic scăzut și menținerea unor mese regulate pot ajuta la menținerea nivelurilor constante de glucoză.

Stresul și emoțiile

Stresul și emoțiile negative pot contribui la mâncatul de prea multe alimente cu zahăr, deoarece consumul de dulciuri poate oferi o senzație de confort și relaxare temporară. Gestionarea stresului prin tehnici precum exercițiile fizice, plimbările, yoga și odihna adecvată poate ajuta la reducerea poftelor.

Obiceiuri alimentare neadecvate

Dacă sari peste mese sau consumi porții neregulate, aceste aspecte pot contribui la apariția poftei de zahăr. Încercă să îți stabilești un program de mese regulate și să incluzi gustări sănătoase între mese (ca exemple, un măr cu o mână de arahide coapte fără ulei sau două linguri de humus cu bețe de ardei gras și castravete).

Dependența de zahăr

Consumul frecvent de zahăr poate duce la dependență și la creșterea toleranței la acesta. Încercarea de a reduce treptat consumul de zahăr poate ajuta la diminuarea poftelor. Pentru a combate pofta de zahăr, e nevoie să mănânci alimente bogate în fibre (legume, leguminoase, fructe), dar și să bei suficientă apă în fiecare zi, deoarece deshidratarea poate fi confundată uneori cu senzația de foame și poate crește pofta de alimente cu zahăr.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
British Heart Foundation - How bad are sugary drinks for your health?
https://www.bhf.org.uk/informationsupport/heart-matters-magazine/nutrition/sugar-salt-and-fat/sugary-drinks
NCBI - The role of sugar-sweetened beverages in the global epidemics of obesity and chronic diseases
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8778490/
Studiul „The role of sugar-sweetened beverages in the global epidemics of obesity and chronic diseases”, apărut în Nat Rev Endocrinol. 2022; 18(4): 205–218. Published online 2022 Jan 21. doi: 10.1038/s41574-021-00627-6, autori: Vasanti S. Malik, Frank B. Hu


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0