Ce impact are o "banala" betie asupra sanatatii

Nu este obligatoriu să fii dependent de alcool pentru a oferi alcoolului prilejul de a provoca daune serioase sănătății. Specialiștii susțin că și un episod de consum excesiv de alcool (în termeni populari, beție) poate avea un impact major asupra ta.

Ai senzația că dacă exagerezi ocazional la capitolul consumului de alcool nu poți avea probleme? Ei bine, specialiștii te contrazic: chiar și o singură beție îți poate afecta sănătatea, iar daunele sunt mai mari dacă vorbim despre episoade regulate de consum compulsiv – de pildă, în fiecare weekend sau de fiecare dată când mergi la o petrecere.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce înseamnă un episod de consum excesiv de alcool?

Consumul excesiv de alcool este definit de Institutul Național al Abuzului de alcool și al Alcoolismului al SUA astfel: pentru bărbați, consumul a mai mult de 4 băuturi în orice zi sau mai mult de 14 băuturi pe săptămână, iar pentru femei consumul a mai mult de 3 băuturi în orice zi sau a mai mult de 7 băuturi pe săptămână.

La ce riscuri te expune un episod de consum excesiv de alcool (o beție)?

În primul rând, episoadele repetate de consum abuziv de alcool cresc riscul de dezvoltare a dependenței de alcool. Trecerea de la consumul compulsiv la dependență este foarte ușoară și se poate petrece fără ca persoana să își dea seama. Consecințele dependenței de alcool sunt majore, atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu și lung.

Este adevărat că o beție nu va provoca dependență în toate situațiile, însă pentru viitorii dependenți totul începe cu o beție, urmată de alta și tot așa. Totodată, cele mai multe decese pe fondul consumului de alcool apar la persoanele care consumă compulsiv ocazional, nu la cele dependente de alcool.

Un episod de consum de alcool în exces are urmări atât asupra sănătății, cât și asupra comportamentului individului – unele consecințe sunt temporare, în timp ce altele pot deveni permanente.

Efecte temporare ale consumului excesiv de alcool

Efectele temporare ale unei beții sunt următoarele:

  • Probleme de coordonare
  • Deshidratare
  • Greață
  • Probleme de memorie
  • Incapacitatea de a lua decizii
  • Tremur
  • Irascibilitate
  • Comportament agresiv

Efecte pe termen lung ale consumului excesiv de alcool

Pe termen lung, bețiile frecvente pot avea următoarele consecințe asupra sănătății individului:

  • Leziuni cerebrale 
  • Boli hepatice
  • Infarct miocardic
  • Probleme cardiovasculare
  • Cancer
  • Infertilitate

Impactul pe care o beție îl are asupra sănătății individului diferă și în funcție de cantitatea de alcool consumată, de rapiditatea cu care se consumă alcoolul, de greutatea și de genul consumatorului, precum și de istoricul medical al acestuia.

Cauzele episoadelor de consum excesiv de alcool

Există mai multe motive care determină oamenii să consume în mod abuziv alcool – iată care sunt cele mai frecvente:

Pentru a uita de probleme

Alcoolul relaxează corpul și detensionează mintea și este adesea folosit pentru detașarea de problemele cotidiene. Multe persoane beau sperând că se vor detensiona sau că se vor înveseli, dar, din păcate, odată ce efectele alcoolului se duc, starea fizică și psihică va fi și mai neplăcută.

Pentru distracție

Consumul de alcool este încurajat la petreceri și multe persoane au nevoie de alcool pentru a se dezinhiba și pentru a se putea distra. Distracția, însă, nu ar trebui să fie condiționată de alcool, ci să apară, pur și simplu, dacă ai o companie plăcută, oameni cu care să poți discuta și cu care să poți râde.

Pentru afirmare

Mai ales tinerii au tendința de a consuma alcool în cantități mari și într-un interval scurt de timp, pentru a-și dovedi rezistența la alcool în fața prietenilor. Părinții sunt cei care ar trebui să le vorbească despre faptul că alcoolul nu este un mijloc de validare și că, dacă vrei să fii admirat de colegi sau de prieteni îți poți găsi alte lucruri prin care să ieși în evidență: îți poți dezvolta umorul și empatia, de exemplu, pentru a fi sufletul petrecerii.

Ca act de rebeliune

Adolescenții au tendința de a consuma băuturi alcoolice pentru a încălca regulile și normele sociale. La fel, părinții sunt cei care ar trebui să ofere un exemplu bun în casă în ceea ce privește consumul de alcool și să ceară ajutorul profesorilor și al consilierilor psihologici în cazul în care adolescentul dezvoltă o astfel de problemă.

Ce e de făcut în cazul consumului episodic și compulsiv de alcool?

În primul rând, consumatorul trebuie să înțeleagă că nu este sănătos și benefic să consume alcool în exces, chiar dacă nu o face zilnic. Acesta ar trebui să limiteze cantitatea de alcool consumată la cel mult 2 băuturi pe zi dacă este bărbat ori maximum 1 băutură pe zi, dacă vorbim despre o femeie.

Un psiholog poate ajuta consumatorul să învingă această problemă, dar și să găsească alte metode, mai puțin periculoase, de relaxare, detensionare ori distracție. Familia și prietenii pot fi, de asemenea, de mare ajutor în conștientizarea și rezolvarea acestei probleme. Însă contează în primul rând ca persoana care bea prea mult alcool să fie conștientă de acest aspect și să vrea să renunțe.

Efectele alcoolului asupra organelor

Alcoolul afectează negativ organele, astfel:

Creier

Alcoolul interferează cu căile de comunicare ale creierului și poate influența modul în care arată și funcționează creierul. Aceste tulburări pot schimba starea de spirit și comportamentul și pot face mai dificilă gândirea clară și mișcarea coordonată. Consumul excesiv de alcool pe termen lung provoacă modificări ale neuronilor, cum ar fi reducerea dimensiunii acestora. 

Ficat

Consumul excesiv de alcool afectează ficatul și poate duce la o varietate de probleme cum ar fi steatoza hepatică alcoolică sau ficatul gras alcoolic, hepatita alcoolică, fibroza ori ciroza. Concret, ficatul descompune cea mai mare parte din alcoolul pe care îl bei, astfel încât să poată fi îndepărtat din organism, dar acest proces creează substanțe care sunt mai dăunătoare decât alcoolul. Cantități mari din aceste substanțe pot deteriora celulele hepatice și pot provoca boli hepatice grave.

Inimă

Consumul de alcool timp îndelungat sau prea mult într-o singură ocazie poate afecta inima, contribuind la cardiomiopatie, aritmie cardiacă, accident vascular cerebral și tensiune arterială crescută.

Pancreas

Alcoolul face ca pancreasul să producă substanțe toxice care pot duce în cele din urmă la pancreatită și umflarea vaselor de sânge din pancreas care împiedică digestia corectă. 

Sistemul imunitar

Alcoolul în exces poate slăbi sistemul imunitar, deci apărarea generală a corpului este mult redusă. Consumatorii cronici de alcool sunt mai predispuși la boli precum pneumonia și tuberculoza decât cei care nu beau prea mult. Excesul de alcool într-o singură ocazie încetinește capacitatea organismului de a evita infecțiile – chiar și până la 24 de ore după beție.

Alcoolul și cancerul

Potrivit Institutului Național al Cancerului, consumul de alcool poate provoca mai multe tipuri de cancer. Cu cât o persoană bea mai mult alcool în mod regulat de-a lungul timpului, cu atât este mai mare riscul ei de a dezvolta un cancer asociat alcoolului.  Au apărut asocieri clare între consumul de alcool și risc crescut pentru anumite tipuri de cancer, și anume cancerul capului și al gâtului, inclusiv cancerul de cavitate bucală, faringe și laringe; cancerul esofagian, în special carcinomul esofagian cu celule scuamoase; cancerul de ficat; cancerul colorectal.

Alcoolul poate crește chiar și riscul de cancer la sân (femeile care consumă aproximativ o băutură pe zi au un risc cu 5 până la 9% mai mare de a dezvolta cancer la sân decât femeile care nu beau deloc).

Cum se poate reduce consumul de alcool?

Iată câteva idei despre cum ai putea reduce consumul de alcool:

  • Scrie pe o foaie motivele pentru a reduce consumul de alcool (relații îmbunătățite, somn mai bun, mai puține cheltuieli etc.).
  • Nu ține alcool în casă.
  • Bea încet, cu înghițituri mici și lasă paharul deoparte când vorbești. Bea un pahar cu apă dupa ce ai consumat o băutură alcoolică.
  • Alege o zi pe săptămână în care să nu bei alcool și vezi cum te simți fizic și emoțional. Treptat, alege să nu bei timp de două zile și tot așa.
  • Menține-te ocupat. Când ești acasă, alege să te ocupi de un nou hobby sau de unul mai vechi pe care l-ai abandonat. Pictura, un joc de societate, cântatul la un instrument muzical, tâmplăria, cititul unei cărți - acestea și multe alte activități sunt alternative excelente la băutură. Cere ajutorul cuiva din familie sau al unui prieten și ieși la o plimbare sau faceți sport, ieșiți să beți o cafea sau să vedeți un film. 
  • Solicită ajutor specializat. Dacă îți dai seama că ai probleme cu alcoolul, dar nu reușești să renunți la acest viciu sau să reduci cantitățile, vorbește cu medicul de familie. Acesta îți poate da câteva indicații care să fie utile în cazul tău, te poate ajuta să faci un plan realist pentru a reduce consumul sau îți poate recomanda un consilier psihologic specializat pe astfel de probleme. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Better Health Channel - How alcohol affects your body
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/how-alcohol-affects-your-body
Harvard Health Publishing - 11 ways to curb your drinking 
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/11-ways-to-curb-your-drinking


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0