Alimente permise în boala de reflux gastroesofagian

Refluxul gastroesofagian apare atunci când conținutul din stomac urcă, în mod anormal, spre esofag. Dacă suferi de reflux gastroesofagian de mai mult de două ori pe săptămână, este posibil să suferi de o afecțiune numită boala de reflux gastroesofagian. 

Această afecțiune este destul de frecvent întâlnită la ora actuală și nu prezintă riscuri majore pentru sănătate. Cu toate acestea, în anumite cazuri în care este netratată, poate da complicații serioase și afecta pe termen lung sănătatea. 

Simptomele bolii de reflux gastroesofagian

Refluxul gastroesofagian poate cauza, în primul rând, o senzație incomodă de arsură la nivelul pieptului, care se poate extinde către gât. Această senzație este cunoscută drept arsuri la stomac. 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Dacă suferi de reflux gastroesofagian, este posibil să remarci un gust acru sau amar în gură, prezent în majoritatea timpului. De asemenea, este posibil să regurgitezi, uneori, alimente sau lichide din stomac. 

În anumite cazuri, boala de reflux gastroesofagian poate impune dificultăți la înghițirea alimentelor. În alte cazuri, aceasta poate da curs unor probleme de respirație, cum ar fi tusea cronică sau astmul. 

Cauzele bolii de reflux gastroesofagian

Sfincterul esofagian inferior este o formațiune de mușchi dispusă în formă circulară la capătul esofagului. Atunci când funcționează în parametri normali, acesta se relaxează și se deschide la momentul înghițirii de alimente sau băuturi. Ulterior, se închide la loc. 

Refluxul gastroesofagian apare atunci când sfincterul esofagian inferior nu se contractă sau nu se închide în mod corespunzător. Acest fenomen permite acidului gastric și al lichidelor digestive, precum și a altor tipuri de conținut stomacal, să refuleze către esofag.  

Opțiuni de tratament pentru boala de reflux gastroesofagian

Pentru a preveni și ameliora simptomele de reflux gastroesofagian, medicul te poate încuraja să adopți anumite schimbări în rutina alimentară, precum și în stilul de viață. 

Pe lângă acestea, medicul îți poate recomanda anumite remedii farmaceutice, printre care se numără medicamentele antiacide, medicamente antagoniste ale receptorilor H2 sau inhibitori ai pompei protonice. În anumite situații, medicul îți poate prescrie versiuni mai puternice ale acestor medicamente, care se eliberează pe bază de rețetă. 

Dacă simptomele bolii de reflux gastroesofagian persistă, devin severe și nu răspund la tratamentul medicamentos, este posibil să fie nevoie de intervenție chirurgicală. 

Este important de reținut că anumite medicamente pentru boala de reflux gastroesofagian pot da reacții adverse, pe care este bine să le discuți înainte cu medicul curant. 

Intervenția chirurgicală pentru boala de reflux gastroesofagian

În cele mai multe cazuri, schimbările în stilul de viață și în alimentație sunt suficiente pentru a preveni și ameliora simptomele bolii de reflux gastroesofagian. Cu toate acestea, cazurile severe necesită operație. 

Medicul îți poate recomanda intervenția chirurgicală dacă schimbările în rutina alimentară și tratamentul medicamentos nu au oprit simptomele. De asemenea, acesta îți poate sugera opțiunea intervenției chirurgicale dacă dezvolți complicații în urma bolii de reflux gastroesofagian. 

Există mai multe tipuri de intervenții chirurgicale pretabile pentru boala de reflux gastroesofagian. Consultă-te cu medicul curant pentru cea mai bună opțiune pentru tine.

Diagnosticul bolii de reflux gastroesofagian

Dacă medicul bănuiește că suferi de boala de reflux gastroesofagian, acesta va efectua un consult clinic și îți va pune mai multe întrebări cu privire la simptomele resimțite. În plus, se poate folosi de una dintre următoarele proceduri pentru a confirma diagnosticul, dar și pentru a verifica existența unor posibile complicații în urma bolii de reflux gastroesofagian:

-    Examenul cu bariu, care presupune ingerarea unei soluții pe bază de bariu urmată de o radiografie pentru a examina tractul digestiv superior
-    Endoscopia superioară, care se efectuează cu ajutorul unui tub flexibil, la capătul căruia se află o cameră video foarte mică. Tubul este inserat pe tractul digestiv, până la nivelul esofagului, pentru o examinare completă și pentru prelevarea unei mostre pentru biopsie, dacă este nevoie.
-    Manometria esofagiană, care se realizează cu ajutorul unui tub flexibil inserat în esofag pentru a măsura forța mușchilor esofagieni
-    Monitorizarea pH-ului esofagian – un dispozitiv special de monitorizare este inserat în esofag pentru a depista dacă și când anume acidul gastric pătrunde în esofag

Este important de reținut că persoanele care suferă de reflux gastroesofagian pot manifesta simptome diferite, în funcție de tipul de aliment consumat. Astfel, pentru a putea identifica factorii alimentari și de stil de viață ce pot declanșa simptomele bolii de reflux gastroesofagian, se recomandă păstrarea unui jurnal alimentar. Această practică se recomandă persoanelor care suferă de forme mai ușoare sau gestionabile ale bolii. 

Mai jos, regăsești categoriile principale de alimente, cu exemple de ingrediente permise în boala de reflux gastroesofagian:

1. Cereale și făinoase - pâine, chifle, lipie și cereale integrale cu conținut scăzut de grăsimi, fără semințe sau fructe uscate, biscuiți cu conținut scăzut de grăsimi, orez, orz, ovăz, tăiței, spaghete, macaroane și alte tipuri de paste, dar preferabil integrale sau fără gluten.

2. Lactate cu conținut redus de grăsimi, mai precis lapte, iaurt grecesc, brânzeturi proteice, în combinație cu fulgi de ovăz, griș, fidea, orez, brânzeturi degresate, puțin sărate, nefermentate, cum ar fi urdă, caș, brânză de vacă moale, brânză tofu.

3. Carne slabă de pasăre, cum ar fi pui, curcan, pește, fără pieliță, pește proaspăt sau congelat, conserve în apă, în general orice tip de carne slabă și puțin condimentată.

4. Ouă fierte moi sau ouă poșate.

5. Legume proaspete, conservate prin congelare, zarzavaturi și legume tinere (fasole verde, mazăre, dovlecei, spanac, salată verde, etc.) cartofi copți, fierți sau piure, gătite fără grăsimi.

6. Fructe proaspete, congelate, conservate în compot, fără zahăr, cu excepția citricelor și a celor cu coajă lemnoasă (nuci, alune, migdale, fistic).

7. Grăsimi - unt proaspăt, nesărat, uleiuri vegetale obținute prin presare la rece, sosuri cu conținut redus de grăsimi și puțin condimentate. Se va adăuga ulei sau unt după prepararea termică a alimentelor.

8. Zahăr în cantitate redusă, prăjituri de casă cu aluat uscat sau fiert, budinci de griș sau orez, miere naturală, jeleuri, gem fără semințe, gelatină din fructe, bezele, șerbet.

9. Băuturi - apă minerală plată, ceaiuri din plante neîndulcite

10. Condimente, ierburi aromate - pătrunjel, mărar, leuștean, tarhon, cimbru, chimen, dafin, scorțișoară, enibahar, anason, cuișoare, mâncăruri puțin condimentate, muștar și oțet cu moderație.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Healthline - Everything You Need to Know About Acid Reflux and GERD
https://www.healthline.com/health/gerd 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0