Ecografia abdominală, eficientă în tratarea colitei ulcerative? [studiu]
Ecografia abdominală, eficientă în tratarea colitei ulcerative? [studiu]
Ecografia abdominală, eficientă în tratarea colitei ulcerative? [studiu]
Ecografia abdominală este o procedură accesibilă care este folosită pentru stabilirea tabloului clinic și al diagnosticului mai multor tipuri de afecțiuni gastrointestinale. Este important de știut faptul că simptomele care se manifestă în regiunea abdominală pot sau nu să aparțină organelor abdominale, ceea ce poate impune dificultăți în stabilirea unui diagnostic, în anumite cazuri.
Printre cele mai cunoscute afecțiuni care se manifestă, simptomatologic, și la nivel abdominal, sunt infarcturile miocardice, care pot debuta prin dureri abdominale sau alte simptome, cum ar fi starea de greață, vărsăturile și diareea. În acest caz, ecografia abdominală nu poate afișa un rezultat relevant cu privire la natura bolii. În majoritatea afecțiunilor abdominale, în schimb, ecografia abdominală se dovedește a fi o procedură deosebit de exactă și de utilă în stabilirea diagnosticului sau în monitorizarea unei boli cronice, cum ar fi colita ulcerativă.
Ecografia abdominală, utilizată și în tratarea colitei
Potrivit unui studiu recent, ecografia abdominală poate face mai mult pentru pacienții de colită ulcerativă, prezentându-se ca o potențială metodă de monitorizare a succesului tratamentului aplicat.
Doctorul Christian Maaser de la clinica Staedtisches Klinikum Lueneburg din Germania, a publicat, împreună cu colegii săi, un articol de specialitate pe afecțiunile sistemului gastrointestinal, în care prezintă ipoteza conform căreia, potrivit cercetărilor încă incipiente, ecografia abdominală poate măsura rata de succes a terapiei aplicate pe pacienții bolnavi de colită ulcerativă.
Pentru a putea stabili niște concluzii concrete, cercetătorii germani au demarat un studiu de observație, conceput în condiții de trai normal, cu o rutină medicală prestabilită. Studiul a cuprins 253 de pacienți selectați din 42 de centre de tratament din Germania, specializate în tratamentul colitei ulcerative și al altor afecțiuni intestinale inflamatorii.
Toți participanții studiului au primit schema de tratament standard, care cuprinde aminosalicilați, corticosteroizi, alături de imunosupresivi convenționali. Pe durata studiului, participanții au fost consultați de 4 ori. Vizita medicală a constat într-un consult standard, iar prima vizită a fost considerată drept vizita de control, urmată de 3 vizite care au monitorizat progresul afecțiunii, pe o durată de 12 săptămâni.
La vizita de control, 224 de pacienți, adică 88,5%, aveau peretele intestinal îngroșat, la nivelul colonului sigmoid. Cu toate acestea, la numai două săptămâni de la vizita de control, numărul de pacienți cu perete intestinal îngroșat a scăzut semnificativ, de la 89.,3% la 38,6%. Procentele au rămas constante până la finalizarea studiului.
Cercetătorii din spatele studiului semnalizează faptul că nu s-au găsit diferențe remarcabile de calitate sau acuratețe între diagnosticele stabilite de gastroenterologii diferitelor centre de tratament de unde au fost selectați participanții la studiu. Mai mult, potrivit acestora, nu s-au remarcat discrepanțe nici în ceea ce privește rezultatele analizelor inițiale, provenite de la centrele de tratament, așadar rezultatele finale au fost perfect comparabile.
Deși rezultatele studiului se dovedesc promițătoare, echipa de cercetători germani susține că este nevoie de mai multe studii viitoare, pentru a determina valoarea adăugată a ecografiei abdominale în prezicerea pe terment scurt și pe termen lung a răspunsului la tratament și la vindecarea pacientului. În concluzie, ecografia abdominală rămâne, în continuare, metoda predilectă pentru monitorizarea traiectului colitei ulcerative și pentru analizarea răspunsului la tratament.
Bibliografie:
Medscape - Ultrasound Effective in Monitoring Ulcerative Colitis
https://www.medscape.com/viewarticle/923336
Studiul „Intestinal ultrasound for monitoring therapeutic response in patients with ulcerative colitis: results from the TRUST&UC study”, publicat în BMJ Journals, la 20 decembrie 2019, autori: Christian Maaser, Frauke Petersen, Ulf Helwig, Imma Fischer, Alexander Roessler, Stefan Rath, Dorothee Lang, Torsten Kucharzik
Link: https://gut.bmj.com/content/early/2019/12/20/gutjnl-2019-319451
Te-ar mai putea interesa și...