Dieta cu orez a călugărilor japonezi
Japonezii sunt cunoscuți în general pentru stilul de viață sănătos, opțiunile foarte naturale în ceea ce privește dieta, dar și longevitatea și puținele probleme legate de greutate.
Dieta cu orez este o dietă bogată în carbohidrați, cu conținut scăzut de grăsimi și proteine, specială pentru a pierde în greutate. Dieta se caracterizează prin deficit caloric, reducerea sodiului și multă atenție și prezență, și poate ajuta unele persoane să piardă în greutate și să obțină o sănătate mai bună.
Un studiu a observat o asociere între un consum mai mare de orez sub formă de preparate din cereale și o scădere a mortalității prin boli cardiovasculare la bărbați, care poate fi atribuită în mare măsură consumului de orez în sine, precum și, parțial, alimentelor care îl însoțesc. Spre deosebire de dieta occidentală, în care aportul de cereale rafinate poate duce la modele alimentare nesănătoase, alegerea orezului ca fel de mâncare din cereale în Japonia este probabil însoțită de consumul de alimente mai sănătoase ca feluri de mâncare de însoțire, ceea ce poate contribui la prevenirea bolilor cardiovasculare.
Însă, este foarte important să fie consultat medicul specialist înainte de a începe orice tip de dietă restrictivă. Iar acest lucru, pentru că ne dorim să devenim mai sănătoși în urma unei restricții alimentare, și nu cu probleme care mai apoi necesită multă atenție și grijă.
De ce sunt atât de sănătoși japonezii
Se crede că dieta japoneză contribuie la o speranță de viață mai mare și la o morbiditate mai mică cauzată de bolile cardiovasculare, în special de bolile coronariene, la japonezi în comparație cu populația din țările occidentale. Orezul este alimentul de bază al dietei japoneze, iar o masă japoneză tipică constă în orez ca fel de mâncare din cereale, împreună cu supă și alte câteva feluri de mâncare.
Călugării niponi se situează chiar la extremă, întrucât îmbină o dietă foarte sărăcăcioasă cu meditația, rugăciunile, gândirea pozitivă, tehnici de concentrare și sport. Elementele dietei călugărilor niponi se bazează pe trei ingrediente: orez simplu, murături din legume sau chiar fructe diverse și usturoi. Cu toate acestea, ei sunt extrem de activi, străbat pe jos kilometrii întregi și chiar se antrenează cu elemente de artă marțială, extreme de solicitante.
De-a lungul vremii și multe persoane din zona asiatică au recurs la această dietă în dorința de a scăpa de kilogramele în plus. Însă medicii specialiști atenționează că ar trebui consultat medicul înainte de orice dietă restrictivă, cum este aceasta, și că dieta nu ar trebui ținută mai mult de 7- 10 zile.
Cum poți slăbi cu orez
Se fierb zilnic 500 de grame de orez de bună calitate, integral și după ce fiertura se răcește, se adaugă câteva murături tocate, precum o gogonea, două - trei buchețele de conopidă, un castravete murat, un sfert de pepene mic sau o prună murată, ori două trei foi de varză murată. Poate fi ales și soiul de orez așa zis "lipicios", negru, care are un conținut caloric scăzut și este foarte sănătos și gustos.
Cantitățile de murătură sunt la bunul simț, astfel încât să nu aglomereze sau săreze prea mult orezul și amestecul să aibă un gust plăcut. Astfel, în principiu, se aleg murăturile preferate sau se alternează zilnic, pentru diversitatea gustului.
Cei care iubesc ghimbirul murat îl pot adaugă în amestec. Acesta poate fi preparat acasă, amestecat în borcan cu celelalte murături, cărora le împrumută gustul ușor picant. Însă, acesta se găsește și la supermarket în borcan, preparat după metode tradiționale asiatice, chinezești sau japoneze.
Murăturile pot fi înlocuite și cu legumele ca atare, crude ori fierte, însă japonezii le preferă pentru aportul lor de probiotice extreme de prețios, obținut prin fermentație. Persoanele cardiace, hipertensive, supraponderale sau obeze, care trebuie să slăbească pentru a-și salva sănătatea și a reduce marea presiune asupra inimii de a iriga întregul sistem circulator supradimensionat, pot apela la această dietă. Însă, dacă recurg la această dietă timp de 7-10 zile, ar trebui să desăreze murăturile înainte de a le amesteca cu orezul și să adauge alte legume simple, precum dovlecei fierți simpli.
În plus, pentru cei care îi iubesc aroma, se poate toca o legătură de pătrunjel proaspăt care se amestecă în orez. Pentru cei care suportă gustul de usturoi, se adaugă și unul-doi căței proaspeți de usturoi în amestec, pentru ajutorul pe care îl oferă imunității și creșterii senzației de sațietate.
Vestea bună este că se poate consuma o lingură - două sau mai mult din această “mâncare” ori de câte ori se ivește foamea și în afara celor trei mese principale.
Dieta cu orez: alte reguli
Pentru a nu încărca caloric, dar pentru a aduce un plus de beneficii nutriționale, pentru cei care iubesc sashimi se pot alătura o dată la două zile, doar la una dintre mese 2-3 felii de sashimi de somon sau sashimi de ton.
În loc de murături poți alterna o zi cu frunze de salată verde, lăptuci, baby spanac, castravete din care s-au curățat complet semințele.
Se poate aroma cu o linguriță de ulei de măsline și dacă nu puneți murături, puteți săra orezul cu sare roz de Himalaya sau ce altă sare preferați și vă este indicată, cum este cea medicinală, cu conținut de potasiu în loc de sodiu.
Sfatul călugărilor niponi este să mâncați încet, să mestecați foarte bine fiecare linguriță de orez, de 20 de ori.
Pe parcursul dietei se bea multă apă și după fiecare masă principală un ceai verde, preferabil matcha, de calitate superioară, cu un conținut important de polifenoli și antioxidanți, care accelerează ușor metabolismul și asigură un tranzit intestinal corect. Sunt persoane obeze sau supraponderale spre limita superioară care au reușit să slăbească în cele 10 zile de regim în jur de 10 kg.
Cura nu se recomandă mai des de o dată la 6 luni!
Dacă aveți probleme grave de sănătate trebuie să vă sfătuiți cu medicul de familie înainte de a începe o astfel de dietă. Este important să vă faceți analizele și să mergeți la o discuție cu medicul de familie și o monitorizare a tensiunii arteriale, pulsului și stării generale.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Rice-Based Diet and Cardiovascular Disease Mortality in Japan: From the Takayama Study” - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9183110/
Te-ar mai putea interesa și...