Rețetă de paste din dovlecel fraged şi crocant
Rețetă de paste din dovlecel fraged şi crocant
Rețetă de paste din dovlecel fraged şi crocant
Am trecut cu puţin de jumătatea iernii şi organismul nostru deja se resimte. Tânjeşte după soare, căldură şi mai ales după nutrienţii atât de necesari menţinerii sănătăţii. Şi atunci ce putem face ca să trecem cu bine peste anotimpul rece astfel încât să ne menţinem un tonus ridicat şi să nu cădem pradă răcelilor şi virozelor?
Asociem mişcarea în aer liber cu un regim alimentar cât mai echilibrat.
Impresia generală legată de alimentaţia pe timp de iarnă este de limitare şi de lipsă de diversitate. Chiar dacă abundenţa verii şi a toamnei nu poate fi egalată, asta nu înseamnă ca nu ne putem bucura de fructele şi legumele de sezon: citrice de tot felul, mere, pere, rădăcinoase, varză, cartofi, dovlecei, ciuperci, fasole şi lista poate continua.
Tot ce avem de făcut este să ne punem imaginaţia la lucru, să experimentăm, să gătim cât mai variat şi să includem în meniul nostru zilnic măcar o porţie de legume sau fructe.
Şi ca să venim în ajutor, vă propunem o reţetă cu paste din dovlecel, ciuperci aromate, îmbogăţite cu sos pesto
Pe lângă gustul deosebit, acest preparat mai are un atu important: ingredientele îşi păstrează vitaminele şi mineralele neatinse deoarece nu se găteşte pe foc. Este o reţetă uşoară ce poate fi făcută acasă.
Ingrediente paste:
- 1 dovlecel potrivit de mare
- 25 g mix de ciuperci de pădure: hribi, gălbiori, urechi de lemn, shiitake sau orice alt tip de ciuperci preferaţi. Dacă sunt uscate, se hidratează în apă călduţă, timp de 30 de minute
- ½ linguriţă chilli sau mai puţin, după gust
- 1 linguriţă miere, opţional
- ½ căţel de usturoi ras
- 1 lingură de ulei de măsline
- 20 g praz
- sare şi piper, după gust
- pesto roşu sau verde, după gust
Ingrediente marinada ciuperci:
- 1 portocală – doar zeama
- 1 lămâie – doar zeama
- 1 limetă – doar zeama
- 1 ceapă mică
- 4-5 căţei de usturoi
- 100 ml ulei de măsline
Preparare:
Marinarea ciupercilor este folosită foarte des, mai ales în bucătăria asiatică pentru că aduce un plus de gust, textură mai bună, culori mai vii şi suculenţă suplimentară. Se face în vase nemetalice sau în pungi de polietilenă care se pot închide ermetic, astfel ca alimentele să fie scuturate odată cu punga şi să se acopere uniform cu marinada.
Pentru ciupercile noastre, marinada o facem din zeama de la portocală, lămâie şi limeta, ceapa tocată mărunt, căţeii de usturoi zdrobiţi, uleiul de măsline, sarea şi piperul. Le scufundăm în acest sos, le acoperim şi le lăsăm la temperatura camerei 1-2 ore, după care le scoatem şi ne apucăm de pregătit pastele de dovlecei.
Acestea se pot face cu maşina specială pentru paste din legume. Dar, cum aceasta ustensilă nu se prea găseşte în dotarea bucătăriilor noastre, pastele pot fi făcute simplu, cu un curăţător de legume, cu ajutorul căruia tăiem dovlecelul în fâşii, în formă de tagliatele.
Asezonăm apoi pastele cu uleiul de măsline aromat cu usturoiul ras şi sare.
Punem în blender marinada, o parte din ciuperci, mierea, prazul, chilli şi mixăm până obţinem o cremă, în care încorporăm restul de ciuperci tocate.
Sosul rezultat se aşează peste pastele de dovlecei, iar la final se adaugă pesto (roşu sau verde, după preferinţele fiecăruia).