7 suplimente benefice pentru scaderea glicemiei

În ultimii ani, oamenii de știință au testat diferite suplimente alimentare, pentru a stabili dacă acestea ajută sau nu la scăderea glicemiei. Iată despre ce este vorba!

Multe persoane iau suplimente alimentare ca adjuvant pentru diferite afecțiuni. Este important, însă, ca acestea să nu fie luate decât după ce se cere sfatul medicului, deoarece, chiar dacă sunt naturale, pot interfera cu unele medicamente. Printre multiplele opțiuni care se găsesc pe piață, există și suplimente pentru scăderea glicemiei.

De acest gen de suplimente nutritive ar putea beneficia persoanele cu prediabet sau cele cu diabet, în special pacienții cu diabet de tip 2, însă nu trebuie uitat că suplimentele alimentare nu pot înlocui medicamentele prescrise de medicul specialist pentru controlul diabetului.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Suplimente pentru scăderea glicemiei: care ar putea fi utile?

Iată, așadar, câteva suplimente care pot fi benefice în ceea ce privește scăderea glicemiei, dar și alte probleme asociate cu diabetul:

Ginsengul american

Ginsengul american (Panax quinquefolius) este o rădăcină care a fost folosită în medicina populară a nativilor americani ca stimulent și pentru a trata durerile de cap, febra, indigestia și infertilitatea. Despre ginseng se spune că este adaptogen, adică este o plantă care ajută organismul să facă față diferitelor tipuri de stres, cu toate că nu există dovezi științifice care să demonstreze beneficiile adaptogenelor.

În ceea ce privește scăderea glicemiei, în cadrul unui studiu recent s-a arătat că ginsengul american scade glicemia postprandială cu aproximativ 20% în cazul persoanelor sănătoase și în cazul celor care suferă de diabet de tip 2. 

În plus, același studiu arată că, atunci când persoanele cu diabet de tip 2 au luat 1 gram de ginseng american cu 40 de minute înainte de micul dejun, înainte de prânz și înainte de cină, pe o perioadă de 2 luni, timp în care au respectat și tratamentul regulat pentru diabet, glicemia à jeun (pe nemâncate) a scăzut cu 10%, în comparație cu cea a persoanelor care au luat o substanță placebo.

Alte studii sugerează că ginsengul american previne complicațiile legate de diabet, inclusiv modificările funcționale retiniene și cardiace prin reducerea stresului, însă este nevoie de mai multe cercetări pentru a ajunge la concluzii mai ferme.

Aloe vera

Și aloe vera ar putea să se numere printre acele suplimente pentru scăderea glicemiei. 

Aceasta a fost testată de-a lungul timpului pentru mai multe potențiale beneficii. De exemplu, unele cercetări clinice sugerează că aplicarea unui gel pe bază de aloe de două ori pe zi poate reduce acneea, poate accelera vindecarea arsurilor și poate fi utilă și pentru reducerea simptomelor psoriazisului.

Într-un mic studiu european, 44 de adulți cu colită ulcerativă au fost desemnați aleatoriu să ia fie gel de aloe vera, fie un placebo de două ori pe zi timp de o lună. Aproape jumătate dintre persoanele tratate cu aloe vera au răspuns la tratament, în timp ce doar 14% dintre cei tratați cu placebo au avut un răspuns pozitiv. 

În ceea ce privește scăderea glicemiei, suplimentele sau sucurile făcute din frunzele plantei ar putea ajuta la scăderea glicemiei pe nemâncate și la scăderea valorilor hemoglobinei glicozilate (o medie a glicemiilor pe 3 luni), în cazul persoanelor cu prediabet sau celor cu diabet de tip 2, arată un studiu.

Într-o analiză care a avut la bază 9 studii la care au luat parte pacienți cu diabet de tip 2 s-a observat că folosirea suplimentelor cu aloe vera pe o perioadă de 4 până la 14 săptămâni a scăzut glicemia pe nemâncate cu până la 46,6 mg/dl și a scăzut și hemoglobina glicozilată cu până la 1,05%.

Probioticele

Probioticele sunt o combinație de bacterii benefice vii și/sau drojdii care trăiesc în mod natural în corp (intestin, gură, vagin, tract urinar, piele, plămâni), dar care pot fi luate și din unele alimente (iaurt, chefir, varză murată, castraveți murați etc.) sau suplimente. 

Principala sarcină a probioticelor este să mențină un echilibru sănătos în organism pentru ca bacteriile rele să nu se înmulțească excesiv și să provoace daune. Probioticele susțin funcția imunitară și controlează inflamația, iar unele dintre ele ajută corpul să digere alimentele și să creeze vitamine și contribuie la absorbția alimentelor.

Când bacteriile care alcătuiesc flora intestinală au de suferit (un exemplu ar fi atunci când iei antibiotice pe o anumită perioadă), acest lucru este asociat cu un risc de a dezvolta anumite afecțiuni, inclusiv diabetul. Suplimentele cu probiotice, care conțin, deci, bacterii bune, aduc multe beneficii pentru sănătate și pot îmbunătăți modul în care organismul procesează carbohidrații.

În cadrul unei analize care a examinat 7 studii, la care au luat parte pacienți cu diabet de tip 2, acei pacienți care au luat suplimente cu probiotice pe o perioadă de cel puțin 2 luni au avut glicemia à jeun cu 16 mg/dl mai mică și hemoglobina glicozilată (Hb A1c) cu 0,53% mai mică, în comparație cu persoanele care au luat substanțe placebo.

Acidul alfa-lipoic

Acest acid este un compus chimic asemănător unei vitamine și în același timp este un antioxidant puternic, produs în ficatul nostru și care se găsește în anumite alimente (spanac, broccoli, carne roșie).

Mai multe studii sugerează că acidul alfa-lipoic ajută la scăderea glicemiei. Capacitatea sa de a neutraliza radicalii liberi poate fi de folos persoanelor cu neuropatie periferică diabetică, acelea care se confruntă cu durere, arsură, mâncărime, furnicături și amorțeală în brațe și picioare din cauza leziunilor nervoase. Cercetătorii au găsit unele dovezi că acidul alfa-lipoic ajută la îmbunătățirea sensibilității la insulină.

În Germania, de exemplu, acidul alfa-lipoic a fost folosit de mai multă vreme pentru a trata neuropatia periferică. Cu toate acestea, majoritatea studiilor care au confirmat acest beneficiu au folosit acid alfa-lipoic intravenos, nu suplimente orale. Așadar, nu este clar dacă administrarea acidului alfa-lipoic pe cale orală va ajuta sau nu.

Administrarea acidului alfa-lipoic poate ajuta și în cazul unei alte afecțiuni legate de diabet numită neuropatie autonomă, care afectează nervii organelor interne. Un mic studiu pe 73 de persoane cu neuropatie autonomă cardiacă (care afectează inima), a constatat că pacienții au raportat mai puține semne ale afecțiunii atunci când au luat 800 mg de acid alfa-lipoic pe cale orală, comparativ cu placebo.

Vitamina D

Vitamina D ajută la reglarea cantității de calciu și fosfat din organism, nutrienți necesari pentru a menține oasele, dinții și mușchii sănătoși. Lipsa vitaminei D poate duce la deformări osoase, cum ar fi rahitismul la copii, și dureri osoase cauzate de o afecțiune numită osteomalacie la adulți.

Însă carența de vitamina D în organism este considerată și un potențial factor de risc pentru diabetul de tip 2. Un studiu a arătat că participanții cu diabet de tip 2, care aveau deficit de vitamina D, au reușit să observe rezultate după două luni în care au luat zilnic un supliment cu vitamina D (doza fiind egală cu 4500 IU). După această perioadă, s-a observat că atât glicemia à jeun, cât și hemoglobina glicozilată s-au îmbunătățit.

Berberina

O meta-analiză a arătat că suplimentele cu berberină pot scădea glucoza postprandială cu 15, respectiv 34 mg/dL în comparație cu intervențiile în stilul de viață singure. Berberina nu trebuie luată de femeile însărcinate, deoarece poate duce la contracții premature și leziuni ale creierului fetal. De asemenea, poate crește riscul de sângerare dacă este utilizat cu agenți precum warfarina sau aspirina datorită proprietăților sale antiplachetare. 

În plus, este important să se ia în considerare potențialul suplimentelor alimentare pentru scăderea glicemiei de a influența metabolismul altor medicamente. S-a demonstrat că berberina, de exemplu, influențează enzimele CY P450 P2C9, P2D6 și P3A4.

Scorțișoara Cassia

Și scorțișoara Cassia are potențialul de a scădea nivelul de glucoză din sânge, dar trebuie utilizată cu moderație. S-a demonstrat că adăugarea de scorțișoară Cassia în alimentația unui pacient diabetic reduce glicemia pe nemâncate cu o medie de 25 mg/dL. Atenție, scorțișoara poate crește nivelul de cumarină, care are proprietăți de subțiere a sângelui, și poate duce la insuficiență hepatică dacă este utilizată în doze mai mari și poate afecta activitatea enzimelor CY P2C9 și P3A4.

Ia suplimente doar cu acordul medicului

Recomandarea noastră este ca atunci când vrei să încerci anumite suplimente alimentare, să ceri sfatul medicului. Chiar și persoanele sănătoase ar trebui să facă acest lucru, dar cu atât mai mult cele care au diferite afecțiuni și se află pe diverse tratamente medicamentoase. Suplimentele pot influența negativ medicamentele și pot provoca daune în organism.

Respectă tratamentul indicat de medic

Dacă medicul ți-a recomandat un tratament oral pentru diabet sau trebuie să faci injecții cu insulină, respectă întru totul indicațiile sale, deoarece în acest fel ai șanse mai mari să îți gestionezi eficient boala. Se poate duce o viață calitativă în ciuda diabetului și se pot întârzia sau chiar evita consecințele grave ale acestei boli dacă ai grijă să urmezi tratamentul și să ai un stil de viață adecvat.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Safety and Efficacy of Dietary Supplements for Diabetes
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7887529/
Studiul „Safety and Efficacy of Dietary Supplements for Diabetes”, apărut în Diabetes Spectr, 2021, Jan; 34(1): 67–72. doi: 10.2337/ds19-0068, autori: Lourdes V. Cross și James R. Thomas
Springer - Efficacy and safety of American ginseng (Panax quinquefolius L.) extract on glycemic control and cardiovascular risk factors in individuals with type 2 diabetes: a double-blind, randomized, cross-over clinical trial 
https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-018-1642-0#citeas
Studiul „Efficacy and safety of American ginseng (Panax quinquefolius L.) extract on glycemic control and cardiovascular risk factors in individuals with type 2 diabetes: a double-blind, randomized, cross-over clinical trial”, apărut în Eur J Nutr 58, 1237–1245 (2019). https://doi.org/10.1007/s00394-018-1642-0, autori: Vuksan, V., Xu, Z.Z., Jovanovski, E. et al.
American Diabetes Association – Vitamins & Diabetes
https://diabetes.org/healthy-living/recipes-nutrition/vitamins-diabetes

 

 

 


 

 

 

Te-ar mai putea interesa și...

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0