Suferi de diabet și de dislipidemie? Cum știi care sunt suplimentele potrivite

Pentru a preveni eventualele complicații, este important să înțelegi legătura dintre diabet, colesterolul LDL și trigliceride.
 
Te întrebi, probabil, ce legătură ori asociere exisă între colesterolul LDL (lipoproteinele cu densitate scăzută), dezechilibrul trigliceridelor și diabetul zaharat. Ei bine, specialiștii spun că la persoanele cu diabet există o afecțiune numită dislipidemie diabetică (sau dislipidemie asociată diabetului zaharat).

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Această dislipidemie este caracterizată de o triadă care include: colesterol HDL mic (adică lipoproteinele cu densitate mare ating valori scăzute), colesterol LDL mare (lipoproteinele cu densitate mică ating valori ridicate) și valori mari ale trigliceridelor (hipertrigliceridemie).

În cadrul unei cercetări, oamenii de știință au descoperit că există o legătură între rezistența la insulină în cazul celor cu diabet de tip 2 și a celor cu dislipidemie diabetică, ce tinde să cauzeze complicații: persoanele cu diabet de tip 2 dezvoltă o boală cardiovasculară sau au un accident vascular cerebral la o vârstă mai mică decât persoanele fără diabet de tip 2.

Din cauza dimensiunilor moleculelor de colesterol LDL și a altor factori întâlniți în cazul pacienților cu diabet, există posibilitatea ca diabetul să influențeze scăderea colesterolului bun (HDL) din sânge, iar în același timp, boala să încurajeze creșterea colesterolului rău (LDL).

Este important, așadar, să ții diabetul sub control și să încerci să îți reduci riscurile. În primul rând, este necesar să discuți cu medicul tău, pentru a ține sub control și colesterolul, atunci când știi că ai și diabet zaharat.

Și obiceiurile alimentare, cât și stilul tău de viață joacă un rol în scăderea riscurilor, iar uneori, suplimentele pot fi și ele de folos, ajutându-te să reduci, de exemplu, trigliceridele (cum se întâmplă dacă iei Omega 3).

Există numeroase suplimente pe care le poți lua, pentru a reduce colesterolul sau trigliceridele din sânge, însă este important să discuți cu medicul tău despre acele produse care sunt considerate sigure.

Suplimente recomandate pentru pacienții cu diabet

Iată câteva exemple de suplimente pe care le poți lua dacă suferi de diabet:

Coenzima Q10

Este unul dintre cele mai frecvent folosite suplimente în cazul persoanelor cu și fără diabet. Substanța aceasta a fost folosită pentru multe afecțiuni cardiovasculare. În combinație cu seleniul, s-a demonstrat că această coenzimă scade biomarkerii asociați cu un prognostic nu prea bun și a scăzut mortalitatea cardiovasculară.

Extractul de frunze de dud (Morus alba)

Ceaiul și extractul din frunze de dud au fost folosite în Asia pentru persoanele cu diabet. Un studiu cu durată de 30 de zile a arătat că acest extract a scăzut glicemia pe nemâncate (fasting) de la 153 la 110 mg/dl, a scăzut colesterolul LDL de la 102 la 79 mg/dl și a scăzut valorile trigliceridelor de la 200 la 68 mg/dl și a crescut valorile colesterolului HDL de la 50 la 59 mg/dl.

Berberine

Este un alcaloid care este extras din mai multe plante diferite. S-a descoperit în urma studiilor că poate să scadă glucoza din sânge atunci când este folosit la persoanele cu diabet. De asemenea, are efecte și în privința scăderii în greutate și scăderii lipidelor din sânge.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Berberina a fost comparată cu o substanță placebo în cadrul unui studiu de 3 luni, realizat pe 116 oameni recent diagnosticați cu diabet de tip 2 și cu hiperlipidemie.
Subiecții au luat zilnic 500 mg, de două ori pe zi, de berberină și s-a observat o scădere semnificativă a hemoglobinei glicate (HbA1c). De asemenea s-a observat o scădere a glicemiei pe nemâncate și o scădere a glicemiei postprandiale în grupul de participanți care au luat berberină, în comparație cu cei care au luat pilulele placebo. Hemoglobina glicată a scăzut de la 7,5 la 6,6% în cazul grupului de pacienți cărora li s-a administrat berberină. Tot la participanții din acest grup s-a observat o scădere semnificativă în valorile colesterolului LDL, în greutate și în ce privește tensiunea arterială sistolică.

Acizii grași Omega 3

Aceste grăsimi sănătoase, consumate ca atare (din peștele gras) ori sub formă de suplimente ce conțin ulei de pește, au fost asociate cu numeroase beneficii pentru sănătatea noastră. Omega 3 pot să țină sub control factorii de risc pentru bolile cardiovasculare. De exemplu, Omega 3 pot produce o reducere majoră în ce privește valorile trigliceridelor, de regulă o scădere cuprinsă între 15 și 30%.

Omega 3 pot crește, însă nu cu mult, colesterolul HDL ("bun"), arată studiile. Totodată, prin faptul că mențin arterele "curate" și neafectate, Omega 3 ajută la prevenirea plăcilor de aterom care pot întări arterele importante din corp sau care pot reduce circulația sanguină prin aceste artere.

În cazul în care suferi de diabet și de dislipidemie, întreabă-ți medicul curant ce alte suplimente îți poate recomanda ca să ții sub control ambele afecțiuni.

O serie de suplimente alimentare pot preveni și îmbunătăți neuropatia:

  • Acetil-L-carnitina este un aminoacid și un antioxidant care creează celule nervoase sănătoase, reduce durerile nervoase și crește nivelul de energie. S-a constatat că îmbunătățește oboseala asociată cancerului, precum și neuropatia indusă de chimioterapie. Poate fi luat ca supliment sau găsit în alimente precum carne, pește, carne de pasăre și produse lactate.
  • Acidul alfa-lipoic este un antioxidant cunoscut pentru capacitatea sa de a îmbunătăți funcțiile sistemului nervos, de a ameliora simptomele disfuncției nervoase și de a reduce nivelul zahărului din sânge. Poate fi administrat intravenos sau oral prin suplimente sau prin consumul anumitor alimente. Acestea includ: broccoli, carne roșie, ficat, varză de Bruxelles, spanac și drojdie de bere.
  • Vitaminele B sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a susține funcția sănătoasă a sistemului nervos. Vitaminele B-1, B-6 și B-12 s-au dovedit a fi benefice în special pentru tratarea neuropatiei. Vitamina B-1, cunoscută și sub numele de tiamină, ajută la reducerea durerii și inflamației, iar vitamina B-6 păstrează integritatea tecilor de mielină, ale terminațiilor nervoase. B-12 este, de asemenea, esențial pentru o funcție neurologică adecvată și un deficit de B-12 poate provoca de fapt neuropatie. Vitaminele B pot fi provenite din suplimente sau pot fi găsite în ouă, fructe de mare, cereale fortificate, legume, produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi și păsări de curte.
  • Curcumina este un puternic antioxidant găsit în curcuma cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatoare și analgezice. Atunci când este administrat devreme, s-a descoperit că previne durerea cronică asociată cu neuropatia. De asemenea, s-a demonstrat că reduce durerea și inflamația. Poate fi luat ca supliment sau utilizat ca și condiment pentru anumite alimente.
  • Ulei de pește funcționează ca un antiinflamator și poate repara leziunile nervoase. Cercetările au arătat că uleiul de pește poate încetini progresia neuropatiei și chiar îl poate inversa în unele cazuri. De asemenea, promovează creșterea neuronilor. Uleiul de pește poate fi luat ca supliment sau poate fi găsit în somon, sardine, macrou, ulei de ficat de cod, hering, stridii, hamsii sau caviar. Acizii grași omega-3 găsiți în uleiul de pește pot fi găsiți și în nuci, ulei de canola, semințe de chia, semințe de in și soia.
  • N-acetil cisteină este un antioxidant și aminoacid care este utilizat pentru a trata durerile nervoase și pentru a reduce inflamația. S-a constatat că reduce durerea neuropatică, îmbunătățește coordonarea motorie și îmbunătățește leziunile nervoase. Deoarece nu se găsește în mod natural în alimente, poate fi luat ca supliment.

 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Articolul "Dietary Supplements for Diabetes Are Decidedly Popular: Help Your Patients Decide", publicat in 2013 in Diabetes Spectrum, autor Laura Shane-McWhorter. - 
Studiul "Cardiovascular mortality and N-terminal-proBNP reduced after combined selenium and coenzyme Q10 supplementation: a 5-year prospective randomized double-blind placebo-controlled trial among elderly Swedish citizens.", publicat in 2013 in International Journal of Cardiology, autori Alehagen U, Johansson P, Björnstedt M, Rosén A, Dahlström U.
Studiul "Effect of mulberry (Morus indica L.) therapy on plasma and erythrocyte membrane lipids in patients with type 2 diabetes.", publicat in 2001 in Clinica Chimica Acta; International Journal of Clinical Chemistry, autori Andallu B, Suryakantham V, Lakshmi Srikanthi B, Reddy GK.
Studiul "Treatment of type 2 diabetes and dyslipidemia with the natural plant alkaloid berberine.", publicat in 2008 in The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, autori Zhang Y, Li X, Zou D, Liu W, Yang J, Zhu N, Huo L, Wang M, Hong J, Wu P, Ren G, Ning G.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0