E posibil ca valorile colesterolului HDL (bun) sa fie prea mari?

Există două tipuri de lipoproteine care transportă colesterolul în organism: lipoproteinele cu densitate joasă - colesterolul LDL și lipoproteinele cu densitate înaltă - colesterolul HDL. Care sunt valorile normale pentru colesterolul HDL și cum se ajunge la acestea?

Multe persoane se gândesc la colesterol ca la acea valoare care ar trebui să fie cât mai scăzută cu putință. În definitiv, un colesterol mare este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare. Însă, când vine vorba de colesterolul bun, HDL, lucrurile stau diferit; așadar, depinde de care colesterol este vorba.

Pentru mulți pacienți, nivelurile colesterolului pot părea ceva mai complicate și este bine ca toată lumea să fie informată despre tipurile de colesterol și ce valori trebuie să aibă înainte de a lua medicamente pentru reducerea colesterolului mare. De exemplu, colesterolul HDL, cunoscut și drept colesterolul bun, este de fapt benefic pentru inimă.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Când este benefic colesterolul?

Există două tipuri principale de colesterol în organism și doar unul dintre ele este, de fapt, considerat un risc major pentru sănătatea inimii. Acesta este colesterolul LDL (acele lipoproteine cu densitate mică sau joasă - low density lipoproteins), care contribuie la depunerile de grăsimi care pot să înfunde arterele. 

Atunci când aceste depuneri de aterom îngustează ori înfundă arterele, persoanei afectate îi crește riscul de a face un infarct miocardic (atac de cord) sau un accident vascular cerebral. În cazul colesterolului LDL, cu cât sunt mai mici valorile, în limitele normale, cu atât este mai bine pentru pacient.

Colesterolul bun HDL este util pentru inimă

Acest tip de colesterol bun (HDL) poate să elimine colesterolul LDL din sânge și să îl transporte către ficat, acolo unde poate fi procesat și eliminat. Un număr mai mare care indică valoarea colesterolului HDL este de dorit, deoarece acesta, de obicei, indică un risc mai scăzut de boli de inimă.

Este întotdeauna bine ca valoarea colesterolului HDL să fie mai mare?

Dacă acest colesterol HDL protejează inima, ar trebui să aibă valori cât mai mari cu putință? Răspunsul depinde de anumiți factori. Majoritatea oamenilor vor descoperi că nivelul colesterolului lor HDL nu urcă până la acele niveluri care să fie considerate prea mari de medici.

Deși nu a fost stabilită nicio limită superioară, colesterolul HDL nu crește în mod natural până la acele niveluri considerate nesănătoase, în cazul persoanelor care au un organism care procesează și metabolizează normal colesterolul. În cazuri rare, cu toate acestea, nivelul colesterolului HDL poate ajunge să fie prea mare.

Ce provoacă un nivel mare al colesterolului bun?

Un articol din jurnalul „Science” a adus în discuție o variantă genetică rară care poate provoca creșterea excepțională a nivelurilor colesterolului HDL. Această variantă genetică alterează modul în care colesterolul HDL funcționează în organism și poate crește riscul de boli de inimă. Această variantă se găsește într-o moleculă specifică, cunoscută ca SR-BI.

O mutație într-o moleculă poate crește prea mult nivelul colesterolului HDL

Mutația în molecula SR-BI este cea care duce la niveluri prea mari ale colesterolului HDL și un risc crescut de boli de inimă. Pacienții care au fost analizați în cadrul studiului aveau niveluri ale colesterolului HDL mai mari de 95 (mg/dl). Aceste valori sunt anormal de mari, iar cercetătorii au descoperit că unele dintre persoanele implicate în studiu aveau acest defect genetic rar.

Un HDL anormal de mare crește riscul de deces

Echilibrul colesterolului poate fi un factor important, pe care trebuie să îl luăm în considerare, potrivit unei analize publicate în jurnalul medical Atherosclerosis. Un studiu menționat în această analiză a avut în vedere un grup mare de femei și bărbați care aveau valori variate al colesterolului HDL. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Cercetătorii au descoperit că acele persoane care aveau niveluri extrem de mari sau niveluri extrem de mici ale colesterolului HDL aveau un risc mai mare de deces, comparativ cu participanții care aveau niveluri moderate ale colesterolului bun. Potrivit acestui studiu, cele mai bune valori ale HDL-ului sunt 73 mg/dl (în cazul bărbaților) și 93 mg/dl, în cazul femeilor.

Alti factori de risc sunt asociati cu prea mult "colesterol bun"?

Unii factori de risc sau afectiuni care pot fi asociate cu niveluri ridicate de HDL includ:

  • Boli autoimune precum lupusul eritematos sistemic (LES) sau artrita reumatoida: în cazul acestor boli autoimune, nivelurile ridicate de HDL pot fi asociate cu inflamație cronică și activitatea bolii.
  • Boli de ficat, cum ar fi ciroza: nivelurile ridicate de HDL pot fi un indicator al unei disfuncții hepatice și pot fi asociate cu o acumulare anormală de grăsime în ficat.
  • Anomaliile genetice, cum ar fi hiperalphalipoproteinemia familială: această afecțiune este rare și este caracterizată prin niveluri extrem de ridicate de HDL, care pot fi asociate cu un risc crescut de accident vascular cerebral sau probleme hepatice.


Ce spune nivelul colesterolului HDL despre sănătate?

Un colesterol HDL prea mic, sub 40 mg/dl, înseamnă că pacientul are risc crescut de boli de inimă. Un HDL între 40 și 59 mg/dl este considerat relativ bun, iar un HDL peste 60 mg/dl protejează mai bine de bolile de inimă.

Pentru bărbați, valorile cele mai bune ale colesterolului HDL sunt situate între 45 și 70 mg/dl. Pentru femei, valorile ideale ale colesterolului HDL sunt între 50 și 90 mg/dl.

Ce poți face pentru a crește HDL-ul până la valorile normale?

Multe persoane constată în urma analizelor că au colesterol mare (valoarea totală), iar fracția arată un LDL prea mare și un HDL prea mic. Iată ce se poate face pentru a scădea valorile unui colesterol total mare și ale unui LDL mare și pentru a crește în același timp valoarea colesterolului bun HDL:

Activitate fizică moderată sau intensă

Numeroase studii arată că mișcarea de intensitate moderată până la mare poate crește valoarea HDL-ului și, în plus, o poate scădea pe a LDL-ului. E bine ca pacientul să meargă mai mult pe jos sau să alerge, de exemplu, ori să meargă cu bicicleta. Înotul, yoga ori antrenamentul cu greutăți sunt la fel de bune, depinde de fiecare persoană ce fel de mișcare preferă să facă, în funcție și de orar și de alte posibilități. 

În orice caz, multe forme de mișcare nu costă nimic, deci nu e nevoie de investiții financiare. Important este ca persoana să își stabilească un obiectiv de cel puțin 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată pe săptămână sau 75 de minute pe săptămână de activitate de intensitate viguroasă.

Adoptarea unei alimentații potrivite

Pentru a crește nivelul de HDL și a-l scădea pe cel de LDL, se vor consuma mai multe legume, fructe, leguminoase, produse din făină integrală și pește și se vor evita sau se vor consuma mai rar, la ocazii, mezeluri, bucăți de carne grasă, lactate grase, prăjeli și produse de fast-food.

Pierderea kilogramelor în plus

Excesul de greutate este asociat în general cu un colesterol mare, ca valoare totală, de aceea este important să se ajungă la o greutate normală în funcție de înălțimea și vârsta unei persoane. O alimentație adecvată combinată cu mișcare efectuată regulat ajută la slăbit și apoi la menținere.

Dacă schimbările în stilul de viață nu funcționează, medicul va recomanda anumite medicamente pentru a regla valorile colesterolului.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Give Your Good Cholesterol a Boost
https://health.clevelandclinic.org/hdl-is-it-possible-to-raise-your-good-cholesterol-2/
Novel Insights From Human Studies on the Role of High-Density Lipoprotein in Mortality and Noncardiovascular Disease
https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/ATVBAHA.120.314050
Studiul „Novel Insights From Human Studies on the Role of High-Density Lipoprotein in Mortality and Noncardiovascular Disease”, apărut în Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology. 2021, https://doi.org/10.1161/ATVBAHA.120.314050, autori: Christian M. Madsen, Anette Varbo and Børge G. Nordestgaard


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0