Uleiul de pește lichid - recomandări și restricții

Uleiul de pește este bogat în acizi grași Omega-3, benefici pentru sănătatea organismului. Cei mai importanți acizi grași Omega-3 regăsiți în uleiul de pește sunt acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA). 

Cum acționează uleiul de pește?

O bună parte din beneficiile uleiului de pește vine din aportul de acizi grași Omega-3, asta deoarece corpul nu produce acizi grași Omega-3, deși are nevoie de ei. Acizii grași esențiali ajută la stoparea proceselor inflamatorii din organism, ceea ce explică de uleiul de pește reprezintă un tratament complementar foarte bun pentru afecțiuni inflamatorii ale pielii, precum psoriazisul sau pentru sindromul ochilor uscați. De asemenea, acizii grași Omega-3 sunt deosebit de eficienți în tratamentul anumitor afecțiuni cardiovasculare. 

Uleiul de pește: recomandări de consum 

Uleiul de pește este, de asemenea, recomandat în cazul angioplastiei. Cercetările sugerează că uleiul de pește poate reduce rata reblocării vaselor sanguine cu pâă la 45%, atunci când este administrat pentru cel puțin 3 săptămâni înaintea unei angioplastii și ulterior, timp de încă o lună după intervenție. În cazuri de ADHD la copii, uleiul de pește, potrivit unor cercetări preliminare, poate îmbunătăți atenția, funcțiile cognitive și comportamentul copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 13 ani. 

Uleiul de pește este recomandat ca tratament complementar în tratamentul tulburării bipolare. Acesta poate fi de folos deoarece ameliorează simptomele de depresie, dar nu și pe cele de manie, la persoanele care suferă de această afecțiune. 

Uleiul de pește este binevenit în cazul de tensiune arterială crescută ca urmare a consumului de ciclosporină, medicament utilizat în reducerea riscului de respingere a unui organ după transplant. Uleiul de pește previne creșterea tensiunii arteriale cauzate de acest medicament.  Uleiul de pește este, de asemenea, util în managementul și tratamentul osteoporozei. Mai multe cercetări atestă faptul că uleiul de pește, consumat în paralel cu un supliment pe bază de calciu, poate încetini scăderea densității osoase la persoanele care suferă de osteoporoză.  

În ceea ce privește psoriazisul, uleiul de pește s-a dovedit eficient în ameliorarea simptomelor, în special uleiul de pește lichid.  Nu în ultimul rând, uleiul de pește este util în ameliorarea simptomelor dismenoreei, crampele menstruale extrem de puternice. Consumat împreună cu un supliment pe bază de vitamina B12, acesta poate da rezultate foarte bune în managementul afecțiunii. 

Uleiul de pește: reacții adverse și restricții de consum 

De regulă, uleiul de pește lichid, consumat pe cale orală, este sigur și nu prezintă niciun pericol de consum, atât timp cât se respect doza indicată în prospect (3 grame sau mai puțin pe zi). Un consum mai ridicat de 3 grame poate avea efect anticoagulant și poate crește riscul de sângerare.  De asemenea, dozele ridicare de ulei de pește pot reduce activitatea sistemului imunitar, precum și abilitatea corpului de a lupta împotriva infecțiilor. Din acest motiv, este important ca doza de ulei de pește să fie stabilită împreună cu medicul curant. 

Printre cele mai cunoscute reacții adverse date de consumul de ulei de pește se numără:

  • Respirația urât mirositoare
  • Refluxul gastroesofagian
  • Starea de greață
  • Diaree
  • Iritații ale pielii
  • Sângerări ale nasului

Pentru a micșora riscul de reacții adverse, se recomandă ca uleiul de pește să fie consumat în timpul mesei sau imediat după masă.  Uleiul de pește este considerat sigur pentru consum și în cazul copiilor, începând cu vârsta de 9 luni. 

În ceea ce privește femeile însărcinate și pe cele care alăptează, uleiul de pește este considerat sigur pentru consum, acesta neafectând dezvoltarea fătului. Cu toate acestea, dacă femeia consumă mult pește, uleiul de pește nu trebuie consumat, în tandem, deoarece se poate ajunge ușor la supradozare, ale cărei efecte asupra fătului nu sunt cunoscute.  Uleiul de pește nu este recomandat la persoanele care suferă de boli ale ficatului, deoarece poate crește riscul de sângerare la persoanele cu ficat lezionat în urma afecțiunii. 

Persoanele care suferă de depresie trebuie să consulte medicul curant înainte de a consuma ulei de pește, deoarece în anumite cazuri acesta poate intensifica simptomele bolii. Diabeticii, la rândul lor, trebuie să discute cu medicul curant dacă este cazul să consume ulei de pește, pentru că acesta poate face gestionarea glicemiei mai dificilă. 

Persoanele hipertensive, precum și cele hipotensive, trebuie să consume cu grijă ulei de pește. Acesta poate scădea drastic nivelul tensiunii arteriale, ceea ce poate afecta în mod direct hipotensivii și poate impune probleme pentru cei care iau, deja, tratament de scădere a tensiunii arteriale.  În cazul persoanelor infectate cu virusul HIV sau care suferă de anumite afecțiuni ale sistemului imunitar, este important de reținut că dozele mari de ulei de pește pot scădea răspunsul sistemului imunitar în fața infecțiilor. Din acest motiv, consumul de ulei de pește poate fi problematic pentru persoanele care au, deja, un sistem imunitar slăbit. 

Persoanele care au un defibrilator implantat, pentru a controla aritmia, trebuie să consulte medicul înainte de a consuma ulei de pește, deoarece cercetările sugerează că uleiul de pește poate crește riscul de aritmie la pacienții cu defibrilator. Nu în ultimul rând, persoanele alergice la pește și/sau la fructele de mare nu ar trebui să consume ulei de pește, precum niciun alt supliment cu ulei de pește. Deși nu există cercetări concludente pe această team, este bine să alegi calea lipsită de pericole, pentru a evita un episode alergic neplăcut. 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mayo Clinic - Fish oil
https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-fish-oil/art-20364810
Mayo Clinic - Omega-3 in fish: How eating fish helps your heart
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-disease/in-depth/omega-3/art-20045614


 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0