Simptome in hiperglicemie

Hiperglicemia reprezintă creșterea nivelului de zahăr din sânge și poate să apară atât la pacienții care suferă de diabet de tip 1, cât și la cei diagnosticați cu diabet de tip 2.

Hiperglicemia poate fi de două tipuri:

  • Hiperglicemia stabilă – apare în momentul în care nivelul de zahăr din sânge depășește 130 mg/dL după ce pacientul nu mai mănâncă și nu mai bea nimic timp de cel puțîn 8 ore
  • Hiperglicemia postprandială – este denumită și hiperglicemia după masă și apare în primele 2 ore după ce pacientul a luat masa. Nivelul glicemiei în această situație depășește 180 mg/dL. Persoanele care nu suferă de diabet rareori au o glicemie mai mare de 140 mg/dL.

Hiperglicemia și diabetul

Majoritatea oamenilor experimentează o creștere a nivelului de zahăr din sânge după ce au mâncat o masă neobișnuit de copioasă, bogată în carbohidrați. Insulina este un hormon produs în pancreas care permite celulelor să folosească glucoza pentru a genera energie și pentru a funcționa normal. Când insulina este la un nivel prea scăzut sau este utilizată ineficient, se poate dezvolta diabet.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Există două tipuri de diabet: 

  • Diabetul de tip I - când organismul nu produce insulină. 
  • Diabetul de tip 2 - când organismul nu utilizează eficient insulina. Ca urmare, glucoza rămâne în sânge și circulă în organism.

Persoanele care sunt supraponderale sau care au obezitate și nu fac suficientă activitate fizică pot avea cantități mari de zahăr în sânge. Acest lucru poate reduce eficiența insulinei, oferindu-i mai multă glucoză decât poate procesa corpul, ceea ce duce la diabet de tip 2. Hiperglicemia apărută în mod frecvent poate afecta nervii, vasele de sânge, dar și organele. Această poate determina și apariția unor complicații.

În cazul pacienților care suferă de diabet de tip 2, hiperglicemia poate cauza o afecțiune care poate fi fatală denumită sindrom hiperglicemic hiperosmolar, afecțiune care presupune incapacitatea organismului de a procesa zaharurile.

Este foarte important că hiperglicemia să fie depistată în timp util, tratată și, pe termen lung, prevenită, pentru evitarea apariției complicațiilor.

Cauzele hiperglicemiei

Nivelul de zahăr din sânge poate să crească din următoarele motive:

  • Uiți să iei medicamentele pentru reducerea glucozei ori uiți să îți administreze insulină
  • Mănânci prea multe grame de carbohidrați în raport cu insulina administrată
  • Ai o infecție sau o boală, cum ar fi o gripă sau o răceală, care ar putea duce la stres și creșterea zahărului din sânge
  • Nu ai un stil de viață activ, nu mai practici sport
  • Te confrunți cu stres la locul de muncă, în viața cotidiană sau în relații, lucruri care pot elibera hormoni care mențin glucoza la niveluri ridicate în sânge.

Hiperglicemia la persoanele care nu au fost diagnosticate cu diabet este cunoscută sub numele de hiperglicemie nondiabetică. Poate apărea la persoanele care sunt grav bolnave, atunci când organismul răspunde la stres extrem cu modificări hormonale care afectează nivelul zahărului din sânge. 

Simptomele hiperglicemiei

  • Sete accentuată
  • Uscăciunea gurii
  • Dureri de cap
  • Probleme de concentrare
  • Vedere încețoșată
  • Nevoia accentuată de urinare
  • Oboseală
  • Scădere în greutate
  • Glicemia mai mare de 180 mg/dL
  • Confuzie
  • Dureri abdominale

Complicații ale hiperglicemiei

Când nivelul zahărului din sânge este constant ridicat din cauza diabetului, se pot dezvolta o serie de probleme de sănătate.  Complicațiile următoare sunt adesea efectele hiperglicemiei prelungite.

  • Infecții cutanate - poți fi mai predispus la infecții bacteriene și fungice, cum ar fi furuncule, iritații, mâncărime, piciorul atletului și pecingine. De asemenea, poți observa o vindecare îngreunată a rănilor de la nivelul pielii. 
  • Nervi afectați care pot cauza pierderea sensibilității de la nivelul picioarelor. Neuropatia periferică este lezarea nervilor la nivelul picioarelor și mâinilor, care duce la amorțeală, furnicături sau slăbiciune. Neuropatia autonomă afectează procesele automate din organism, cum ar fi controlul vezicii urinare, funcția sexuală și digestia. Alte tipuri de neuropatie sunt cea femurală, toracică, craniană sau focală.
  • Probleme de vedere - retinopatia diabetică provoacă leziuni ale vaselor de sânge din spatele ochiului, ducând la pierderea vederii și posibilă orbire. De asemenea, crește semnificativ riscul de glaucom și de cataractă.
  • Probleme renale - corpul nu poate suporta un nivel ridicat de cetone. Deși le-ar putea elimina prin urină, cetonele se pot acumula și face ca sângele să devină prea acid. Acest lucru poate duce la complicații, cum ar fi ketoacidoza diabetică (DKA).
  • Infecții vaginale
  • Disfuncții erectile
  • Probleme intestinale ori la nivelul stomacului

Cum să previi hiperglicemia

Hiperglicemia poate fi prevenită prin consumul limitat de carbohidrați, prin testarea în mod regulat a zahărului din sânge, prin hidratare și prin adoptarea unui stil de viață activ, din care sportul să facă parte.

În primul rând, dacă suferi de diabet și observi simptome ale hiperglicemiei, măsoară-ți glicemia și contactează-ți medicul. Acesta este singurul în măsură să îți ofere indicațiile potrivite pentru ține.

Alte sfaturi care pot fi de folos în prevenirea hiperglicemiei sunt:

Consumă mai multă apă

Apa ajută la eliminarea zahărului în exces prin urină, dar previne și deshidratarea așa că bea cel puțin 2 litri pe zi de apă, pentru a-ți menține hidratarea la parametri optimi.

Fă exerciții fizice, cu acordul medicului

Exercițiile fizice ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge. Totuși, în unele situații, efortul fizic poate să ridice chiar nivelul de zahăr din sânge așa că e mai bine să te consulți cu medicul tău. Ține cont că activitatea fizică folosește excesul de glucoză din sânge. Evită exercițiile fizice dacă ai hiperglicemie severă și depistezi cetone în urină. Exercițiile fizice descompun mai multe grăsimi și ar putea accelera cetoacidoza.

Adoptă un stil sănătos de viață

Încearcă să mănânci cât mai sănătos și mergi la un nutriționist care îți poate recomanda o dietă potrivită stării tale de sănătate. Dacă glicemia ta depășește valorile normale înseamnă că greșești undeva. Este esențial controlul porțiilor în timpul mesei și mai puține gustări - împreună cu monitorizarea calității și cantității carbohidraților. Acestea ajută la menținerea cantității de glucoză la un nivel pe care corpul îl poate suporta. Un nutriționist te va ajuta să stabilești un regim alimentar potrivit pentru tine.

Ia-ți medicamentele conform recomandărilor medicului

Nu sări peste medicamente sau insulină. Dacă observi tulburări, medicul tău îți poate recomanda o schimbare de tratament pentru a menține nivelul zahărului de sânge în parametri normali.

Gestionarea stresului

Ține cont că nivelurile ridicate de stres pot avea un impact asupra hormonilor și nivelurilor de zahăr din sânge. Este important ca persoanele cu diabet să găsească modalități de a gestiona stresul, cum ar fi prioritate somnului și încercând tehnici de relaxare, cum ar fi meditația.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0