Suplimente care te ajuta sa scazi glicemia daca ai diabet sau prediabet

Oamenii de știință au testat, de-a lungul timpului, mai multe suplimente nutritive diferite pentru a determina dacă acestea ajută sau nu la scăderea glicemiei.

De astfel de suplimente ar putea beneficia pacienții cu prediabet sau cei cu diabet, în special persoanele cu diabet de tip 2. Reține că suplimentele nutritive nu pot înlocui medicamentele pentru diabet prescrise de medicul tău specialist!

Vitamina D

Experții de peste Ocean spun că deficiența (carența) de vitamina D în organism este considerată un potențial factor de risc pentru diabetul de tip 2. Această vitamina poate îmbunătăți funcționarea celulelor beta-pancreatice, care produc insulină și care cresc răspunsul organismului la insulină.

În cadrul unui studiu, 72% dintre participanții cu diabet de tip 2 aveau deficit de vitamina D în organism, la începutul cercetării.

După 2 luni de cură, timp în care au luat suplimente de 4500 de IU de vitamina D, zilnic, atât glicemia "pe nemâncate", cât și hemoglobină glicata au avut valori îmbunătățite. 48% dintre participanți au avut o valoare a hemoglobinei glicate care a arătat un control bun asupra glicemiei.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Un alt studiu, din 2019, a constatat că vitamina D poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină, scăzând nivelurile de glucoză și riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Cercetătorii au examinat 680 de femei din Brazilia cu vârste cuprinse între 35 și 74 de ani și au descoperit că suplimentele de vitamina D cresc nivelul de glucoză. Expunerea regulată la soare a fost, de asemenea, legată de scăderea nivelului de zahăr din sânge.

Aloe Vera

Planta îi poate ajuta pe pacienții care încearcă să își scadă valorile glicemiei. Suplimentele sau sucurile făcute din frunzele de aloe vera ar putea ajută, spun studiile, la scăderea glicemiei și la scăderea hemoglobinei glicate (Hb A1c) în rândul pacienților cu prediabet sau cu diabet de tip 2.

O analiză ce a inclus 9 studii referitoare la pacienții cu diabet de tip 2 a arătat că suplimentele cu aloe (administrate pe o perioada de 4-14 săptămâni) a redus glicemia "pe nemâncate" cu până la 46,6 mg/dl și hemoglobină glicata cu până la 1,05%.

În mod similar, o altă revizuire a unor studii a arătat că aloe vera este deosebit de utilă la scăderea nivelului de zahăr din sânge pentru persoanele cu prediabet. Ca și în cazul celuilalt studiu, autorii au concluzionat că trebuie efectuate mai multe cercetări și studii clinice pentru a investiga beneficiile administrării de aloe vera pe cale orală.

Ginsengul american

S-a arătat că acesta scade glicemia de după masă cu aproximativ 20% în cazul persoanelor sănătoase și în cazul celor cu diabet de tip 2. Ginsengul american poate îmbunătăți răspunsul celulelor și poate crește secreția de insulină a organismului. 

Un studiu din 2018 care a inclus 39 de persoane cu diabet a constatat că planta, împreună cu fibrele, a ajutat la scăderea nivelului de zahăr din sânge pe parcursul a 12 săptămâni. Cu toate acestea, autorii au arătat clar că trebuie făcute mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine efectele acestui supliment pe bază de plante.

Aceasta a fost și concluzia autorilor unei revizuiri din 2014 a 16 studii diferite. Cercetătorii au analizat studii randomizate și controlate care au avut loc timp de o lună sau mai mult în rândul persoanelor cu și fără diabet. Cei care au folosit suplimente din plante de ginseng au constatat îmbunătățiri semnificative ale nivelului de zahăr din sânge în comparație cu grupurile de control.

Ia-l întocmai cum îți recomandă medicul tău și evita să îl combini cu medicamentele din clasa anticoagulantelor (pentru subțierea sângelui).

Scorțișoară

Suplimentele cu scorțișoară sunt făcute fie pe baza pudrei de scorțișoară (integrale), fie dintr-un extract. Multe studii sugerează că scorțișoara ajută la scăderea glicemiei și că îmbunătățește controlul diabetului.

Conform unui studiu din 2020, consumul zilnic de scorțișoară poate controla nivelul zahărului din sânge la persoanele cu prediabet. Cercetarea analizat efectul a trei doze zilnice de 500 de miligrame (mg) de scorțișoară pe parcursul a 12 săptămâni. La studiu au participat 54 de persoane, diagnosticate cu prediabet. 27 au primit suplimentul, iar restul un placebo. Cei care au primit placebo au avut un nivel mai mare de zahăr în sânge după o perioadă de fasting peste noapte, iar nivelurile au fost stabile la persoanele care au luat suplimentul. Cei care au primit scorțișoară au avut și o capacitate îmbunătățită de a metaboliza zahărul.

În cadrul unui alt studiu, persoane cu prediabet au luat 250 mg de extract de scorțișoară înainte de micul dejun și de cină, pe o perioada de trei luni, iar acestea au observat o scădere cu 8,4% a glicemiei "pe nemâncate".

Doza recomandată de extract de scorțișoară este de 250 mg, de două ori pe zi, înainte de mese. Întreabă-ți medicul dacă acest gen de suplimente te pot ajuta!

Acidul lipoic

Numit și acid alfa lipoic sau ALA, acesta este un compus asemănător vitaminelor și totodată un puternic antioxidant produs în ficat și care se găsește în unele alimente (de exemplu, în spanac, broccoli și carnea roșie). Când persoanele cu diabet de tip 2 au luat doze de 300 mg, 600 mg, 900 mg sau 1200 mg de acid lipoic, pe lângă tratamentul pentru diabet, pe o perioada de 6 luni, glicemia pe nemâncate și valoarea hemoglobinei glicate au scăzut pe măsură ce doză a fost crescută.

ALA poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină, însă trebuie să reținem că poate dura câteva luni până când pacientul observă aceste efecte. De asemenea, ALA poate proteja împotriva stresului oxidativ cauzat de glicemia mare. Respectă dozele recomandate de medic (acestea sunt, în general, cuprinse între 600 și 1200 mg, pe zi) și momentul în care acesta îți spune că trebuie să iei suplimentele.

Atenție!

Discută pe tema suplimentelor cu medicul tău specialist, în special dacă iei medicamente orale sau îți faci injecții cu insulină pentru diabet. Unele dintre suplimentele acestea pot avea interacțiuni cu medicamentele și pot crește riscul că glicemia să scadă prea mult (hipoglicemie). Nu încerca toate suplimentele odată.

Fiecare supliment nou se încearcă singur, nu în combinație cu altele. Verifică-ți glicemia în mod regulat, pentru a urmări orice fel de modificări apar în decursul a mai multe luni.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0