Scorțișoara menține glicemia la un nivel stabil în rândul celor cu prediabet [studiu]

Scorțișoara, un ingredient aromatic apreciat în întreaga lume, pare să aibă și virtuți terapeutice, mai ales pentru persoanele cu diabet. Așadar, cele mai recente cercetări sugerează faptul că scorțișoara ajută la reglarea indicelui glicemic din sânge, în rândul pacienților cu prediabet și poate, chiar, încetini procesul de progresie, din prediabet către diabet de tip 2, printr-un consum controlat și regulat de scorțișoară. Aceste descoperiri au fost obținute în urma unui studiu recent, publicat în Journal of the Endocrine Society, în iulie 2020.

Populația de persoane cu diabet și prediabet este extrem de numeroasă și, din păcate, în creștere. Se estimează că, numai în Statele Unite ale Americii, există aproximativ 90 de milioane de pacienți cu prediabet.

Prediabetul apare atunci când nivelul de zahăr din sânge este mai crescut decât normal și acest lucru poate duce la instalarea diabetului de tip 2, cunoscut și ca diabet zaharat. Identificarea unor strategii eficiente de prevenție împotriva progresiei dinspre prediabet către diabet de tip 2 este, și a fost mereu, o provocare pentru specialiști, dar una deosebit de importantă pentru populația largă.   

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Studiul, demarat pe o perioadă de 12 săptămâni, în cadrul Joslin Diabetes Center din Boston, demonstrează efectele benefice ale scorțișoarei adăugate în dieta pacienților cu prediabet, ajutând în menținerea unui nivel stabil al glicemiei în sânge. Descoperirile oamenilor de știință nu fac altceva decât să întărească necesitatea unor studii mai ample și mai îndelungate pentru a dovedi, fără echivoc, faptul că un consum controlat de scorțișoară poate reduce riscul dezvoltării de diabet de tip 2, în timp.   

Studiul american a fost realizat pe 51 de subiecți umani, având ca scop investigarea efectelor suplimentării cu scorțișoară a dietei pacienților cu prediabet. Așadar, participanții la studiu au primit fie 500 mg de scorțișoară, sub formă de supliment alimentar (capsulă), fie un comprimat placebo - pentru cei in grupa de control, pe care au trebuit să îl ia de 3 ori pe zi, de-a lungul a 12 săptămâni. 

Cercetătorii au descoperit, pe această cale, faptul că suplimentele cu scorțișoară au capacitatea de a scădea nivelul anormal de crescut de glucoză din sânge și să îmbunătățească răspunsul organismului la consumul de carbohidrați, ceea ce, de regulă, la persoanele cu prediabet, reprezintă o reală problemă. Scorțișoara a fost bine tolerată de către participanții la studiu și nu s-au remarcat efecte adverse specifice sau reacții secundare.

Oamenii de știință sunt încrezători că studiile viitoare pe această temă vor oferi mai multe informații grăitoare cu privire la beneficiile scorțișoarei pentru pacienții cu prediabet și diabet de tip 2 și speră ca aceste descoperiri să se alinieze cu strategiile de prevenție și de tratament a celor afectați de această boală.

Beneficiile cunoscute ale scorțișoarei

Scorțișoara este bogată în proprietăți medicinale, cunoscute de secole, de marile civilizații ale lumii. Un condiment deosebit de apreciat, scorțișoara se obține din scoarța interioară a copacului de scorțișoară, cunoscut și ca Cinnamomum. Primele atestări ale folosirii scorțișoarei merg până în Egiptul Antic, unde era deosebit de apreciată și considerată un cadou demn pentru regi și regine.

În zilele noastre, scorțișoara este disponibilă în orice supermarket și este accesibilă la preț, deoarece rata producției de pulbere de scorțișoară este foarte crescută. Scorțișoara este folosită în diverse rețete, dulci și sărate, în calitate de condiment și decor, dar poate fi utilizată în în infuzii de ceai.

Există două categorii de scorțișoară, și anume scorțișoară Ceylon și Cassia. Varianta Ceylon, mai scumpă și mai rară, este considerată scorțișoara veritabilă, în timp ce varianta Cassia este de larg consum și, desigur, mai accesibilă la preț.

Batoanele de scorțișoară se obțin prin secționarea scoarței de la baza arborilor de scorțișoară. Aceasta este curățată, apoi, iar părțile lemnoase sunt îndepărtate. Odată ce a fost uscată, batonul se rulează și se ambalează, pentru a fi dat spre comercializare. Batoanele de scorțișoară pot fi transformate, ulterior, în pulbere, pentru o utilizare mai facilă în rețete de prăjituri. 

Oamenii de știință sunt de părere că ingredientul din compoziția scorțișoarei care are efecte benefice asupra sănătății este cinnamaldehyde, componentul uleios din tulpina arborelui de scorțișoară, care este bogat în antioxidanți și susținerea creșterea ratei metabolice și întărirea sistemului imunitar.

Antioxidanții protejează corpul de stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi. Scorțișoara este bogată în antioxidanți puternici, din clasa polifenolilor, și este considerată un superaliment, din acest motiv, alături de oregano și usturoi.

De altfel, aportul de antioxidanți din scorțișoară este atât de puternic încât aceasta poate fi utilizată ca un conservant natural pentru alimente.Tot datorită concentrației ridicate de polifenoli, scorțișoara are puternic rol antiinflamator și susține organismul în lupta împotriva infecțiilor, precum și în procesul de reparare a țesuturilor afectate de răni, arsuri, infecții.

Cu toate acestea, în cazul persoanelor cu boli cronice, unde inflamația joacă un rol important, precum în osteoporoză, este important ca tratamentul convențional să nu fie înlocuit cu suplimente pe bază de scorțișoară, ci doar suplimentat. 

Un alt beneficiu important al scorțișoarei este faptul că ajută în reducerea riscului de afecțiuni cardiovasculare. Persoanele care suferă, deja, de boli de inimă, pot lua un supliment alimentar pe bază de scorțișoară.

La persoanele cu diabet de tip 2, 1 gram sau o jumătate de linguriță de scorțișoară pe zi poate fi un remediu deosebit de eficient, având în vedere și cele mai recente descoperiri. Nu în ultimul rând, scorțișoara poate ajuta în reducerea nivelului de colesterol LDL și a trigliceridelor, menținând, în același timp, colesterolul HDL la o rată stabilă. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Studiul Influence of cinnamon on glycemic control in subjects with prediabetes: a randomized controlled trial, publican în Journal of the Endocrine Society, în iulie 2020, autori: Giulio R Romeo,  Junhee Lee,  Christopher M Mulla,  Youngmin Noh, Casey Holden,  Byung-Cheol Lee
link:https://academic.oup.com/jes/advance-article/doi/10.1210/jendso/bvaa094/5870882 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0