Remisia diabetului de tip 2 - în ce condiții poate avea loc?
Remisia diabetului de tip 2 - în ce condiții poate avea loc?
Remisia diabetului de tip 2 - în ce condiții poate avea loc?
Remisia bolii la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 înseamnă că nivelul zahărului din sânge este sănătos, fără a fi nevoie ca persoana să ia medicamente pentru diabet. Cum se poate ajunge la remisie?
Remisia diabetului este o idee destul de nouă și nu se poate spune că există suficiente dovezi că poate fi permanentă. E bine de știut că, după o perioadă de remisie, diabetul poate reveni, motiv pentru care este important ca persoana diagnosticată cu această afecțiune să respecte indicațiile medicului curant legat de gestionarea bolii.
Cum se poate atinge remisia în cazul diabetului de tip 2?
Cele mai puternice dovezi existente sugerează că remisia diabetului de tip 2 se obține în principal prin scăderea în greutate cât mai curând posibil după diagnosticare. Dacă o persoană obeză este diagnosticată cu diabet, este posibil să intre în remisie dacă pierde suficient de mult în greutate (peste 15 kg) la scurt timp după diagnostic.
Există rapoarte despre persoane care au fost în remisie până la 15 ani. Cu toate acestea, e bine de știut că există întotdeauna posibilitatea ca nivelul zahărului din sânge să revină în intervalul de diabet. Remisia nu este deci ceva definitiv, ci trebuie ca pacientul să se străduiască să o mențină. Cel mai bun mod de a face acest lucru este să rămână la o greutate sănătoasă și să rămână activ.
Însă, chiar dacă nu duce la remisie, pierderea în greutate are multe beneficii pentru o persoană obeză. Pacienții cu obezitate prezintă un risc crescut de afecțiuni grave, cum ar fi atac de cord, accident vascular cerebral și anumite tipuri de cancer. Cercetările au arătat că pierderea a doar 5% din greutatea corporală poate să scadă tensiunea arterială și nivelul colesterolului, poate îmbunătățiți nivelul zahărului din sânge și, de asemenea, poate scădea necesitatea pentru anumite medicamente.
Dar nu toate persoanele care dezvoltă diabet de tip 2 au obezitate. Există și alți factori, cum ar fi vârsta, etnia și istoricul familial, care joacă un rol în riscul de diabet de tip 2. Acești factori influențează cât de bine funcționează ficatul și pancreasul și, de asemenea, locurile de pe corp în care se depozitează grăsimea. Dacă o persoană are o greutate suplimentară în jurul taliei, grăsimea se poate acumula în jurul unor organe importante, cum ar fi pancreasul și ficatul. Acest lucru face mai dificilă funcționarea corectă a acestor organe, ducând la diabetul de tip 2.
Cercetările sugerează că anumite diete pot contribui la remisia diabetului
Diabetul de tip 2 este cea mai răspândită formă de diabet la nivel mondial, iar dieta este recunoscută ca o parte esențială a tratamentului. Însă, legat de ce dietă ar trebui aleasă, studiile anterioare au raportat rezultate mixte.
Până în prezent, unele metode au dovedit că pot duce la remisia diabetului de tip 2:
- Un program intensiv de slăbire, bazt pe un nivel scăzut de calorii (850 pe zi). Atenție, însă, astfel de diete se urmează la recomandarea și sub supravegherea medicului! O persoană nu trebuie să consume zilnic, pe termen lung, mai puțin de 1200 de calorii.
- Un program de alimentație bazat pe dieta mediteraneeană sau pe o dietă săracă în carbohidrați. Dieta mediteraneeană susține evitarea zahărului, a ceralelor rafinate (pâine albă, paste albe, orez alb), a cărnii roșii, a grăsimilor animale și încurajează consumul de legume, leguminoase, fructe, cereale integrale și ulei de măsline.
Pentru a soluționa această lipsă de dovezi, o echipă de cercetători internaționali și-a propus să evalueze eficacitatea și siguranța dietelor cu conținut scăzut de carbohidrați și a celor cu conținut foarte scăzut de carbohidrați la persoanele cu diabet zaharat de tip 2, comparativ cu dietele de control (în mare parte cu conținut scăzut de grăsimi).
Astfel, pacienții cu diabet de tip 2 care urmează o dietă strictă, cu conținut scăzut de carbohidrați, timp de șase luni, pot prezenta rate mai mari de remisie în comparație cu alte diete recomandate, fără efecte adverse, sugerează un studiu¹ publicat în ianuarie 2021 în jurnalul academic The BMJ.
Cercetătorii recunosc că majoritatea beneficiilor s-au diminuat la 12 luni, dar spun că medicii ar putea lua în considerare dietele stricte cu conținut scăzut de carbohidrați pe termen scurt pentru gestionarea diabetului de tip 2, în timp ce monitorizează și ajustează medicamentele pentru tratamentul acestei afecțiuni după cum este necesar.
Constatările lor se bazează pe analiza datelor din 23 de studii randomizate care au implicat 1.357 de participanți. Dietele cu conținut scăzut de carbohidrați au fost definite ca fiind cele cu mai puțin de 26% calorii zilnice provenite din carbohidrați, iar cele cu conținut foarte scăzut de carbohidrați au fost definite ca având mai puțin de 10% calorii zilnice provenite din carbohidrați timp de cel puțin 12 săptămâni la adulți cu diabet de tip 2. Vârsta participanților a fost de la 47 până la 67 de ani.
Rezultatele au fost raportate la șase și la 12 luni și au inclus remisiunea diabetului (niveluri reduse de zahăr din sânge cu sau fără utilizarea medicamentelor pentru diabet), pierderea în greutate și calitatea vieții.
Pe baza dovezilor de certitudine scăzute până la moderate, cercetătorii au descoperit că pacienții care au urmat diete cu conținut scăzut de carbohidrați au atins rate mai mari de remisiune a diabetului la șase luni, comparativ cu pacienții cu dietele de control, fără evenimente adverse. Adoptarea acestor diete a contribuit la pierderea în greutate, la reducerea consumului de medicamente și la îmbunătățirea nivelului trigliceridelor la șase luni. Cu toate acestea, cele mai multe dintre aceste beneficii s-au diminuat la 12 luni, o constatare în concordanță cu analizele anterioare, iar unele dovezi au arătat o înrăutățire a calității vieții și a nivelurilor de colesterol la 12 luni.
Ca atare, oamenii de știință sugerează că medicii ar putea lua în considerare o dietă cu conținut redus de carbohidrați pe termen scurt pentru gestionarea diabetului de tip 2, în timp ce monitorizează și ajustează activ medicamentele pentru diabet, după cum este necesar. Aceștia concluziuonează că sunt necesare și alte studii pe termen lung, bine concepute, controlate caloric și randomizate, pentru a determina efectele acestei diete asupra pierderii în greutate susținute și a remisiei diabetului, precum și a mortalității cardiovasculare.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Diabetes UK - Diabetes Remission
https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/managing-your-diabetes/treating-your-diabetes/type2-diabetes-remission
The BMJ - Efficacy and safety of low and very low carbohydrate diets for type 2 diabetes remission: systematic review and meta-analysis of published and unpublished randomized trial data
https://www.bmj.com/content/372/bmj.m4743
1. Studiul „Efficacy and safety of low and very low carbohydrate diets for type 2 diabetes remission: systematic review and meta-analysis of published and unpublished randomized trial data”, apărut în BMJ, 2021; m4743 DOI: 10.1136/bmj.m4743, autori: Joshua Z Goldenberg et al.
Te-ar mai putea interesa și...