Este examenul oftalmologic anual absolut necesar pentru persoanele care sufera de diabet de tip 1?

Persoanele care sufera de diabet de tip 1 risca sa dezvolte o boala care poate provoca pierderea vederii, prin urmare, orientarile in materie de tratamente recomanda de mult timp examenele oftalmologice anuale.

 

Dar un nou studiu sugereaza ca aceasta recomandare adresata tuturor este costisitoare si ineficienta, deoarece persoanele care se confrunta cu un risc scazut ar avea nevoie de screening-uri mai putin frecvente, in timp ce persoanele care se confrunta cu un risc ridicat ar avea nevoie screening-uri mai frecvente. Retinopatia diabetica poate afecta tesutul sensibil la lumina din spatele ochiului si declansa pierderea totala a vederii, au explicat cercetatorii. Screening-ul poate depista aceasta boala inainte sa provoace daune ireparabile, dar nu toate persoanele care sufera de diabet se confrunta cu acelasi nivel de risc.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

 

„Spre exemplu, e posibil ca pacientii care nu sufera nicio schimbare sau schimbari minime si cu un nivel al glicemiei normal sa nu aiba nevoie de o examinare timp de 4 ani” a precizat autorul studiului dr. David Nathan. „Pe de alta parte, daca pacientul a dezvoltat deja boala, iar nivelul zaharului in sange nu este in intervalul recomandat, e posibil sa fie nevoit sa repete examenul oftalmologic dupa numai trei luni” a adaugat acesta. Nathan este directorul Centrului de Diabet si Centrului de Cercetari Clinice la Spitalul General Massachusetts din Boston.

 

 

Orientarile actuale recomanda un examen oftalmologic anual dupa trei pana la cinci ani de la diagnosticarea cu diabet de tip 1. Persoanele cu diabet nu mai produc insulina. Pentru a evalua recomandarea respectiva, cercetatorii s-au concentrat asupra persoanelor cu diabet de tip 1 (cu varsta intre 13 si 39 de ani) care s-au inscris la un studiu national privind diabetul, desfasurat la scara larga intre 1983 si 1989. Ultima analiza a curprins 24.000 de mii de examene oftalmologice realizate pe parcursul a 30 de ani ale aproximativ 1400 de persoane cu diabet de tip 1.

Retina pacientilor a fost examinata la fiecare sase luni pana in 1993, iar ulterior, in cadrul unui studiu de monitorizare, la fiecare patru ani pana in 2012. Vederea participantilor la studiu, statusul retinopatiei avansate si istoricul general al diabetului au fost monitorizate in medie aproape 29 de ani.

Oamenii de stiinta au stabilit ca acei participanti al caror nivel mediu al glicemiei era de 6% si care nu sufereau de retinopatie, puteau sa efectueze examenul oftalmologic anual doar o data la patru ani. Echipa de cercetare a concluzionat ca pacientii cu o forma usoara de retinopatie trebuiau examinati o data la trei ani. In schimb, pacientii cu o forma grava sau moderata de retinopatie ar trebui sa efectueze un examen oftalmologic la fiecare trei luni, respectiv la fiecare sase luni, dupa cum au raportat autorii studiului.

 

 
 

 

Si pacientii cu un nivel crescut al glicemiei (intre 8 si 10%) ar trebui sa fie examinati oftalmologic mai des, au recomandat cercetatorii. In medie, e posibil ca noile recomandari pentru persoanele care sufera de diabet de tip 1 sa reduca la jumatate examenele oftalmologice pe parcursul unei perioade de doua decenii. In consecinta, s-ar economisi in total 1 miliard de dolari, in acelasi timp, pacientii care se confrunta cu riscul cel mai ridicat ar beneficia de tratament in timp util, au precizat oamenii de stiinta.

Nathan a catalogat rezultatele ca „definitive”. Acesta sustine ca inca se dezbate „daca frecventa individualizata a examenelor oftalmologice va fi pusa in aplicare de medici” si monitorizata de pacientii cu diabet de tip 1. „Exista riscul ca medicilor sa le fie mai usor sa programeze un examen oftalmologic anual decat sa stabileasca un program individualizat, care ar fi mai greu de retinut de medici si pacienti” a recunoscut acesta. „Cu toate acestea, majoritatea medicilor si cabinetelor de oftalmologie folosesc programe pentru calculator, inclusiv programe cu reminder, pentru programari, asa ca acest potential obstacol nu ar trebui sa fie considerabil” a mai adaugat Nathan.

Courtney Cochran, director responsabil pentru relatiile cu media in cadrul American Diabetes Association - ADA (Asociatiei Americane de Diabet), a tinut sa sublinieze ca ADA a emis in februarie orientari actualizate privind screening-ul pentru retinopatie. Potrivit noilor recomandari, persoanele cu diabet de tip 1 ar trebui sa inceapa efectuarea de screening-uri anuale in termen de cinci ani de la diagnosticarea cu diabet. Dar pacientii care nu dezvolta retinopatie intr-un an sau doi ar putea sa „ia in considerare” optiunea unor examene oftalmologice mai putin frecvente. Cu toate acestea, ADA a mai declarat ca daca si atunci cand se depisteaza „orice forma” de retinopatie, screening-urile anuale devin obligatorii, in timp ce persoanele care sufera de retinopatie progresiva vor avea nevoie de screening-uri mai frecvente.

Dr. Jamie Rosenberg, autorul unui editorial care a insotit studiul, a sugerat ca noile recomandari reflecta „o tendinta de reducere a examenelor inutile de depistare a bolilor oftalmologice”. „Avantajul acestui nou protocol de screening ar fi reducerea semnificativa a costurilor suportate de sistemul de asistenta medicala, pe langa timpul economisit atat de pacienti, cat si de medici” a precizat Rosenberg, profesor asociat de oftalmologie clinica si stiinte vizuale la Albert Einstein College of Medicine (Colegiul de Medicina Albert Einstein) din New York.

Rosenberg a fost de acord ca programarile individualizate vor face mai dificila monitorizarea pacientilor. Dar „acest protocol nou de screening ar avea potential, daca s-ar asigura aderarea la programul de examinari.”

 

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0