Cum sunt afectați pacienții cu diabet de tip 1 de extremele glicemice?

Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 care au fost la un moment dat spitalizate pentru valori extreme ale glicemiei pot avea un risc de șase ori mai mare de a dezvolta demență ani mai târziu.

Diabetul zaharat este o afecțiune cronică în care pancreasul produce prea puțină insulină sau deloc. Bolnavii se pot confrunta fie cu hipoglicemie, fie cu hiperglicemie. Hipoglicemia înseamnă că nivelul zahărului din sânge este prea scăzut, ceea ce poate duce la pierderea cunoștinței. Hiperglicemia rezultă dintr-un deficit de insulină sau un nivel prea mare al zahărului din sânge și deshidratare.

Extremele glicemice la pacienții cu diabet de tip 1 pot duce la demență?

În urma unei cercetări¹ publicate în jurnalul medical Neurology, s-a constatat că persoanele cu diabet zaharat de tip 1 care sunt spitalizate cu glicemia foarte mică sau foarte mare pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta demență. Acest studiu a analizat evenimentele glicemice severe, care au fost definite ca episoade de zahăr din sânge ridicat sau scăzut care au necesitat o vizită la camera de urgență sau chiar spitalizare.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Pentru persoanele cu diabet zaharat, atât nivelurile mari de zahăr din sânge, cât și cele scăzute reprezintă urgențe și ambele extreme pot fi evitate în mare măsură. Cu toate acestea, atunci când apar, pot duce la comă, spitalizare și chiar deces. Odată cu progresele medicinei, persoanele cu diabet de tip 1 au o viață mai lungă decât în trecut, însă în acest mod sunt în pericol de afecțiuni precum demența. Astfel, oamenii de știință caută soluții pentru a le reduce potențialul risc de demență, iar una dintre metode este prin controlul nivelului de zahăr din sânge. 

Studiul de față a analizat 2.821 de persoane cu o vârstă medie de 56 de ani care aveau diabet de tip 1. Dintre acestea, 398 (adică 14%), au avut în trecut un nivel scăzut de zahăr în sânge; 335 (reprezentând 12%), au avut antecedente de glicemie foarte mare, iar 87 (respectiv 3%) au trecut prin ambele situații. Cercetătorii au urmărit participanții pe o medie de șapte ani pentru a stabili care dintre ei a fost diagnosticat cu demență.

Savanții au descoperit astfel că 153 de persoane, adică aproximativ 5%, au dezvoltat demență. După ajustarea în funcție de vârstă, sex și etnie, persoanele cu antecedente de glicemie foarte mică au avut un risc cu 75% mai mare de a dezvolta demență decât cele fără antecedente. Persoanele cu un nivel ridicat de zahăr din sânge au avut un risc de două ori mai mare de a dezvolta demență decât cele fără nivel mare al glicemiei.

Cât despre participanții la studiu care trecuseră prin ambele tipuri de evenimente (și glicemie foarte mică, și foarte mare) aceștia au avut un risc de șase ori mai mare de a dezvolta demență decât persoanele care nu trecuseră prin niciun astfel de eveniment.

Cercetătorii au analizat, de asemenea, ratele de incidență ale demenței. După ajustarea în funcție de vârstă, rata de incidență a demenței la persoanele cu spitalizări cauzate de glicemie foarte mică a fost de 26,5 cazuri la fiecare 1.000 de persoane-ani, comparativ cu 13,2 la persoanele fără. Anii-persoană iau în considerare numărul de persoane într-un studiu, precum și durata de timp petrecută în studiu. Rata de incidență a demenței la persoanele cu spitalizări pentru glicemie foarte mare a fost de 79,6 cazuri la fiecare 1.000 de ani-persoană, comparativ cu 13,4 la persoanele fără.

Pentru persoanele care au avut atât valori foarte crescute, cât și valori foarte scăzute ale zahărului din sânge în diferite momente, rata incidenței demenței a fost de 98,5 pentru fiecare 1.000 de ani-persoană, comparativ cu 12,8 pentru cei care nu aveau niciuna.

Potrivit autorilor studiului, constatările sugerează că expunerea la evenimente glicemice grave poate avea consecințe pe termen lung asupra sănătății creierului și ar trebui să fie o o motivație suplimentară pentru persoanele cu diabet să evite aceste valori extreme ale glicemiei pe parcursul vieții.

O limitare a studiului ar fi aceea că, pentru a fi considerați că au demență, a trebuit ca participanții să fie diagnosticați cu demență de către un furnizor de servicii medicale. Însă, deoarece multe cazuri de boală rămân nediagnosticate, acest lucru ar fi putut duce la subraportarea numărului de cazuri reale de demență. 

Cum se gestionează diabetul de tip 1?

  • Când te trezești, verifică-ți glicemia cât mai curând posibil. Acest lucru îți va oferi o idee despre cum a fost zahărul din sânge peste noapte și poți corecta imediat nivelul cu alimente sau cu insulină dacă este prea mare sau prea scăzut.
  • O parte importantă în gestionarea diabetului de tip 1 este începerea zilei cu un mic dejun sănătos. Un plan echilibrat pentru diabetul de tip 1 include de obicei alimente din fiecare grupă, cum ar fi fructe și legume, cereale integrale, proteine slabe și grăsimi sănătoase. De exemplu, ouă amestecate, fulgi de ovăz cu lapte cu conținut scăzut de grăsimi sau fructe și iaurt. Nu uita să îți testezi glicemia înainte și după fiecare masă, inclusiv micul dejun. În cazul în care conduci, glicemia trebuie verificată și înainte de a te urca la volan.
  • Este posibil să ai nevoie de o gustare la jumătatea dimineții pentru a-ți menține energia și glicemia: o mână de migdale, o bucată de brânză sau un măr.
  • Verifică glicemia înainte de prânz, care trebuie să fie tot o masă sănătoasă. Opțiunile bune includ o salată acoperită cu brânză de vaci și nuci sau hummus cu legume, Verifică din nou glicemia după ce mănânci.
  • Să rămâni activ este o parte importantă a gestionării diabetului de tip 1, mai ales că mișcarea regulată îți îmbunătățește și starea de spirit și poate reduce nivelul de stres. Ar trebui să faci 30 până la 60 de minute de exerciții moderate în majoritatea zilelor săptămânii. Glicemia se verifică înainte și după antrenament.
  • Cina se ia după o verificare a glicemiei, iar la finalul mesei, zahărul din sânge se verifică din nou. Idei bune de cină sunt puiul cu legume la grătar, supa de pui, somonul cu legume la cuptor, salata de quinoa și legume, pizza (cu blat de conopidă și ou), cu roșii, dovelecei și mozzarella.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Neurology - Association of Type 1 Diabetes and Hypoglycemic and Hyperglycemic Events and Risk of Dementia
https://n.neurology.org/content/97/3/e275
1. Studiul „Association of Type 1 Diabetes and Hypoglycemic and Hyperglycemic Events and Risk of Dementia”, apărut în Neurology, 2 iunie 2021, DOI: https://doi.org/10.1212/WNL.0000000000012243, autori: Rachel A. Whitmer et al.
Mayo Clinic - Type 1 Diabetes
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/type-1-diabetes/diagnosis-treatment/drc-20353017


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0