Retinopatia diabetică, speranțe noi de tratament

Un tratament potențial eficient pentru retinopatia diabetică a fost dezvoltat de un cercetător canadian.

Ce este retinopatia diabetică?

Retinopatia diabetică este o afecțiune cauzată de o degenerare a vaselor de sânge mici care hrănesc retina și care regresează anormal. Noile vase pot lăsa cicatrici pe retină și astfel pot obstrucționa vederea.

Există două etape principale ale bolii oculare diabetice: retinopatia diabetică neproliferativă (stadiul incipient al bolii oculare diabetice, în care se află mulți diabetici) și retinopatia diabetică proliferativă (stadiul mai avansat al bolii).

În retinopatia diabetică neproliferativă, mici vase de sânge se scurg, făcând retina să se umfle. Când macula se umflă, este vorba de edem macular, cel mai frecvent motiv pentru care persoanele cu diabet își pierd vederea. De asemenea, vasele de sânge din retină se pot închide (ischemie maculară). Când se întâmplă acest lucru, sângele nu poate ajunge la maculă. Uneori în retină se pot forma particule minuscule numite exsudate, care pot afecta vederea.

În retinopatia diabetică proliferativă, retina începe să crească noi vase de sânge (neovascularizare). Aceste vase noi și fragile sângerează adesea în corpul vitros. Dacă sângereraea este redusă, persoana vede câteva pete întunecate, dar dacă vasele sângerează mult, s-ar putea să blocheze complet vederea. Aceste noi vase de sânge pot forma țesut cicatricial, care poate duce la probleme cu macula sau la dezlipire de retină.

De multe ori, boala nu dă semnale în stadiile incipiente. Pe măsură ce retinopatia diabetică se înrăutățește, persoana începe să prezinte simptome precum: o vedere neclară, obturată de pete sau treceri de la vederea clară la cea neclară, observarea unor zone goale în câmpul vizual, vedere nocturnă slabă, estomparea culorilor din mediul înconjurător și, în cele din urmă, pierderea vederii. Simptomele retinopatiei diabetice afectează de obicei ambii ochi.

Strategiile de tratament pentru retinopatia diabetică poate varia în funcție de gravitatea bolii. Unii pacienți pot avea nevoie de tratament prompt, alții pot fi ținuți sub observație în condiții de siguranță, în funcție de capacitatea lor de a veni la examinări oculare frecvente. Tratamentele de primă linie actuale pentru retinopatia diabetică proliferativă și edemul macular diabetic sunt laserul și injectarea intravitroasă.

O singură injecție ar putea trata retinopatia diabetică

Lucrând în colaborare cu UNITY Biotechnology din San Francisco, dr. Przemyslaw Sapieha, directorul Neurovascular Eye Disease Research Unit la spitalul Maisonneuve-Rosemont, a concluzionat că numai cu o singură injecție ar fi posibil să se elimine grupurile de celule care contribuie la boala diabetică a ochilor, care afectează milioane de oameni și este principala cauză de orbire la adulții diabetici încă apți de muncă.

Una dintre principalele provocări în tratamentul retinopatiei diabetice este diferențierea vaselor de sânge sănătoase de cele deteriorate. Rezultatele cercetărilor¹ savantului canadian, publicate în februarie 2021 în jurnalul Cell Metabolism, arată că vasele de sânge anormale declanșează programe moleculare asociate cu îmbătrânirea accelerată, cunoscută în mod obișnuit ca senescență celulară. În 2016, dr. Sapieha și echipa lui au fost primii care au identificat senescența celulară ca proces de boală în retinopatia diabetică.

Studiul a identificat o țintă moleculară, BCL-xL, prezentă în vasele de sânge retiniene defecte. Medicamentul dezvoltat de UNITY Biotechnology folosește această țintă moleculară pentru a elimina selectiv vasul defect și pentru a permite astfel retinei să se repare singură.

Cum se poate preveni retinopatia diabetică?

Retinopatia diabetică este complicația oculară majoră asociată cu diabetul. Deși diagnosticată clasic pe baza anomaliilor microvasculaturii retiniene, retinopatia diabetică este acum recunoscută pe scară largă ca o boală neurovasculară.

În timp ce toți pacienții cu diabet sunt expuși unui risc crescut de boli oculare, inclusiv retinopatie diabetică, măsurile proactive și intervenția în timp util pot preveni sau întârzia pierderea ulterioară a vederii. Managementul sistemic al diabetului prin controlul combinat al glicemiei, tensiunii arteriale și nivelurilor serice de lipide rămâne cea mai importantă metodă de prevenire a apariției și progresiei retinopatiei diabetice. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Odată detectată boala, intervențiile chirurgicale și medicale, inclusiv fotocoagularea, vitrectomia sau injecția cu medicamente intravitrale pot ajuta la conservarea vederii. Cu toate acestea, rămâne evidentă necesitatea unor metode și terapii de detectare îmbunătățite care să permită diagnosticarea și tratamentul mai timpuriu.

Pe măsură ce prevalența diabetului la nivel mondial crește continuu, se preconizează că incidența retinopatiei diabetice care amenință vederea aproape se va tripla în următorii 40 de ani. Pentru pacienții diagnosticați cu diabet, cea mai importantă metodă de prevenire a complicațiilor vizuale, cum ar fi retinopatia, este controlul diabetului la nivel sistemic, prin reglarea glicemiei în primul rând.

Hipertensiunea este un alt efect sistemic bine cunoscut al diabetului, care poate necesita o intervenție specifică. Într-adevăr, deși există rapoarte contradictorii cu privire la beneficiile terapiilor antihipertensive, controlul combinat al glicemiei și al tensiunii arteriale s-a dovedit clar că întârzie semnificativ debutul și încetinește progresia retinopatiei diabetice.

Nivelurile serice de lipide au câștigat, de asemenea, o creștere a atenției pentru impactul lor potențial asupra pierderii vederii la pacienții cu diabet zaharat. Mai exact, dislipidemia și lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL) crescute s-au dovedit a fi semnificativ asociate cu formarea exsudatelor în retină.

Oricât de bine realizată, reglarea atentă a glicemiei, a tensiunii arteriale și a nivelurilor serice lipidice nu elimină potențialul de complicații ale vederii, demonstrând existența altor factori de risc. Diferite studii epidemiologice au arătat că bărbații fumători cu diabet de tip 1 au o prevalență mai mare a bolilor oculare.

De asemenea, a fost raportată o asociere între perturbațiile oculare și diagnosticul anterior de albuminurie sau nefropatie diabetică. Factorii de risc suplimentari includ pubertatea, sarcina și durata bolii. Prin urmare, este necesară o examinare consecventă pentru detectarea precoce a retinopatiei diabetice. 

Se recomandă ca pacienților cu diabet de tip 1 să li se facă o examinare oftalmologică mai cuprinzătoare la 3 până la 5 ani după diagnostic, în timp ce persoanele cu diabet de tip 2 trebuie să fie monitorizate imediat după diagnostic. Femeile care încearcă să conceapă ar trebui să facă un examen suplimentar înainte de concepție și în timpul primului trimestru. 

Deși cercetările continuă pentru dezvoltarea de noi opțiuni de tratament, optimizarea tehnicilor de screening este esențială pentru prevenirea pierderii vederii. Intervenția în timp util în faze specifice în progresia retinopatiei rămâne cea mai eficientă în conservarea vederii și întârzierea progresiei spre etape ireversibile dăunătoare.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Science Direct - Pathological angiogenesis in retinopathy engages cellular senescence and is amenable to therapeutic elimination via BCL-xL inhibition
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1550413121000115?via%3Dihub
1. Studiul „Pathological angiogenesis in retinopathy engages cellular senescence and is amenable to therapeutic elimination via BCL-xL inhibition”, apărut în Cell Metabolism (2021). DOI: 10.1016/j.cmet.2021.01.011, autori: Sergio Crespo-Garcia et al. 
American Academy of Ophtalmology - What Is Diabetic Retinopathy?
https://www.aao.org/eye-health/diseases/what-is-diabetic-retinopathy
NCBI - Diabetic Retinopath - Update on Prevention Techniques, Present Therapies, and New Leads
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4239702/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0