Cum iti poti ajuta parintii sau bunicii care sufera de diabet

Un diagnostic de diabet de tip 1 ori diabet de tip 2 poate afecta întreaga familie. Este important, chiar dacă nu ești tu cel care a fost diagnosticat cu această boală, ci un părinte sau un bunic, să fii alături de el și să comunici cu el cât de mult poți pentru a-i fi mai ușor să accepte diagnosticul și tratamentul.

Peste 400 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de diabet, majoritatea trăind în țări cu venituri mici și medii, iar 1,5 milioane de decese sunt direct atribuite diabetului în fiecare an, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Atât numărul de cazuri, cât și prevalența diabetului au crescut constant în ultimele decenii, din cauza alimentației cu multe grăsimi trans și animale și a stilului de viață mai mult sedentar.

În România, potrivit Studiului Național privind Prevalența Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezitățiii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei și Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR), prevalenţa diabetului zaharat la nivel naţional este de 11,6%, ceea ce înseamnă că aproximativ 2 milioane de români au această boală. Riscul de diabet crește odată cu vârsta și este mai des întâlnit în cazul bărbaților, mai arată studiul.

Dacă o persoană din familie a primit un diagnostic de diabet, e bine să îi fii alături pe cât se poate. Este posibil ca unii oameni să nu ia în tragic vestea că au diabet, să înceapă să urmeze tratamentul și să aibă o stare psihică bună, în timp ce alții pot resimți diagnosticul pus ca pe ceva care le schimbă viața total, să fie recalcitranți la terapie și să se deprime.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cum poți ajuta un părinte sau un bunic cu diabet? 

Îi poți fi sprijin persoanei dragi din viața ta care a fost diagnosticată cu diabet folosind internetul și alte surse (cărți, studii, rețete de regim) pentru a o ajuta să se informeze cu privire la această afecțiune și la modul în care o poate ține sub control. De asemenea, îi poți fi alături mergând cu ea la cabinetul medicului, ajutând-o să își procure medicamentele de pe rețetă sau oferindu-i idei despre preparatele culinare recomandate diabeticilor.

Controlul diabetului și noul val de informații primite odată cu confirmarea diagnosticului pot fi o adevărată provocare pentru oricine este nevoit să trăiască, de acum înainte, cu această afecțiune, așa că e bine să le amintești părinților sau bunicilor tăi că nu sunt niciodată singuri și că ești alături de ei, indiferent ce s-ar întâmpla.

În calitate de aparținător sau ca rudă apropiată a unei persoane care a fost diagnosticată cu diabet, probabil că observi zilnic cum unul dintre părinții sau bunicii tăi sunt afectați de această boală, cum stilul lor de viață se schimbă și cum regimul alimentar devine mai strict.

Fiind vorba de persoane dragi din familia ta, în acest moment probabil că îți dorești să eviți apariția unor complicații ale diabetului, care le pot pune viața în pericol părinților ori bunicilor tăi. De aceea, este important să te informezi și tu și apoi să îi ajuți pe ei, transmițându-le și explicându-le informațiile pe care este posibil să nu le înțeleagă. De exemplu, dacă ți se permite, poți merge cu ei la cabinetul medicului și îi poți ajuta să adreseze întrebări specialistului.

Respectarea tratamentului și a stilului de viață

Dacă un părinte sau un bunic a fost diagnosticat cu diabet zaharat, poate urma o perioadă extrem de copleșitoare pentru acea persoană și chiar pentru întreaga familie. Poate că bolnavul va avea multe întrebări și nelămuriri despre afecțiunea sa și despre ce impact va avea aceasta asupra vieții sale, de acum înainte sau poate că se va arăta frustrat de faptul că va trebui să ia medicamente sau să își schimbe stilul de a mânca.

Ajută persoana să înțeleagă importanța tratamentului

De aceea, e bine să le explici despre importanța regimului alimentar în diabet și despre cât de mult contează să respecte întocmai tratamentul medicamentos prescris de medicul specialist, pentru a nu dezvolta complicații ale diabetului și pentru a putea duce o viață cât mai normală în continuare, alături de cei dragi.

Fii alături de bolnav când e vorba de activități fizice

E bine să știi din start că e foarte posibil să dureze ceva vreme până când părintele ori bunicul tău va face față diagnosticului și îl va accepta, până când va învăța să țină boala sub control și până când va face modificările necesare în stilul de viață. 

De exemplu, poate că nu va vrea să facă mișcare, deși aceasta este esențială pentru gestionarea bolii. De aceea, propune-i să faceți în fiecare seară câte o plimbare de 30 de minute. În acest fel, va fi și activ fizic, și veți avea ocazia să și stați de vorbă pe îndelete.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Tocmai pentru că această perioadă de tranziție poate fi extrem de solicitantă pentru o persoană dragă diagnosticată cu diabet, este important că tu să o ajuți să se adapteze la acest nou mod de a trăi. În timp, oferindu-le părinților sau bunicilor sprijinul tău, vei observa că au devenit mai încrezători în propriile forțe și că pot face față provocărilor pe care diabetul le scoate la iveală.

Un diagnostic de diabet poate duce la depresie

Unul dintre cele mai dificile lucruri care se ivesc acum are legătură cu faptul că diabetul este o boală cronică pe toată durata vieții. Așa că este absolut normal ca persoana diagnosticată (fie că este unul dintre părinți, fie că e unul dintre bunici) să se simtă demoralizată și descumpănită, fie imediat după ce a primit acest diagnostic, fie chiar după ce a trecut un timp de când a aflat că suferă de această boală. 

Asocierea dintre diabet și depresie este recunoscută la scară largă, așa că este important să fii alături de cei dragi în aceste momente delicate și să fii atent la orice fel de simptome care pot indica un episod depresiv. 

Depresia are nevoie să fie adresată

Dacă persoana este apatică, nu mai e interesată de lucruri care îi plăceau, refuză să mai socializeze, iar această situație durează de mai multe săptămâni, adună mai multe rude și prieteni dragi ei și stați de vorbă împreună, spunându-i că, în primul rând, poate conta pe voi să o ajutați să treacă prin boală, iar în al doilea rând, că, respectând indicțiile medicului, va observa că se simte mai bine și că vă puteți bucura împreună de viață. 

Dacă intervenția voastră nu are efect, încurajați persoana să discute doar cu unul dintre voi, cu care simte că poate vorbi complet sincer sau să meargă la câteva ședințe de consiliere terapeutică pentru a învăța să accepte traiul cu această boală.

Fiecare pacient reacționează diferit

Fiecare pacient este diferit, iar modul în care bolnavul și familia fac față diagnosticului poate varia, în funcție de anumite nevoi și nu numai. Este posibil să descoperi că părinții ori bunicii tăi învață destul de repede să facă față provocărilor diabetului și că acest diagnostic nu are un impact major asupra vieții lor de zi cu zi. 

Sau, din contra, este posibil să îți spună că boala le-a dat viața complet peste cap, că nimic nu mai este la fel ca înainte și că le este tot mai greu să facă față. De aceea, este esențial să fii alături de ei, să le amintești că și tu te poți informa pentru ei și că le poți transmite mai departe și explica acele informații pe care poate nu le înțeleg.

Ce trebuie să mănânce o persoană cu diabet?

O problemă spinoasă pentru un bolnav de diabet poate fi regimul alimentar pe care trebuie să-l urmeze. Dacă vorbim de o persoană obișnuită să mănânce mulți carbohidrați (pâine, cartofi, dulciuri), îi poate fi extrem de greu ca, odată cu primirea diagnosticului de diabet, să accepte faptul că de acum înainte va trebui să-și numere carbohidrații. Sau, bolnavul poate cădea în cealaltă extremă, și să nu vrea să mai mănânce mai nimic de teamă că îi va crește glicemia.

Din acest motiv, împreună cu medicul curant, e bine să îi explici cât mai clar părintelui sau bunicului diagnosticat cu diabet că e nevoie doar de ceva reorganizare a alimentației pentru a contribui la ținerea sub control a glicemiei. 

  • Legumele și fructele trebuie consumate zilnic, dar se va pune accentul pe sortimente cu indice glicemic scăzut. Poți printa o listă cu indicele glicemic al alimentelor ca bolnavul să știe exact despre ce este vorba.
  • Pâinea albă, pastele și orezul cresc mult glicemia, de aceea trebuie înlocuite cu sortimente integrale.
  • Pacientul poate consuma liniștit carne și ouă, dar e bine să fie sortimente slabe, nu cu grăsimi, mai mult fierte sau coapte decât prăjite. La fel, poate consuma lactate degresate și care să nu conțină zahăr adăugat și pește. 
  • Diabeticul poate mânca grăsimi sănătoase (ulei, nuci, semințe, avocado).
  • Ce trebuie eliminate sunt produsele cu zahăr. Biscuiții, chipsurile, ciocolata, prajiturile, înghețata și băuturile zaharoase sunt bogate în calorii și cresc nivelul de zahăr din sânge, așa că, dacă persoana dorește să mănânce dulce, se vor alege alternative pentru acestea (deserturi preparate cu îndulcitori naturali fără calorii).

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
British Diabetic Association – Diabetes and your emotions
https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/life-with-diabetes/emotional-issues
Aegis Living - Four Tips for an Elderly Parent Diagnosed with Diabetes 
https://www.aegisliving.com/resource-center/four-tips-for-an-elderly-parent-with-diabetes/
WHO - Diabetes
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/diabetes
Pub Med - Prevalence of diabetes mellitus and prediabetes in the adult Romanian population: PREDATORR study
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25850521/
Studiul „Prevalence of diabetes mellitus and prediabetes in the adult Romanian population: PREDATORR study”, apărut în  Diabetes. 2016 May;8(3):336-44. doi: 10.1111/1753-0407.12297. Epub 2015 May 6, autori: Maria Mota et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0