De ce este alcoolul interzis pacientilor cu hepatita C

Hepatita C este o afectiune a ficatului, declansata de infectia cu virusul hepatic C. Odata infectat cu acest virus hepatic, pacientul este expus la ciroza, afectiune care pune viata acestuia in pericol.

Ficatul este un organ care are multe functii importante, una dintre acestea fiind cea de detoxifiere a sangelui. Atunci cand consumi alcool, ficatul lucreaza intens pentru a il elimina din organism. Consumul de alcool poate dauna insa celulelor ficatului. Inflamatia indelungata a ficatului si distrugerea celulelor hepatice conduc catre ciroza. Prin limitarea sau evitarea consumului de alcool, efectele nocive pe care acesta le are asupra ficatului pot fi anulate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Aparitia cirozei hepatice are doua principale cauze: hepatita de tip C si consumul de alcool. Atunci cand acesti doi factori apar in acelasi timp, predispozitia pentru ciroza este foarte mare.  

Un pacient care duce un stil de viata sanatos si care urmeaza un tratament recomandat de medic nu prezinta risc de aparitie a unor complicatii a hepatitei C, adica nici de ciroza intrucat boala evolueaza incet daca este tinuta sub tratament.

Consumul de alcool insa grabeste evolutia bolii si creste riscul de ciroza in cazul pacientilor diagnosticati cu hepatita de tip C. Alcoolul cauzeaza inflamatie la nivelul ficatului, iar ficatul infectat cu virusul hepatic este deja inflamat. Totodata, consumul de alcool determina si acumularea tesutului cicatricial pe ficat, adica aparitia fibrozei hepatice.

Un studiu publicat in anul 1997 de catre oamenii de stiinta de peste Ocean a scos la iveala faptul ca 50 de grame de alcool pe zi cauzeaza aparitia cirozei intr-un timp destul de scurt.

Un alt studiu, facut de catre specialistii francezi pe 6.600 de pacienti diagnosticati cu hepatita C, a dovedit ca ciroza a aparut la 35% dintre pacientii care erau consumatori de alcool si numai la 18% dintre pacientii care nu consumau alcool deloc.

 

 

Alcoolul si tratamentul pentru hepatita C

Alcoolul nu grabeste numai evolutia hepatitei de tip C, insa interactioneaza si cu tratamentul pentru aceasta afectiune, reducand efectele pe care acesta le are.

In cazul tratamentului pe baza de interferon pentru hepatita C, alcoolul este complet interzis. Abstinenta este esentiala pentru ca tratamentul sa fie eficient, asa ca pacientii care au probleme cu alcoolul ar trebui sa renunte la aceasta dependenta pentru a se putea vindeca.

Daca ciroza s-a intalat deja si pacientul asteapta un transplant de ficat, alcoolul este complet interzis de catre cadrele medicale.

Testele imunologice au demonstrat ca alcoolul are abilitatea de a determina inmultirea si extinderea virusului hepatic C la nivelul ficatului. Oamenii de stiinta de la Universitatea din Philadelphia au scos la iveala faptul ca alcoolul agraveaza infectia cu hepatita C si influenteaza si tratamentul pentru aceasta afectiune hepatica. Asadar, chiar si consumatorii ocazionali de alcool au mai mult de suferit de pe urma virusului hepatic C.

Consumul de alcool dupa tratamentul pentru hepatita C

In cazul in care ai suferit de hepatita C si ai urmat un tratament, iar analizele scot la iveala faptul ca virusul hepatic C a fost complet eliminat, trebuie sa stii ca alcoolul trebuie in continuare evitat.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0