Cum estompam petele generate de soare la nivelul tenului

Expunerea la radiațiile ultraviolete (UV) fără protecție solară poate cauza apariția unor pete mai închise la culoare, care pot dispărea odată cu bronzul, dar care pot, totodată, să rămână pe piele și ani la rând.

Pentru a preveni apariția acestor pete, dar și pentru a reduce riscul de arsuri solare ori cancer de piele, alte probleme apărute în urma expunerii la radiațiile UV, medicii dermatologi recomandă să se folosească o loțiune de plajă cu factor de protecție de cel puțin 30. O asemenea loțiune de plajă acționează precum o barieră la nivelul pielii, care blochează radiațiile ultraviolete, împiedicându-le să pătrundă în piele.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Dacă te-ai pricopsit deja cu pete cauzate de soare, poți folosi o serie de remedii la îndemână care depigmentează pielea, eliminând complet aceste pete maro inestetice.

Nu ignora petele maronii cauzate de soare

Este important să cunoști toate semnele de pe pielea ta, inclusiv pe cele de pe față, pentru a determina dacă o formațiune este nouă, se dezvoltă sau se modifică în vreun fel - ceea ce ar putea fi un semn al cancerului de piele. Însă dincolo de alunițele de pe piele, reține că este foarte posibil, din cauza expunerii la soare, să îți apară pete maronii pe ten și pe alte zone.

Petele solare de pe față sau acele hiperpigmentari cu formă neregulată sunt cauzate de expunerea la soare. A nu se confunda cu petele roșii de pe piele. Aceste pete maronii arată, de regulă, precum niste pistrui, însă tind să fie mai mari. După timpul petrecut la soare, producția de melanină din celulele pielii noastre tinde să exagereze, în încercarea de a combate daunele produse de radiațiile UV/UVB.

Când o celulă produce melanină în exces, ea face ca zona aceea să arate mai întunecată la culoare, formându-se astfel o pată solară pe piele. Primul pas, deci, în tratarea petelor cauzate de expunerea la soare începe cu prevenția: limitează expunerea la razele soarelui și aplică pe piele o loțiune cu protecție solara și nu uita să porți o pălărie cu boruri late, pentru a-ți proteja fața și fruntea.
Soluții pentru a combate aceste pete solare sunt și peelingul chimic și anumite proceduri cu laser care pot fi efectuate în cabinetul medicului dermatolog. Procedurile de acest gen pot să ajute la estomparea petelor maronii de pe ten, însă în farmacii există și unele produse dermatocosmetice, care se aplică local și care "corectează" pigmentul pielii.

Ce trebuie să știi despre melasmă

Aceasta este o condiție ce rezultă de pe urma dereglărilor hormonale normale ce au loc în organism, iar aceste tulburări pot fi cauzate de numeroși factori, începând de la sarcină și până la contraceptive. Când melasma este cauzată de sarcină, medicii se referă la acest sindrom folosind termenul "cloasma". În sarcină, apar pe fata și pe gât niște zone sau pete mai mari, în care pielea este pigmentată și are o culoare mai închisă.

Tratamentele cu laser sunt uneori recomandate pentru a trata melasma, însă în unele cazuri, ele pot agrava pigmentarea pielii. Alte tratamente prescrise de medicii dermatologi se bazează pe diferite combinații de substanțe.

Nu există un tratament "unic" și universal pentru melasmă, deoarece nevoile pacientului cu aceste pete pe ten sunt diferite, în funcție de tipul și de severitatea daunelor de la nivelul pielii, în funcție de pigmentul pielii și de ce fel de proceduri poate tolera pacientul. Dacă ai melasmă, cel mai bine este să te programezi la medicul dermatolog, pentur un plan de tratament care este personalizat în funcție de nevoile pielii și de tipul de îngrijire necesară pentru tenul tău.

Petele de bătrânețe pot fi și ele estompate

"Petele de bătrânețe" sau acele pete maronii similare cu pistruii apar pe pielea expusă la soare, ca rezultat al vârstei și al expunerii la radiațiile UVB ale soarelui. Uneori mai sunt numite - în mod total eronat - pete hepatice sau pete de la ficat, însă medicii dermatologi subliniază că aceste pete maronii nu au nicio asociere cu acest organ. Petele de bătrânețe sunt în general benigne, însă din cauza aspectului lor variabil, pot face că un cancer de piele să fie mai dificil de depistat.

Dacă ai astfel de pete maronii generate "de bătrânețe", cel mai bun mod prin care le poți trata este să faci tot ce îți stă în putință pentru a le evita: redu expunerea la soare și aplică întotdeauna o cremă sau o loțiune de calitate, cu factor de protecție solară. Opțiuni de tratament pentru așa-numitele "pete de bătrânețe" sunt numeroase:
•   creme pe bază de hidrochinonă, care se aplică local - acestea reprezintă prima opțiune de tratament pentru melasma; se aplică pe piele și funcționează prin faptul că deschide pielea la culoare.
•   produse pe bază de acid azelaic, precum acestea - medicul dermatolog ți le poate recomanda pentru a ajuta la deschiderea la culoare a zonelor cu melasmă;
•   vitamina C din unele fructe citrice poate să ajute, deschizând pielea la culoare;
•   retinoizi 
•   alte opțiuni - procedurile cu laser și criochirurgia, care se efectuează în cabinetul medicului dermatolog, pot fi de ajutor în cazul persoanelor cu melasmă; alte proceduri folosite pentru melasmă sunt peelingul chimic, microdermabraziunea, tratamentul cu laser și altele.
•   produse pe bază de tretinoin, precum acestea - și corticosteroizi - pentru a spori deschiderea nuanței pielii, medicul dermatolog poate prescrie un al doilea medicament; în unele cazuri, este vorba de o combinație de mai multe medicamente sub formă de cremă.

Remedii pete maronii pe piele cauzate de soare

Până ajungi la medic, poți încerca aceste remedii naturale pentru a scăpa de petele pe piele:

Zeamă de lămâie 

Aciditatea din sucul natural de lămâie are capacitatea de a decolora pielea pătată. Întrucât este foarte acidă, nu aplica zeamă de lămâie pe pielea uscată ori arsă de soare. Stoarce zeama de lămâie, înmoaie o dischetă demachiantă în ea, apoi folosește dischetă pe post de compresă. După câteva minute, poți îndepărta compresa cu zeamă de lămâie. Repetă operațiunea zilnic, preț de o săptămână. Dacă apar reacții sau iritații, întrerupe folosirea acestui remediu natural. Cel mai indicat ar fi să discuți cu medicul tău dermatolog ori cu o cosmeticiană înainte de a încerca această soluție pentru estomparea petelor maronii cauzate de soare.

Coaja de pepene roșu

Pepenele are efecte calmante asupra pielii, o hidratează, este bogat în conținutul de vitamine, însă are și capacitatea de a depigmenta ușor pielea. Folosește interiorul cojii de pepene, cu care âți vei masa pielea preț de câteva minute. Repetă procedura o dată la 2 zile și rezultatele se vor vedea în timp.

Oțetul de mere 

Aciditatea este cea care face și din oțetul de mere un aliat valoros împotriva petelor cauzate de soare. Pentru a-i spori eficiența, folosește-l împreună cu lămâia. Amestecă o jumătate de linguriță de oțet de mere cu o jumătate de linguriță de piure din lămâie (pune pulpa de lămâie în blender pentru a obține piure de lămâie). Aplică pasta pe petele de pe piele și las-o să acționeze peste noapte. Dimineața, clătește tenul. Repetă operațiunea în fiecare seară, preț de șase săptămâni.

Vitamina E uleioasă

Această vitamina deschide nuanța pielii, așa că poate fi și ea folosită pentru a estompa petele cauzate de expunerea la radiațiile UV. Aplică vitamina E uleioasă direct pe pete și las-o să acționeze câteva minute. Clătește apoi și repetă procedura de două ori pe zi.

Aloe vera 

Și gelul de aloe vera este eficient pentru estomparea petelor cauzate de soare. Acesta are proprietăți curative, așa că va contribui și la repararea pielii după expunerea la soare. Pentru îndepărtarea petelor de pe față, aplică aloe vera seara, la culcare, și lasă-l să acționeze până dimineața.
 
Pentru îndepărtarea acestor pete inestetice cauzate de soare poți apela și la proceduri cosmetice precum peelingul chimic ori crioterapia facială. Medicul dermatolog este cel în măsură să îți recomande cea mai buna soluție pentru cazul tău.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Academy of Dermatology - https://www.aad.org/public/diseases/color-problems/melasma#treatment
American Society for Dermatologic Surgery - Laser Resurfacing for Sun-damaged
https://www.asds.net/skin-experts/skin-treatments/laser-resurfacing/laser-resurfacing-for-sun-damaged
American Academy of Dermatology Association - How to fade dark spots in darker skin tones
https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-secrets/routine/fade-dark-spots
 
 
 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0