Dermatoscopia in evaluarea nevilor

Dermatoscopia este o tehnica utilizata de dermatologi pentru o mai buna evaluare a formatiunilor cutanate, inclusiv nevi melanocitari, dar si cancere de piele. Aceasta evaluare este neinvaziva si netraumatica, folosind o lumina speciala si un sistem de lupe pentru a vedea detalii de structura de la nivelul formatiunilor evaluate.

Dermatoscopia a devenit esentiala pentru investigarea oricarei formatiuni care se afla pe piele, intrucat aceasta tehnica ofera mult mai multe detalii legate de aspectul leziunilor decat se pot obtine vizual, in cursul examenului clinic. Astfel, in numeroase cazuri, ea orienteaza mult mai bine medicii catre stabilirea unui diagnostic.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Probabil cea mai importanta calitate a dermatoscopiei este ca poate face diferenta intre formatiuni pigmentare benigne (nevi melanocitari, keratoze seboreice pigmentare) si formatiuni pigmentare maligne (melanom, carcinom bazocelular pigmentar). Iar aceasta diferenta este deosebit de important a fi facuta atunci cand leziunile maligne sunt in stadii incipiente, pentru a nu amana diagnosticul. Astfel, efectuarea unei dermatoscopii in stadiile incipiente ale unui melanom, poate fi chiar salvatoare de viata, intrucat poate evidenta anumite caracteristici de malignitate ce nu pot fi vazute cu ochiul liber.

Dermatoscoapele utilizate in practica dermatologica sunt de mai multe feluri, cele “de mana”, portabile, si cele digitale, care sunt conectate la un calculator cu softuri speciale. Dermatoscopia digitala permite pozarea imaginilor dermatoscopice, stocarea acestor imagini, si evaluarea comparativa a acestora la diferite momente de timp. Astfel, aceste dermatoscopii seriate efectuate de-a lungul timpului leziunilor cu risc, pot surprinde timpuriu aparitia unei modificari maligne. Noile generatii de dermatosoape digitale au incorporate softuri speciale ce permit calcularea unor scoruri de risc pentru fiecare alunita investigata.

De asemenea, softuri speciale pot realiza o cartografiere a tuturor alunitelor de la nivelul unor regiuni ale corpului sau chiar de la nivelul intregului corp. Aceste cartografieri sunt recomandate in special persoanelor care au numerosi nevi, de obicei peste 50-100. Prin cartografieri seriate la diferite momente de timp se va surprinde aparitia unor formatiuni noi, care probabil ar fi fost greu de remarcat in faze incipiente la o persoana care are atat de numerosi nevi. Orice leziune depistata ca fiind nou-aparuta va beneficia de dermatoscopie, investigatie care va orienta daca este vorba de o alunite obisnuita sau o leziune cu caractere de atipie sau chiar de malignitate.

Vrei sa afli ce risc de cancer de piele ai, in functie de culoarea pielii tale, numarul de alunite de pe corp, istoricul familial si multi alti factori? Completeaza aici chestionarul nostru de doar 2 minute si daca rezultatul indica un risc mediu sau crescut, iti oferim o consultatie gratuita la medicul dermatolog sau un dispozitiv Sun Meter, cu ajutorul caruia iti poti monitoriza mai atent expunerea la soare, pentru a diminua riscurile!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sun Meter este un dispozitiv inteligent, foarte usor de folosit, care iti permite sa cunosti nivelul de radiatii ultraviolete la care ai fost expus in timpul unei zile. Produsul este disponibil in doua variante, plasture si bratara, rezistente la apa si transpiratie si trebuie purtate pe tot parcursul zilei, pe piele sau pe haine. Culoarea acestora se modifica in functie de cantitatea radiatiilor acumulate, de la galben spre roz, semnaland momentul in care ar trebui sa aplici mai multa crema cu factor de protectie solara sau chiar sa renunti la expunere si sa te acoperi sau sa te retragi la umbra.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0