Reguli dietetice pentru pacientul obez

O dietă nesănătoasă, alături de lipsa activității fizice, reprezintă factori de risc majori pentru o serie de afecțiuni cronice, printre care și obezitatea.

Pentru a combate obezitatea, pacientul trebuie să își schimbe stilul de viață definitiv. În primul rând, dieta acestuia trebuie să sufere modificări. Apoi, activitatea fizică trebuie introdusă în rutina zilnică – în prima fază se recomandă minimum 30 de minute de sport pe zi, iar pe măsură ce pacientul capătă antrenament, perioada se va prelungi.

Recomandări legate de dietă pentru cei care se confruntă cu obezitatea

Iată ce reguli dietetice ar trebui să respecte pacientul obez, începând din momentul în care se hotăraște să își rezolve problema cu greutatea:

Fără zahăr

Renunță la consumul de zahăr, dar și de îndulcitori artificiali, care pot fi la fel de dăunători ca zahărul, pentru sănătate, dar și pentru siluetă

Limitează consumul de sodiu 

Încearcă să adaugi cât mai puțină sare în mâncare.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Consumă mai multe fibre

Fibrele instaurează sațietatea, ajutând pacientul obez să își potolească nevoia de a mânca, dar prevenind totodată și apariția poftelor. Un alt avantaj al consumului de fibre constă în faptul că acestea mențin colonul sănătos, susținând totodată digestia. Studiile făcute în domeniu arată că obezitatea crește riscul de cancer colorectal, atât din cauza unei diete sărace în fibre, cât și din cauza dietei hipercalorice bazată pe alimente procesate.

Consumă fructe și legume

Mănâncă mai multe legume și fructe, nu numai pentru că sunt bogate în fibre, ci și pentru că acestea conțin o cantitate mare de vitamine, minerale și aminoacizi esențiali pentru o greutate sănătoasă. Evită însă sucurile de fructe, care de multe ori conțin o cantitate mare de zaharuri ce implică un aport caloric mare. Bea mai degrabă apă.

Ai grijă la carbohidrați și grăsimi

Renunță la produsele sărace în grăsimi, care au tendința de a fi foarte bogate în carbohidrați. Mai degrabă, mănâncă alimente care conțin grăsimi sănătoase, însă în cantități limitate.

Păstrează un program regulat de mese

Nu sări peste micul dejun, dar nici peste o altă masă din zi. Acest obicei activează răspunsul organismului la foame, încetinind astfel metabolismul și favorizând acumularea grăsimilor în exces. Un studiu făcut pe aceasta temă a arătat că femeile care consumă cereale integrale la micul dejun își mențin silueta mai ușor decât cele care nu obișnuiesc să mănânce dimineața.

Mănâncă puțin și des

Adesea oamenii au senzația că trebuie să mănânce mai rar dacă vor să slăbească. Ei bine, acesta este un mit. Ideal ar fi să manancam mai des, însă cantități mai mici, astfel încât să ne accelerăm metabolismul. Atunci când mâncăm o singură masă, poate două, pe zi, nu numai că avem tendința de a mânca mai mult și mai nesănătos, însă ne încetinim totodată metabolismul.

 

 

Ce alimente să eviți dacă dorești să combați obezitatea

  • Carbohidrații simpli sau rafinați (făina albă, orezul, pâinea albă, pastele, prăjiturile, gustările procesate)
  • Băuturile alcoolice
  • Sucurile carbogazoase întrucât determină pH-ul sângelui să devină acid
  • Mezelurile sau alte alimente care conțin nitrit de sodiu (crenvusti, cârnați, bacon)
  • Uleiurile hidrogenate sau parțial hidrogenate (care conțin grăsimi trans) ce se regăsesc în alimentele procesate, în preparatele prăjite, dar și în preparatele de tip fast-food
  • Consumul excesiv de cofeină

Alte ponturi de ajutor ce pot fi folosite în paralel cu dieta:

  • Practică sport zilnic – ideea e ca organismul să consume mai multe calorii decât îi oferi prin alimentație
  • Odihnește-te suficient – deprivarea de somn încetinește metabolismul, de aceea persoanele care nu se odihnesc cum trebuie au adesea probleme cu greutatea
  • Apelează la un nutriționist, pentru că acesta îți poate concepe un plan alimentar ce te va ajuta să slăbești fară să te înfometezi sau să îți pui sănătatea în pericol
  • Apelează la ajutorul unui psihoterapeut daca ai tendința de a mânca pe fond emoțional – terapia cognitiv comportamentală te poate ajuta să iți rezolvi problemele alimentare

Ce alimente să incluzi în dieta ta

Pentru persoanele care au un obiectiv personal de a scădea în greutate sau pentru cele care vor să-și mențină greutatea, aceste alimente pot ajuta:

Ouă 

Deși un consum mai mare de ouă poate crește nivelul colesterolului LDL la unele persoane, ouăle sunt unul dintre cele mai bune alimente pe care să le consumi dacă dorești să atingi sau să îți menți o greutate mai sănătoasă. Între 7-12 ouă pe săptămână s-a dovedit a fi sigur pentru multe persoane.

Frunze verzi 

Acestea includ varza kale, spanacul, varza, varza elvețiană și alte câteva. Acestea conțin fibre și nutrienți care te mențin sătul și hidratat. Frunzele verzi sunt bogate în vitamina K, care poate interacționa cu medicamentele, cum ar fi anticoagulantele.

Legume crucifere 

Acestea includ broccoli, conopida, varza și varza de Bruxelles. Ca și alte legume, sunt bogate în fibre și tind să fie incredibil de sățioase. Mai mult, aceste tipuri de legume conțin cantități decente de proteine. De asemenea, sunt foarte hrănitoare și conțin compuși care pot reduce riscul de a dezvolta cancer.

Fasolea și alte leguminoase 

Acestea pot fi benefice pentru pierderea în greutate. Printre acestea se numără lintea, fasolea neagră, fasolea roșie dar și altele. Aceste alimente tind să fie bogate în proteine și fibre, care sunt doi nutrienți care promovează sațietatea.

Cartofi și alte legume rădăcinoase 

Acestea conțin o gamă incredibil de diversă de nutrienți - un pic din aproape tot ceea ce ai nevoie. Sunt deosebit de bogate în potasiu, un nutrient pe care majoritatea oamenilor nu îl consumă suficient. Potasiul joacă un rol important în gestionarea tensiunii arteriale.

Despre prevalența obezității

Obezitatea se măsoară frecvent prin indicele de masă corporală (IMC). Potrivit nomogramelor, un index normal este situat între 18,5 și 24,9. Indexul situat peste 25 și până în 29,5 identifică un surplus ponderal, în vreme ce indexul peste 30 înseamnă obezitate.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Aproximativ 20% din populația lumii este obeză. Caracterul epidemic al obezității în țările industrializate reprezintă o preocupare serioasă din punct de vedere social și al sănătății. În anumite țări dezvoltate, între 50% și 65% din totalul populației sunt supraponderali sau obezi, ceea ce înseamnă că doar 1/3 dintre oameni au o greutate corporală normală.

Obezitatea este al șaselea cel mai important factor de risc în ceea ce privește numărul de decese în lume. În 1997, OMS a declarat oficial că obezitatea este o afecțiune cronică care necesită tratament, favorizează dezvoltarea altor boli și este legată de o mortalitate crescută. În plus, Departamentul de Sănătate din Regatul Unit prevede că, dacă se menține tendința de creștere a obezității, până în 2050, durata medie de viață a bărbaților se va reduce cu cinci ani. Potrivit OMS, în regiunea europeană, numărul persoanelor obeze este de trei ori mai mare decât în urmă cu 20 de ani, iar Polonia se află pe primul loc în Europa.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursa foto: Shutterstock
“Body weight loss, reduced urge for palatable food and increased release of GLP-1 through daily supplementation with green-plant membranes for three months in overweight women” - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24993695/ 
Obesity and Overweight: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight 
Diet and exercise in management of obesity and overweight - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24251706/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0