Conopida si efectele ei pentru sanatate

Înrudită cu broccoli, varza și ridichea este și conopida, o legumă pe care o consumăm în special în mâncăruri gătite și în salate. Este delicioasă și sub formă de piure, supă-cremă sau smoothie, și este tolerată inclusiv de copii și bătrâni.

Ce nutrienți conține conopida?

Poate nu știai, dar conopida este unul dintre cele mai sănătoase alimente pe care le poți avea în frigider. Conține o combinație unică de substanțe active, care îi conferă proprietăți curative pentru multe afecțiuni. Conopida are în compoziție, printre altele, vitaminele B1, B2, B3, B6 și B9, acizi grași Omega-3, vitamina K, vitamina C, fosfor, potasiu și mangan, dar și mulți fitonutrienți. Este cunoscută și ca un puternic antioxidant.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Vitamina C susține sistemul imunitar, pe când vitamina K este benefică pentru coagularea corectă a sângelui și ajută la menținerea sănătății oaselor. Și calciul este vital pentru a avea oase sănătoase.

Potrivit unui studiu recent, atât vitamina K, cât și calciul influențează într-un mod pozitiv prognosticul în caz de osteoporoză și densitatea minerală osoasă scăzută 1. Potrivit Departamentului de Agricultură din SUA (USDA), o conopidă de mărime medie conține aproximativ 146 de calorii, 29 de grame de carbohidrați, 1,6 grame de grăsimi, 12 grame de fibre, 11 grame de zahăr, 11 grame de proteine și 176 mg de sodiu.  

Ce beneficii are consumul de conopidă?

Detoxifică și combate cancerul

Conopida este ca o baghetă magică atunci când vine vorba despre menținerea celulelor sănătoase din organism. Ne ajută să eliminăm toxinele, să combatem radicalii liberi, curățând toate sistemele și toate organele de efectele nocive ale mediului și alimentației.

Detoxifierea cu ajutorul conopidei este benefică pentru sistemul digestiv, în special pentru colon și rinichi. Eliminând factorii nocivi care pot deregla digestia, conopida este de ajutor în constipație, diaree, indigestie sau arsuri gastrice. Are și capacitatea de a distruge multe dintre bacteriile care cauzează probleme digestive.

Cât despre cancer, conopida acționează împotriva acestor afecțiuni cu ajutorul sulforafanului. Această substanță a fost supusă multor studii, în urma cărora s-a descoperit că poate încetini dezvoltarea tumorilor prin oprirea înmulțirea celulelor canceroase.

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că compușii fenolici, flavonoidele, vitamina C și clorofilele, care au o activitate antioxidantă ridicată, scad riscul de a dezvolta multe boli netransmisibile și mai multe tipuri de cancer.

 

Are proprietăți antiinflamatorii

Aceste efecte benefice ale conopidei se observă în special în cazul bolilor cardiovasculare. Substanțele active mențin sănătatea arterelor, împiedicând îngroșarea sau rigidizarea acestora. Datorită proprietăților antiinflamatorii, conopida împiedică formarea cheagurilor de sânge, susține circulația sangvină către creier și celelalte organe din corp, însă are și capacitatea de a regla tensiunea arterială și nivelul colesterolului. În plus, conopida conține alicină, o substanță care aparent scade riscul de accident vascular cerebral și de agravare a unor afecțiuni cardiovasculare cronice.

Bogată în fibre, proteine și colină

O cană de conopidă îți asigură aproximativ 30% din necesarul de fibre și proteine pentru o zi întreagă.  Aportul crescut de fibre alimentare te ajută să îți menții greutatea, dar în același timp scade incidența dezvoltării mai multor boli cronice care pot pune viața în pericol. 

Un aport consistent de fibre are un rol important și pentru digestie, cât și pentru sănătatea inimii ori prevenirea cancerului, potrivit unui studiu mai vechi. Poți adăuga o cană de conopidă ca garnitură, alături de 100 de grame de pește la cuptor sau o poți combina cu piept de pui și sos de muștar pentru o salată răcoritoare. Un astfel de meniu este ideal pentru masa de prânz sau după un antrenament la sală.

Colina, una dintre vitaminele din complexul B, este importantă pentru dezvoltarea neuronală și pentru menținerea sănătății creierului. Aportul de colină este important pe tot parcursul vieții, fiindcă susține oxigenarea creierului, buna funcționare a atenției și dezvoltarea memoriei. La vârste înaintate, colina împiedică apariția unor afecțiuni neurologice degenerative și acționează ca un tonic pentru activitatea cerebrală.

Te ajută să îți menții greutatea

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), consumul de fructe și de legume cu conținut scăzut de calorii și renunțarea la produsele bogate în calorii poate ajuta la pierderea în greutate. Așa cum am văzut, conopida este bogată în fibre, care dau senzația de sațietate, iar aportul ridicat de fibre este asociat cu o greutate corporală semnificativ mai mică, potrivit unui studiu publicat recent 2.

Cu mai puțin de 30 de calorii per ceașcă, conopida este un aliment cu conținut scăzut de calorii, fiind utilă mai ales persoanelor care vor să piardă în greutate sau care vor să-și mențină silueta filiformă. 

Scade riscul de boli cardiovasculare

Așa cum am menționat mai sus, fibrele țin la distanță afecțiunile inimii. Cercetările publicate în 2017 arată că fibrele alimentare pot stimula sănătatea cardiovasculară. O dietă săracă în nutrienți de calitate favorizează apariția multor boli de inimă, iar specialiștii dau asigurări că putem reduce acest risc dacă consumăm legume cu valoare nutritivă ridicată. Mai multe cercetări au arătat că un aport mai mare de legume crucifere, inclusiv conopidă, scade riscul de boli de inimă, defect septal atrioventricular, boală cardiacă ischemică, accident cerebrovascular, accident vascular cerebral ischemic și hemoragie intracerebrală 3.

Reduce riscul de boli cronice

Așa cum am menționat mai sus, în compoziția conopidei se găsesc substanțe fitochimice bioactive, care pot reduce riscul de boli cronice. Printre aceste substanțe benefice se numără glucozinolații, substanțele fenolice, flavonoidele și antioxidanții, așa cum se arată într-un studiu recent 4.

Consumul de conopidă este limitat în principal la florile plantei, care sunt albe. Însă, oamenii de știință spun că și tulpina și frunzele conopidei, ar putea fi, de asemenea, o sursă valoroasă de compuși bioactivi. S-a descoperit că frunzele de conopidă sunt bogate în substanțe fitochimice. În plus, potrivit unui alt studiu recent, cea mai mare capacitate antioxidantă se găsește în frunzele de conopidă 5.

Ține cancerul la distanță

În toate legumele crucifere, precum și în conopidă, se găsesc glucozinolați, substanțe chimice care conțin sulf și care sunt de vină pentru aroma puternică a acestor legume. Potrivit specialiștilor, glucozinolații pot ajuta la protejarea împotriva mai multor forme de cancer. 

Amână efectele îmbătrânirii

Glucorafanina este un glucozinolat care face parte din compoziția conopidei și un precursor al sulforafanului fitochimic (SFN). Acesta din urmă protejează împotriva daunelor cauzate de expunerea neprotejată la soare și oferă numeroase beneficii pentru piele, atunci când este inclus în produsele anti-îmbătrânire, potrivit unui studiu recent 6

Ce efecte adverse are conopida

Dacă te numeri printre persoanele cu probleme cu tiroida, încearcă să nu consumi mănânce cantități excesive de conopidă și de varză. Acestea legume împiedică absorbția de iod de către organism, care este necesar pentru glanda tiroidă. Însă, specialiștii spun că este destul de dificil să consumi o cantitate atât de mare de conopidă, pentru a fi în pericol. O atenție deosebită trebuie să acorde și persoanele cu sindrom de colon iritabil (IBS) și boala Crohn, întrucât Conopida este bogată în FODMAP (oligo-, di-, monozaharide și polizaharide fermentabile). Cei care au aceste afecțiuni pot observa că după ce consumă alimente bogate în FODMAP, inclusiv conopidă, se confruntă cu simptome intense. 

Susține sistemul imunitar

Vitamina C, prezentă într-o mare măsură în conopidă, se găsește și în citrice, ardei gras, căpșuni. Toate aceste fructe și legume sunt de ajutor în susținerea sistemului imunitar. Așa cum arată un studiu din 2020, o alimentație bogată în vitamina C întărește sistemul imunitar și scade riscul de îmbolnăviri 7

Cum se consumă conopida

Potrivit unei cercetări din 2019, conopida proaspătă nefiartă este bogată în  conținutul de compuși care susțin sănătatea și activitatea antioxidantă 8. Prin fierbere, se diminuează concentrațiile de glucozinolați, polifenoli totali și flavonoide, în comparație cu cele ale conopidei nefierte sau gătite la abur. Rezultatele unui studiu mai vechi arată că compușii din conopidă care susțin sănătatea sunt afectați semnificativ de diferite metode de gătire. Cantitățile de polifenoli și de flavonoide totale care se găseau în conopida nefiartă au fost mai mari decât cele din extractele fierte și gătite la abur. 

Cea mai mare activitate antioxidantă a fost observată la conopida nefiartă. De aceea, specialiștii spun că ar fi indicat să se gătească conopida la abur, decât să fie fiartă, pentru a minimiza pierderea de glucozinolați la depozitarea, prelucrarea și gătirea legumelor crucifere.

Ce trebuie să știi despre alergia la conopidă

Sunt rare cazurile când conopida a provocat reacții alergice, însă trebuie menționat faptul că acele persoane care sunt sensibile la alte legume din familia Brassica (cum ar fi varza și broccoli) pot reacționa și la conopidă.De altfel, persoanele diagnosticate cu febra fânului din cauza polenului se pot confrunta cu sindromul de alergie orală atunci când consumă conopidă crudă. Printre semnele care anunță un sindrom de alergie orală se numără: mâncărime sau umflare în jurul gurii și, rareori, anafilaxie.

Urticaria și dificultățile de respirație sunt simptome care anunță anafilaxia, o situație care poate pune viața în pericol. Dacă crezi că ești alergic la conopidă, evită preparatele pe bază de conopidă.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „The combined effect of vitamin K and calcium on bone mineral density in humans: a meta-analysis of randomized controlled trials”, Journal of Orthopaedic Surgery and Research, 2021, Liyou Hu, Jindou Ji, Dong Li, Jing Meng & Bo Yu
https://josr-online.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13018-021-02728-4
2 Studiul „Carbohydrate quality and human health: a series of systematic reviews and meta-analyses”, The Lancet, 2019, Andrew Reynolds et al.
https://www.thelancet.com/article/S0140-6736(18)31809-9/fulltext
3 Studiul „Cardiovascular health benefits of specific vegetable types: a narrative review”, Nutrients. 2018; Blekkenhorst L, Sim M, Bondonno C, et al.
https://www.mdpi.com/2072-6643/10/5/595
4 Studiul „Variation in the accumulation of phytochemicals and their bioactive properties among the aerial parts of cauliflower”. Antioxidants. 2021; Drabińska N, Jeż M, Nogueira M.
https://www.mdpi.com/2076-3921/10/10/1597
5 Studiul „Variation in the Accumulation of Phytochemicals and Their Bioactive Properties among the Aerial Parts of Cauliflower”, Antioxidants (Basel). 2021 Oct, Natalia Drabińska, Maja Jeż, Mariana Nogueira
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8533432/
6 Studiul „Broccoli or sulforaphane: is it the source or dose that matters? ”Molecules. 2019; Yagishita Y, Fahey JW, Dinkova-Kostova AT, Kensler TW.
https://www.mdpi.com/1420-3049/24/19/3593
Northwestern Medicine  Myths About Diet and Your Thyroid
7 Studiul „The Long History of Vitamin C: From Prevention of the Common Cold to Potential Aid in the Treatment of COVID-19”, Front Immunol. 2020 Oct 28, Giuseppe Cerullo, Massimo Negro, Mauro Parimbelli, Michela Pecoraro, Simone Perna, Giorgio Liguori, Mariangela Rondanelli, Hellas Cena, Giuseppe D'Antona
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33193359/
8 Studiul „Bioactive Compounds and Antioxidant Activity of Cauliflower According to Heat Treatment Method (P06-074-19)”, Curr Dev Nutr. 2019 Jun, Eun-Sun Hwang
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6576256/
U.S. Department of Agriculture - Cauliflower, raw
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169986/nutrients


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0