Mâncatul compulsiv, consecință a micșorării chirurgicale a stomacului - cum să îl combați

În urma intervenției chirurgicale de micșorare a stomacului, poate să apară nevoia emoțională de a mânca – iată de ce apare, dar și cum să combați această problemă!

Chirurgia bariatrică micșorează stomacul și astfel reduce nevoia fizică de a mânca, însă nu are niciun impact asupra nevoii emoționale. De multe ori, pacientul este stresat în urma operației de micșorare a stomacului și astfel are tendința de a mânca pe fond emoțional, pentru a calma stările de neliniște, anxietatea și depresia.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Este adevărat că micșorarea stomacului reduce nevoia de a consuma alimente în cantități mari, însă aceasta nu schimbă factorii care au determinat îngrășarea: jobul stresant, problemele de familie, stima de sine scăzută sau alte situații similare.

Cercetările sugerează că tulburările de alimentație și comportamentele alimentare problematice sunt frecvente la cei care solicită o intervenție chirurgicală bariatrică. Iar acest lucru se întâmplă, probabil, pentru că aceștia s-au angajat în diete repetate, care pot fi un precursor al tulburărilor alimentare. Tulburările existente pot avea un impact semnificativ asupra rezultatelor operației.

Din păcate, cercetătorii consideră că tulburările de alimentație și comportamentele alimentare problematice sunt probabil minimizate sau subraportate de către pacienții care aleg să se supună acestor proceduri. Aceștia se pot teme că nu li se va aproba intervenția chirurgicală dacă recunosc o tulburare de alimentație sau o alimentație dezordonată. 

Tulburarea de alimentație compulsivă, care se caracterizează prin episoade în care se consumă cantități mari de alimente în timp ce se simte scăpat de sub control, este cea mai frecventă tulburare de alimentație raportată la pacienții care solicită o intervenție chirurgicală bariatrică. Unele studii sugerează că un diagnostic de tulburarea de alimentație compulsivă înainte de operație este asociat cu simptome de tulburare alimentară după operație și cu o pierdere mai mică în greutate sau o mai mare recădere în greutate.

Majoritatea criteriilor pentru chirurgia bariatrică se concentrează pe faptul că pacientul trebuie să aibă un corp peste o anumită dimensiune (măsurată prin indicele de masă corporală, IMC). În plus, să aibă un istoric de încercări eșuate de pierdere în greutate și să nu aibă contraindicații psihologice, care nu sunt bine definite. Este posibil ca simptomele tulburărilor de alimentație să nu fie evaluate în mod adecvat.

Pentru a înțelege de ce nevoia de a mânca persistă uneori și după micșorarea stomacului, trebuie să înțelegi diferența dintre nevoia fizică de a consuma hrană și nevoia emoțională.

Nevoia fizică de a mânca apare în mod fiziologic, natural, și se instalează treptat, pe măsură ce trec orele de la ultima masă. Poți mânca o porție mică de mâncare și te vei sătura. Pe de altă parte însă, nevoia emoțională de a mânca este declanșată de un factor psihologic – aceasta se instalează subit, declanșează pofte specifice și te face să mănânci porții mari de mâncare, fără să simți că te saturi cu adevărat.

Tulburări de alimentație după operația de chirurgie bariatrică

Tulburările de alimentație după o intervenție chirurgicală bariatrică sunt dificil de evaluat și pot fi insuficient raportate. Complicațiile intervenției chirurgicale pot include probleme medicale și simptome care pot imita comportamentele sau simptomele tulburărilor de alimentație, cum ar fi vărsăturile, constipația și scăderea apetitului.

Pacienții care au suferit o operație de chirurgie bariatrică experimentează schimbări anatomice și fiziologice care le modifică semnificativ dieta și comportamentele alimentare. Ca urmare, consumul unei cantități obiectiv mari de alimente într-o singură ședință, așa cum este necesar pentru un diagnostic de tulburare de alimentație compulsivă, poate fi fizic imposibil, cel puțin pentru o perioadă de timp după operație.

Astfel, criteriile de diagnostic existente pentru tulburările de alimentație ar putea să nu reflecte în mod adecvat prezentarea observată la pacienți după o intervenție chirurgicală bariatrică. Este posibil ca pacienții să nu îndeplinească din punct de vedere tehnic criteriile pentru o tulburare de alimentație compulsivă chiar dacă sunt evaluați, și chiar dacă au o patologie alimentară semnificativă din punct de vedere clinic. Astfel, criteriile de diagnostic existente pentru tulburările de alimentație ar putea să nu reflecte în mod adecvat prezentarea observată la pacienții după o intervenție chirurgicală bariatrică. Este posibil ca pacienții să nu îndeplinească din punct de vedere tehnic criteriile pentru o tulburare de alimentație chiar dacă sunt evaluați, chiar dacă au o patologie alimentară semnificativă din punct de vedere clinic. Prin urmare, ratele de prevalență raportate ale tulburărilor de alimentație în populația care a suferit o intervenție chirurgicală post-bariatrică pot fi artificial de scăzute.

Strategii care te ajută să combați mâncatul compulsiv după intervenția de micșorare a stomacului:

Exerciții de respirație

Fă câteva exerciții de respirație atunci când simți că foamea sau o poftă specifică se instalează. Inspiră lin și adânc preț de câteva secunde, apoi expiră treptat. După ce faci aceste exerciții de respirație, bea puțină apă, cu guri mici, și îți vei reveni.

Menține-ți timpul ocupat

Fă-ți de lucru cu tot soiul de activități care să te mențină ocupat – poate fi vorba despre proiecte DIY, despre dans, exerciții fizice sau te poți uita la un film pentru a estompa nevoia emoțională de a mânca.

 

 

Ieși la plimbare în natură.

De multe ori, nevoia compulsivă de a mânca apare din cauza stresului, așa că o plimbare relaxantă poate estompa această nevoie.

Încearcă aromaterapia 

Anumite arome pot reduce stresul, relaxându-te și făcându-te să uiți de nevoia incontrolabilă de a mânca. Printre aceste arome se numără cea de lavandă, de lămâie sau de grepfruit.

Scrie într-un jurnal 

Menține evidența momentelor în care foamea atacă și vei reuși astfel să faci o asociere între momentele în care apare foamea emoțională și activitățile desfășurate. În acest fel, vei învăța să reduci factorii declanșatori ai nevoii emoționale de a mânca.

Fă-ți un orar fix al meselor

Nu mânca niciodată în afara orelor stabilite. Așadar, dacă trebuie să mănânci la ora 12 și ți se face foame la 11, te vei abține pănă când va veni ora mesei. Respectând un asemenea program, îți vei învăța atât stomacul, cât și creierul, că mănânci numai în anumite momente, iar în restul timpului te abții.

Mergi la un psiholog pentru consiliere.

Terapia cognitiv-comportamentală te va ajuta să identifici problemele care te fac să mănânci compulsiv și totodată îți va oferi strategii eficiente de modificare a tiparelor mintale incorecte. Tot psihologul te poate ajuta și să treci peste traumele provocate de intervenția chirurgicală.

Chirurgia bariatrică reduce dimensiunile stomacului și te ajută să controlezi mai ușor cantitatea de alimente consumate, însă dacă tu mănânci câte puțin, însă încontinuu și mai faci și alegeri greșite, kilogramele în plus nu vor dispărea. Învață să îți ții foamea sub control și astfel vei putea câștiga pe termen lung lupta cu kilogramele.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time. 
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“CHARACTERIZATION OF EATING DISORDERS AFTER BARIATRIC SURGERY: A CASE SERIES STUDY” - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3596455/  
”Bariatric Surgery and Eating Disorders” - https://www.hopkinsmedicine.org/news/publications/psychiatry_newsletter/hopkins_brainwise___winter_2015/bariatric_surgery_and_eating_disorders 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0