Cum combati instantaneu poftele care iti pun silueta in pericol

Cel mai mare inamic al siluetei tale este pofta... de dulce, de sărat, de fast-food, de orice produse nesănătoase și calorice. Ce poți face pentru a combate poftele, care apar mai ales atunci când ești la dietă?

Când te apuci de o dietă, în special de una restrictivă, care nu acoperă cerințele corpului, parcă oriunde te uiți, vezi ceva care îți declanșează câte o poftă nesănătoasă: fie că vorbim despre rafturile magazinelor, pline cu dulciuri, fie că vorbim despre restaurantele fast-food pe lângă care treci zi de zi ori despre reclamele la mâncare pe care le vezi la televizor, parcă totul te îndeamnă să uiți de dietă și să mănânci ce nu trebuie. Cum să procedezi pentru a ține în frâu aceste pofte pe care societatea în care trăim pare să le alimenteze fără oprire?

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Mirosul stimulează poftele

Se pare că poftele sunt declanțate în special de mirosurile pe care le simțim. O echipă de cercetători americani au analizat modul în care apar poftele, dar și metode prin care acestea pot fi ținute sub control. Oamenii de știință au constatat că mirosul este cel care stimulează cel mai tare poftele. Aceștia au observat că, de fapt, mirosul este cel care ne determină de multe ori să alegem un aliment nesănătos în defavoarea unuia sănătos. 

Investigând și mai amănunțit situația, aceștia au descoperit, însă, ca tentația de a alege alimentele nesănătoase apare în primele 30 de secunde de la simțirea mirosului. Dacă, însă, suntem expuși la mirosul unui aliment sănătos (căpșuni, măr, portocală) preț de minimum 2 minute, suntem mai tentați să alegem alimentul sănătos.

Oamenii de știință au mărturisit că este nevoie de cercetări suplimentare pe această temă pentru a se putea stabili concret care e impactul mirosului asupra alegerilor alimentare, însă totodată bănuiesc că folosirea unui odorizant de cameră cu miros proaspăt, de fructe, sau, pur și simplu, un coș cu fructe ținut lângă zona în care lucrăm, de exemplu, ne poate face să mâncăm mai sănătos și să ținem în frâu poftele nesănătoase pe care altfel le-am avea. Dacă această teorie se confirmă, înseamnă că atunci când avem o poftă nesănătoasă, e suficient să mirosim preț de câteva minute un aliment sănătos, iar pofta va dispărea.

Cum se pot combate poftele alimentare, în general?

Alte metode prin care ne puteam controla poftele nesănătoase și hipercalorice ar fi:

Stimularea secreției de serotonină

Persoanele care au pofte alimentare pot suferi de un dezechilibru hormonal și la nivelul creierului, iar pofta de dulce sau de fast-food poate apărea din nevoia de stimulare a producției de serotonină. Dacă e posibil să suferi de un dezechilibru la nivelul serotoninei, încearcă următoarele strategii: evită consumul de alcool, dar și pe cel de cofeină și țigările, mărește, pe cât posibil, timpul de expunere la soare, practică o oră de sport pe zi și odihnește-te 8 ore pe noapte. Vezi dacă aceste obiceiuri practicate timp de o săptămână - două, te ajută.

Mutarea atenției

Dacă nu simți că îți este foame, dar pofta de dulce sau de sărat apare pur și simplu, încearcă să îți muți atenția în altă parte. Spală-te pe dinți, curăță-ți cavitatea bucală cu apă de gură, fă câteva exerciții fizice, practică o serie de exerciții de respirație, bea apă sau dă un telefon ori începe o discuție pe chat cu o persoană dragă - și aceasta e o metodă de a-ți distrage atenția care poate da roade.

Consilierea psihologică

Dacă simți că nicio strategie nu te ajută și, orice ar fi, nu îți poți controla poftele alimentare, ia în calcul să apelezi la ajutorul unui psiholog. Poate fi vorba despre mâncatul compulsiv, o tulburare care apare pe fondul altor probleme cu care te confrunți, care însă, cu ajutorul terapiei cognitiv-comportamentale, nu este de neînvins.

Ce poți încerca pentru a combate pofta de dulce?

Pofta de dulce, apărută încă din copilărie pe fondul unor obiceiuri nesănătoase (copilul care primește dulciuri de la o vârstă fragedă tinde să se lupte, ca adult, cu pofta de dulce), poate fi o provocare pentru mulți oameni, și femei, și bărbați, dar există câteva strategii pe care le poți încerca pentru a o combate: 

Consumul de alimente sănătoase

Înlocuiește dulciurile cu alimente sănătoase și bogate în nutrienți, precum fructele proaspete, fructele uscate și câte un mic desert pe bază de iaurt, fructe și nuci, făcut în casă, ori o lingură de gem sau dulceață care nu conțin zahăr. Aceste alimente pot satisface pofta de dulce și, în același timp, oferă beneficii nutriționale.

Mâncatul în mod regulat

Asigură-te că ai trei mese principale pe zi, alcătuite din alimente simple și hrănitoare (legume, carne slabă, leguminoase, ulei de măsline) și gustări sănătoase între mese (oleaginoase crude sau coapte fără ulei, fructe, iaurt simplu, humus cu bețe de crudități etc.). Consumul regulat de alimente hrănitoare, care oferă corpului toate substanețele de care are nevoie, îți menține nivelul de energie stabil și poate reduce pofta de dulce care apare atunci când te simți flămând.

Hidratarea

Bea suficientă apă în timpul zilei. Uneori, senzația de sete poate fi confundată cu pofta de dulce. Hidratarea corectă poate ajuta la reducerea acestui impuls. Așa că, atunci când simți poftă de dulce, bea mai întâi un pahar cu apă și s-ar putea să constați că dispare.

Controlul porțiilor

Dacă încă dorești să consumi dulciuri, încearcă să reduci dimensiunea porțiilor. Astfel, îți poți satisface pofta fără a consuma o cantitate excesivă de calorii.

Activitate fizică

Exercițiile fizice regulate te pot ajuta în lupta cu poftele alimentare. Acestea pot îmbunătăți starea de spirit și pot reduce stresul, factori care pot contribui la dorința de a consuma dulciuri.

Gestionarea stresului

Stresul poate fi un factor care contribuie la pofta de dulce. Învață tehnici de gestionare a stresului care să se potrivească felului tău de a fi și stilului de viață, deși activitatea fizică este un remediu universal pentru combaterea stresului; fie că lovești un sac de box, fie că faci yoga, fie că te duci la o plimbare prin parc, orice tip de mișcare practicat regulat te ajută să vii de hac stresului.

Încetinirea ritmului

Atunci când simți pofta de dulce, încearcă să te gândești la alegerea pe care o faci. Întreabă-te de ce simți această poftă și dacă există alternative mai sănătoase decât ceea ce ai de gând să mănânci, care să te facă să te simți mai bine cu tine după ce ai mâncat.

Înlocuirea treptată

Dacă ai o poftă de dulce specifică, încearcă să găsești alternative mai sănătoase. De exemplu, înlocuiește ciocolata cu lapte cu o bucată de fruct uscat sau cu o bucată de ciocolată neagră cu cel puțin 50% cacao.

Cum se poate combate pofta de sărat?

Deși mulți oameni se luptă cu pofta de dulce când sunt la dietă (sau, în general), există și persoane care au poftă de sărat și care visează tot timpul la chipsuri, covrigei, biscuiți sărați și alte produse calorice și nehrănitoare. Iată câteva sugestii care te pot ajuta să gestionezi mai bine pofta de sărat:

Alimente bogate în proteine

Consumul de alimente sănătoase și bogate în proteine, cum ar fi nucile, semințele, iaurtul simplu sau carnea slabă, poate satisface pofta de sărat și poate oferi o senzație de sațietate mai durabilă.

Gustări sănătoase

Optează pentru gustări sănătoase, precum legumele crude cu humus, fasole bătută sau guacamole, care oferă o combinație de texturi și arome interesante.

Condimente și ierburi aromatice

Folosește condimente și ierburi aromatice pentru a-ți intensifica gustul alimentelor fără a adăuga prea multă sare. De exemplu, dacă pui peste o porție de mâncare puțină boia iute, aceasta va reduce nevoia de sare.

Combaterea stresului și a lipsei de somn

Stresul și lipsa de somn pot, de asemenea, să contribuie la o permanentă poftă de sărat, așa că gândește-te ce poți face pentru a combate stresul și pentru a avea un somn mai bun (ia în calcul sportul în fiecare dimineață, și activitățile relaxante în fiecare seară: citit, o baie caldă, o conversație liniștită).

Hidratarea

Consumul adecvat de apă poate contribui la reducerea senzației de sete și, implicit, a poftelor de sărat. Asigură-te că bei suficientă apă în timpul zilei.

Mâncatul în mod regulat

Ia mese regulate și gustări sănătoase pentru a menține nivelul de energie stabil și pentru a evita senzația de foame extremă, care poate contribui la apariția poftelor de sărat.

Este important să te ambiționezi și să îți controlezi poftele care îți sabotează dieta și silueta, însă nu duce totul la extrem. Uneori, dă-ți voie să te răsfeți satisfăcându-ți o poftă nesănătoasă. În acest fel, vei elibera din tensiunea acumulată în tot timpul în care te-ai abținut.

O dietă sănătoasă și echilibrată poate permite și anumite abateri, atât timp cât acestea nu devin o obișnuință. În zilele în care cazi în ispită, redu aportul caloric de la celelalte mese, astfel încât să nu depășești numărul de calorii în care ți-ai propus să te încadrezi zilnic.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Cleveland Clinic - Candy Crush: Why You’re Craving Sweets and How To Stop 
https://health.clevelandclinic.org/why-am-i-craving-sweets
Cleveland Clinic - Why Do You Crave Salt? 
https://health.clevelandclinic.org/why-do-you-crave-salt


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0