

Chirurgia bariatrica si regimul post-operator
Chirurgia bariatrica si regimul post-operator
Chirurgia bariatrica si regimul post-operator
In cazul multor persoane care sufera de acumularea kilogramelor in plus si la care regimurile de slabire s-au dovedit nefolositoare, medicii pot recomanda chirurgia bariatrica sau operatia de micsorare a stomacului.
Desi este o metoda radicala si agresiva in lupta contra obezitatii, chirurgia bariatrica poate aduce si alte beneficii in legatura cu profilaxia sau chiar ameliorarea diabetului zaharat, stiindu-se legatura stransa intre obezitate si aceasta afectiune grava. Scaderea cantitatii de tesut adipos din organism determina organismul sa tolereze mai bine zaharul in sange si contracareaza fenomenul rezistentei la insulina. Interventia presupune reducerea dimensiunii stomacului sau intestinului pentru a promova pierderea in greutate.
Cui i se recomanda?
Nu orice persoana cu surplus de greutate este incurajata sa apeleze la chirurgia bariatrica, ci pacientii cu IMC mai mare de 40 kg / m2, ceea ce reprezinta in termeni medicali, obezitatea morbida.Nu este in schimb, recomandata in conditiile unui IMC mai mic de 40 kg / prezenta altor boli in stadii severe, cum ar fi hipertensiunea arteriala, diabet zaharat necontrolat, insuficineta hepatica, ficat gras si dislipidemii grave.
Chirurgia bariatrica este recomandata persoanelor intre 16 si 65 de ani. La persoanele de peste 65 de ani, precum si la copiii cu obezitate morbida sub 16 ani se impune evaluarea starii de sanatate cu si mai multa atentie.
Ce investigatii se fac inainte de interventie?
Inainte de operatie, se impun consultatii de catre o echipa multidisciplinara, constituita din chirurg, cardiolog, medic generalist, psiholog si nutritionist. Testele impuse sunt:
- analize complete de sange;
- analiza urinei;
- testele pentru verificarea prezentei HIV si depisatarea hepatitelor B si C;
- test de sarcina pentru femeile de varsta fertila;
- electrocardiograma;
- radiografie toracica;
- ecografie abdominala;
- endoscopie (pentru a verifica starea muscoasei gastro-esofagiene, prezenta bacteriilor Helicobacter pylori)
Tipuri de chirurgie bariatrica
Tipurile de chirurgie bariatrica mai frecvent utilizate sunt:
- banding gastric: un inel este plasat in jurul stomacului, care are drept consecinta micsorarea stomaclui in volum, contribuind la un aport mai mic de hrana;
- by-pass gastric: se retrage cea mai mare parte a stomacului, care leaga partea superioara a intestinului subtire cu partea ramasa din stomac, reducand cantitatea de hrana ce se va ingera;
- Gastroplastia verticala - sunt folosite capse pentru a "inchide" o parte a stomacului, determinand un volum mai mic
- Derivatii biliare si pancreatice: o parte din stomac si cea mai mare parte a intestinului subtire unde se realizeaza absorbtia nutrientilor, sunt "retrase", determinand scaderea digestiei majoritatii produselor.
Tipul de interventie utilizata trebuie aleasa impreuna cu medicul, in conformitate cu conditiile clinice individuale si preferintele pacientului. Aceste operatii pot fi efectuate prin operatii clasice abdominale sau prin laparoscopie.
Riscurile asociate chirurgiei bariatrice
Riscurile de chirurgie bariatrica sunt legate in principal de severitatea bolilor asociate cu obezitatea, iar principalele complicatii pot fi:
- embolie pulmonara - blocarea unui vas de sange in plamani, cauzand dureri severe si dificultati de respiratie;
- varsaturi, diaree si scaune cu sange.
- sangerare interna la locul operatiei;
- crearea de fistule, "pungi" mici care se formeaza in interiorul regiunii operate;
Aceste complicatii pot aparea chiar in timpul spitalizarii si pot fi rezolvate de urgenta de catre echipa medicala. Cu toate acestea, in functie de severitatea simptomelor, se poate impune o noua operatie pentru a corecta problema.
Dupa chirurgia bariatrica pacientii pot prezenta unele complicatii nutritionale, cum ar fi anemia, deficit de acid folic, vitamina B12 si calciu, care impun adminsitrarea unor suplimnete si diete specifice si monitorizare medicala. Malnutritia poate aparea in cazurile severe.
Dieta dupa operatie
O saptamana dupa interventie se va respecta o dieta lichida in care alimentele pot fi consumate sub forma lichida, in volume mici, aproximativ 100 pana la 150 ml, impartite in aproximativ 6 pana la 8 mese pe zi, cu un interval de doua ore intre mese. Alimentele trebuie sa fie consumate lent, si ingerarea lor poate dura pana la 40 de minute.
Alimentele permise dupa chirurgia bariatrica in prima faza sunt ceaiuri, suc de fructe si legume, bauturi din soia naturale, apa de nuca de cocos, supa de casa din carne de vita, pui, peste sau legume. De asemenea, este important sa se bea apa pe tot parcursul zilei, in cantitati mici, alaturi de suplimentele prescrise de medic.
In continuare, pacientul va urma o "Dieta moale", pentru aproximativ 15 zile - 1 luna. Pacientul va trebui sa mestece bine alimentele bine si sa le consume in cantitati mici. Alimentele permise in timpul acestei faze sunt creme de legume, terciuri de fructe fierte sau crude, piureuri de legume, piureuri de proteine, piureuri de fructe.
Dupa 30 de zile de la interventia chirurgicala, pacientul poate introduce in alimenatatie alimente solide, dar acestea trebuie sa fie bine mestecate si consumate in cantitati mici, peste 6 mese pe zi, fluidele ar trebui sa fie consumate intre mese si este important consumul a cel putin 2L de apa pe zi pentru a preveni deshidratarea. Din acest stadiu, pacientul poate manca fructe, legume, cereale integrale, lapte si produse lactate, iaurt, branzeturi slabe, carne, peste, paste de ou, orez, cartofi. Cerealele integrale si semintele vor fi consumate in cantitati mici si in functie de toleranta.
Modul de preparare si consum a alimentelor sunt foarte importante atat inainte, cat si dupa chirurgia bariatrica, deoarece pacientul poate avea dificultati de adaptare la noua dieta dupa operatie!
Alimente interzise dupa interventia bariatrica
In primele 3 luni dupa operatie de reducere a stomacului, trebuie evitate:
- Cafea, ceai de mate, ceai verde;
- Piper, condimente de tip Vegeta, mustar, ketchup sau sos Worcestershire; sucuri si bauturi racoritoare "la doza", bauturi racoritoare sub forma de praf si apa minerala carbogazoasa;
- Ciocolata, bomboane, guma de mestecat si dulciuri, in general;
- alimente prajite;
- alcool.
De asemenea, alimente cum ar fi mousse de ciocolata, laptele condensat sau inghetata sunt foarte calorice si trebuie evitate, pentru ca pot genera ingrasarea chiar si consumate in cantitati mici,
Meniu dietetic dupa chirurgia bariatrica
- masa#1 150 ml de ceai de plante sau 150 ml de cana de lapte sau iaurt degresat cu 1 felie de paine prajita si o felie de branza alba
- masa#2 150 ml de suc de portocale proaspata stors, diluat si 150 ml de suc de morcovi
- masa#3 150 ml de bulion de legume 150 ml de supa de pui sau curcan
- masa#4 1 lingura morcovi pasati, 1 lingurita de carne de vita mixata si 1 lingura de supa de orez
- masa#5 150 ml supa de pui si legume 150 ml de supa de peste si legume pasate cu 2 linguri de piure de cartofi, 2 linguri de supa crema de vanilie
- masa#6 150 ml de ceai de coaja de portocala, 150 ml de lapte degresat sau iaurt de baut, degresat si 1 craker sau o felie paine prajita din faina integrala, fara condimente.
In dieta lichida si moale, ar trebui sa bea 50 -150 ml ml apa la fiecare 30 de minute, Dieta nu trebuie sa contina alimente cu zahar, deoarece acestea nu sunt bine tolerate si pot provoca disconfort abdominal.
Contacteaza Expertul DOC! Trimite aici o intrebare pentru Dr. Oana Cuzino.
Sursa foto: Shutterstock