4 cele mai NESANATOASE diete, de care trebuie sa te feresti

Dorința de a scăpa rapid de câteva kilograme în plus te poate face să iei decizii nechibzuite, cum ar fi ținerea unei diete stricte. Atenție, însă, acest lucru se va întoarce împotriva ta precum un bumerang. Iată ce diete nu ar trebui urmate și ce variante sănătoase ai, în schimb.

4 diete nesănătoase, care nu ar trebui urmate

Iată care sunt cele mai nesănătoase, dar și ineficiente diete, potrivit specialiștilor: 

Detox a la Beyoncé

Pentru a slăbi pentru rolul din musical-ul „Dreamgirls”, Beyoncé a urmat o cură de detoxifiere de câteva zile, bazată pe o limonadă îndulcită cu sirop de arțar și aromatizată cu piper cayenne. Acest detox este extrem de periculos și nu ar trebui urmat.

Dovada acestui fapt este că Stanley Burroughs, cel care a creat această dietă de detoxifiere, a fost condamnat pentru ucidere prin imprudență pentru că un pacient și-a pierdut viața din cauza acestei așa-zise diete.

Dieta cu zeamă de varză

Această dietă privează organismul de nutrienți importanți, având în vedere că este bazată numai pe zeama de varză. Nu numai calitățile sale nutriționale reprezintă o problemă, ci și faptul că are efect laxativ și poate deshidrata.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Dietă cu sucuri naturale

Printre dietele stricte se numără și cea care recomandă consumarea exclusivă a sucurilor și a smoothie-urilor din fructe și legume. O asemenea dietă te va face să pierzi în greutate pe termen scurt, însă imediat ce vei începe să consumi mâncare solidă din nou, kilogramele vor reveni. De asemenea, dietă ca aceasta creează dezechilibre în organism.

Dieta cu grepfrut

Despre grepfrut se știe că accelerează arderea grăsimilor și că este un fruct excelent de consumat când vrei să pierzi în greutate. Așa-numita dietă cu grepfrut presupune consumarea unui grepfrut înaintea fiecărei mese. Acest lucru nu ajută, însă, la slăbitul într-un mod miraculous. Într-adevăr, grepfrutul este o opțiune ideală ca gustare între mese, însă nicidecum nu trebuie consumat pe întreagă perioadă a zilei.

Ce diete sunt indicate dacă vrei să pierzi în greutate?

Pentru a pierde în greutate, există mai multe opțiuni de diete sănătoase în funcție de preferințele alimentare ale fiecărei persoane, de stilul de viață și dacă are sau nu anumite boli cronice. O persoană sănătoasă poate urma, de exemplu, dieta mediteraneeană, care este ușor de ținut, este echilibrată nutrițional și are și beneficii dovedite de studii, cum ar fi faptul scade riscul cardiovascular și pe cel de diabet.

O persoană care are boli cronice sau care are foarte multe kilograme în plus ar trebui să ceară sfatul medicului de familie sau al unui medic nutriționist care să o ajute să creeze un program alimentar și de mișcare potrivit. În fond, nu există diete miraculoase și nici alte mistere pentru a slăbi și a rămâne la o greutate normală decât o combinație potrivită între o alimentație adecvată și activitate fizică.

Dieta mediteraneeană

Cum spuneam, printre dietele sănătoase se numără și cea mediteraneeană. Dieta mediteraneeană este o alegere bună când vine vorba de slăbit, deoarece permite diverse alimente pe care dietele restrictive nu le permit și deci persoana care o adoptă are șanse mai mari să o urmeze pentru mult timp, deoarece are toți nutrienții necesari bunei funcționări a organismului.

Dieta mediteraneeană se bazează pe un consum zilnic de legume și fructe în cantități mai mari, de cereale integrale (pâine, paste, orez) și leguminoase (mazăre, fasole, năut, linte) în cantități moderate și de grăsimi sănătoase (ulei de măsline, avocado, nuci etc.) și lactate slabe în cantități mici. De asemenea, dieta permite consumul de carne de pasăre de 3 ori pe săptămână, consumul de pește de 3 ori pe săptămână, consumul a câte un ou de 4 ori pe săptămână, precum și un pahar cu vin zilnic (pentru persoanele care beau alcool; cele care nu beau nu trebuie să se apuce).

Dieta mediteraneeană descurajează consumul de carne roșie, mezeluri, zahăr, produse din făină albă, grăsimi animale și alimente de la fast food. Acestea se pot consuma doar ocazional, de poftă.

Ca exemplu, la micul dejun se poate mânca un bol cu fulgi de ovăz cu lapte, o mână de fructe de pădure și o mână de nuci, la prânz o porție de paste integrale cu sos de roșii, dovlecei și vinete, cu parmezan pe deasupra și o salată verde alături, iar seara pește și broccoli la grătar pe pat de orez brun, cu zeamă de lămâie și usturoi pisat, iar ca desert, două felii de ananas.

Dieta vegană

O altă opțiune printre dietele sănătoase, utilă și pentru slăbit, dar și ca stil de viață pentru cine dorește să o urmeze pe termen lung, este cea vegană. Dieta vegană scade riscul de diabet de tip 2 și de boli cardiovaculare, contribuie la reglarea colesterolului rău LDL și ajută la scăderea în greutate și la menținere.

Practic, dieta vegană înseamnă consumul de alimente care nu sunt de origine animală, deci nu se mănâncă niciun fel de carne, lactate sau ouă. Se pune accentul pe alimente vegetale intregrale: legume, fructe, leguminoase, cereale (pâine, paste etc.), oleaginoase (nuci, semințe), consumate cât mai simplu. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Se pot mânca legume gătite la abur, la cuptor sau fierte (ciorbe, supe, tocănițe etc.) combinate cu leguminoase fierte, salate de legume proaspete și leguminoase fierte, fructe proaspete sau sub formă de compot fără zahăr ori îndulcit cu stevia, tofu, nuci și semințe.

Poți încerca și laptele vegetal sau iaurturile vegetale ori brânzeturile vegetale, dar citește cu atenție etichetele (e bine să nu conțină monoglutamat de sodiu, caragenan și alți aditivi potențial periculoși). Pe internet poți găsi o mulțime de rețete vegane gustoase și sănătoase din care să te inspiri.

Ca exemplu, la micul dejun poți mânca un bol cu fulgi de ovăz și lapte vegetal, în care pui bucăți de fructe proaspete și o mână de nuci sau semințe crude ori coapte; la prânz poți mânca o supă de legume cu zeamă de varză, o tocăniță de roșii, ardei și ceapă cu mămăligă și o salată verde, iar la cină poți alege o lipie integrală umplută cu humus, falafel pregătit la cuptor (nu prăjit), felii de roșii, pătrunjel tocat și castraveți murați și ca desert două felii de ananas.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
World Heart Federation - Global dietary changes threaten health
https://world-heart-federation.org/wp-content/uploads/2017/05/Factsheet_Unhealthy_diet.pdf
NIH - Mediterranean Diet and Cardiodiabesity: A Systematic Review through Evidence-Based Answers to Key Clinical Questions
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6471908/
Studiul „Mediterranean Diet and Cardiodiabesity: A Systematic Review through Evidence-Based Answers to Key Clinical Questions”, Nutrients. 2019 Mar; 11(3): 655, doi: 10.3390/nu11030655, autori: Marcella Franquesa et al.

 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0