Dieta lichidă: recomandări, beneficii și riscuri

O dietă complet lichidă înseamnă că o persoană nu mănâncă alimente solide și consumă numai lichide, cum ar fi supe, sucuri și piureuri. Atenție, însă, aceasta este o măsură temporară și nu o strategie nutrițională pe termen lung!

Printre multele diete existente și-a făcut loc și ceea ce se numește dieta lichidă, adică un stil de a mânca doar alimente care nu sunt solide. Dieta lichidă poate fi de două feluri, lichidă clară și lichidă completă. Cea clară, așa cum îi spune și numele, include doar lichide limpezi precum apa, ceaiul sau zeama în care au fiert legumele, cea completă include și alte alimente care au fost pasate pentru a ajunge într-o formă lichidă. 

Ce relație ai cu înfățișarea ta?

Află în cele ce urmează pentru cine se recomandă dieta lichidă, ce poate să consume, totuși, o persoană care o adoptă și ce riscuri are acest stil alimentar.

Când se recomandă dieta lichidă?

De obicei, medicii recomandă dieta lichidă ca strategie pe termen scurt atunci când o persoană are o problemă medicală care face periculos consumul de alimente solide. Concret, medicii pot indica o dietă complet lichidă în următoarele situații:

  • în timpul recuperării după pancreatită
  • după o intervenție chirurgicală de slăbire, ca etapă de tranziție între lichidele limpezi și alimentele moi
  • după o intervenție chirurgicală dentară sau orală, fie pentru a reduce durerea, fie pentru că pacientul nu este capabil să mestece
  • după o intervenție chirurgicală gastro-intestinală sau pentru a ușura simptomele unei boli digestive
  • în urma pierderii mai multor dinți
  • după ruperea oaselor în gură sau în maxilar.

Unii oameni pot folosi, de asemenea, dieta lichidă pentru a încerca să slăbească, deoarece această dietă face mai dificilă consumarea unui număr mare de calorii. E bine de reținut, însă, că dietele extrem de restrictive pentru scăderea în greutate nu sunt sigure pentru sănătate, iar medicii nu le recomandă. Persoana care adoptă astfel de diete va recâștiga greutatea de îndată ce va reveni la o alimentație normală.

Ce are voie să mănânce o persoană care ține dieta lichidă?

Alimentele pe care o persoană ar trebui să le mănânce depind de nevoile nutriționale și de recomandările medicului. Astfel, se pot consuma apă, ceai, cafea, sucuri naturale de fructe neîndulcite, supă clară în care au fiert legume (strecurată), miere, fructe și legume făcute piure, lapte, iaurt, înghețată, unt și maioneză.

Poate fi o provocare pentru persoana care ține această dietă să obțină suficiente proteine și fibre, astfel încât dacă decide să o urmeze ar trebui să acorde prioritate alimentelor bogate în nutrienți. Câteva exemple de alimente pe care o persoană le poate consuma și care oferă mai multă valoare nutrițională includ piureurile de fructe și legume, ouăle fierte moi pasate, cremele de leguminoase (cum ar fi fasolea bătută), piureul de cartofi cu lapte. NU se vor consuma fructe și legume întregi, pâine și cereale, bucăți de carne sau pește, nuci, brânzeturi, tofu, tăiței.

Pacienții care țin această dietă trebuie să afle în mod clar de la medic ce alimente ar trebui să mănânce și pe care ar trebui să le evite. În orice caz, pentru ca dieta să fie hrănitoare, se va pune accentul pe piureurile de legume și fructe, pe lapte și iaurt ca sursă de proteine și pe evitarea consumului mare de alimente nehrănitoare cum ar fi înghețata. De asemenea, se va cere sfatul medicului legat de suplimente alimentare – dacă se pot lua anumite vitamine sau minerale.

Ce riscuri are dieta lichidă?

Este foarte dificil ca o persoană să obțină suficienți nutrienți dintr-o dietă lichidă, în special pe termen lung, deoarece acest stil alimentar este sărac în vitamina A, fier, vitamina B12 și tiamină. Persoanele care trebuie să adopte o dietă lichidă pentru perioade lungi de timp pot avea nevoie să ia suplimente pentru a preveni deficitele nutriționale.

Deși nu este imposibil să se obțină suficiente proteine, fibre și alți nutrienți esențiali dacă se urmează această dietă, este nevoie de cunoștințe de nutriție și de o anumită planificare a meselor. Persoanele care se recuperează după o intervenție chirurgicală e posibil să nu aibă energia sau motivația de a căuta alimente sănătoase și hrănitoare, motiv pentru care este recomandat să respecte indicațiile medicului legat de ce trebuie să mănânce și ce nu.

Dacă este ținută pe termen lung, dieta lichidă poate duce la malnutriție, foame cronică, schimbări de dispoziție, scăderea plăcerii de a mânca și dificultăți în a lua masa cu alte persoane. Un pacient al cărui medic îi recomandă o dietă lichidă ar trebui să îl întrebe de ce anume o recomandă, cât timp trebuie să o urmeze, care sunt riscurile, ce alimente să evite și dacă există o alternativă la această dietă. De exemplu, a analiză¹ din 2012 a concluzionat că o dietă bazată pe alimente moi, nu lichide, este sigură pentru persoanele care se recuperează după o pancreatită acută ușoară.

În concluzie, dieta lichidă, fiind una restrictivă, ar trebui recomandată de medic doar în anumite situații (boli, intervenții chirurgicale etc.) și nu este o soluție pentru persoanele sănătoase care își doresc să slăbească.

De ce dietele restrictive nu sunt bune pentru slăbit?

Dacă mănânci în mod regulat mai puține calorii decât are nevoie corpul tău, acest lucru poate duce la încetinirea metabolismului. Mai multe studii arată că dietele cu conținut scăzut de calorii pot reduce numărul de calorii arse de organism cu până la 23%. Mai mult decât atât, încetinirea metabolismului² poate persista mult timp după oprirea dietei cu restricție calorică. Faptul că arderile sunt lente poate explica parțial de ce mai mult de 80% dintre oamenii care țin diete restrictive își recapătă greutatea la scurt timp după ce renunță la ele.

De asemenea, dietele restrictive pot să nu furnizeze cantități suficiente de fier, folat sau vitamina B12, ceea ce poate duce la anemie și oboseală extremă Aceste diete pot să ducă și la lipsa de calciu, magneziu, vitamina A și biotină.
Nu mai puțin important, dietele restrictive pot reduce nivelul de estrogen și testosteron. Se consideră că nivelurile scăzute ale acestor doi hormoni de reproducere reduc formarea osoasă și sporesc degradarea oaselor. În plus, aceste diete scad imunitatea, crescând riscul de îmbolnăviri. 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Medline Plus - Full liquid diet
https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000206.htm
Clear Liquid Diet vs Soft Diet as the Initial Meal in Patients With Mild Acute Pancreatitis
https://aspenjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1177/0884533612466112
1. Studiul „Clear Liquid Diet vs Soft Diet as the Initial Meal in Patients With Mild Acute Pancreatitis”, apărut în Nutrition in Clinical Practice, 2012 https://doi.org/10.1177/0884533612466112, autori: Nagarajan Rajkumar et al.
NCBI - Adaptive thermogenesis in humans
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3673773/
2. Studiul „Adaptive thermogenesis in humans”, apărut în Int J Obes (Lond). 2010 Oct; 34(0 1): S47–S55. doi: 10.1038/ijo.2010.184, autori: Michael Rosenbaum și Rudolph L. Leibel


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0