Tipuri de dislipidemie: cauze si simptome

Dislipidemia se refera la nivelurile nesanatoase ale unui tip (sau ale mai multor tipuri) de lipide (grasimi) care se gasesc in sange.

Sangele nostru contine trei tipuri principale de lipide:

  • lipoproteine de densitate mare (HDL);
  • lipoproteine de densitate mica (joasa) sau LDL;
  • trigliceride.

Daca ai dislipidemie, asta inseamna, de regula, ca nivelul colesterolului LDL sau cel al trigliceridelor este prea mare. De asemenea, asta poate sa insemne ca nivelul colesterolului HDL este prea scazut.

Cate tipuri de dislipidemie exista?

Dislipidemia este impartita in doua tipuri: primara si secundara. Dislipidemia primara este mostenita, pe cand dislipidemia secundara este o afectiune dobandita. Asta inseamna ca ea se dezvolta din alte cauze, cum ar fi obezitatea sau diabetul.

Printre tipurile de dislipidemie primara se afla:

  • Hiperlipidemia familiala combinata. Aceasta este cea mai frecventa cauza mostenita atat in privinta colesterolului LDL, cat si in privinta trigliceridelor crescute. Daca ai hiperlipidemie familiala combinata, ai putea sa dezvolti aceste probleme in anii adolescentei sau dupa 20 de ani. De asemenea, ai un risc mai mare de a dezvolta foarte devreme boala arteriala coronariana, care poate duce la un infarct miocardic (numit si atac de cord).
  • Hipercolesterolemia familiala si hipercolesterolemia poligenica. Ambele sunt caracterizate de un colesterol total crescut. Poti sa iti calculezi colesterolul total prin adunarea valorilor colesterolului LDL si HDL, cu jumatate din nivelul trigliceridelor tale. Un nivel total al colesterolului sub 200 mg/dl este cea mai buna valoare.
  • Hiperbetalipoproteinemia. Aceasta afectiune inseamna ca ai niveluri ridicate ale apolipotroteinei B, o proteina care face parte din colesterolul tau LDL.


Hiperlipoproteinemia este o afectiune care poate fi primara sau secundara. Daca ai aceasta afectiune, corpul tau intampina dificultati cand vine vorba de descompunerea colesterolului LDL sau a trigliceridelor.

Diferenta dintre hiperlipidemie si dislipidemie

Poate ca ai mai auzit termenul "hiperlipidemie", care era folosit interschimbabil cu termenul "dislipidemie". Dar acest lucru nu este in intregime corect. Hiperlipidemia se refera la niveluri mari ale colesterolului LDL sau niveluri mari ale trigliceridelor. Dislipidemia poate sa se refere la niveluri care sunt fie prea mari, fie prea mici, comparativ cu valorile normale pentru acele tipuri de grasimi din sange.

Care sunt simptomele dislipidemiei?

Poti sa ai dislipidemie si sa nu stii niciodata acest lucru. La fel ca in cazul hipertensiunii arteriale, nivelul mare al colesterolului nu are simptome evidente. Acesta este adeseori descoperit in timpul unui test de rutina (analize de sange de rutina). Chiar si asa, dislipidemia poate duce la boli cardiovasculare, care pot fi asimptomatice.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Un nivel mare al colesterolului LDL este asociat cu boala arteriala coronariana, care este un blocaj aparut in arterele inimii tale, si cu boala arteriala periferica, ce reprezinta un blocaj in arterele de la picioarele tale. Boala arteriala coronariana poate duce la durere in piept si, in cele din urma, la un atac de cord. Principalul simptom al bolii arteriale periferice este durerea de picioare in timpul mersului, potrivit healthline.com.

Care sunt cauzele dislipidemiei?

Anumiti factori pot duce la dislipidemie. Acestia sunt:

  • fumatul;
  • obezitatea si un stil de viata sedentar;
  • consumul de alimente bogate in grasimi saturate si care contin multe grasimi trans;


Si consumul excesiv de alcool poate sa contribuie la valorile crescute ale trigliceridelor. Ai un risc mai mare de dislipidemie primara daca unul sau ambii tai parinti a avut dislipidemie.

Varsta inaintata este, de asemenea, un factor de risc pentru colesterolul marit. Femeile tind sa aiba niveluri mai scazute ale colesterolului LDL comparativ cu barbatii, pana la instalarea menopauzei. Abia atunci incepe nivelul colesterolului LDL sa creasca la femei.

Alte afectiuni medicale care pot creste riscul de dislipidemie sunt:

  • diabetul de tip 2
  • hipotiroidismul
  • boala renala cronica.

 

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0